Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
LEONARDO Drone Gibi Uçuyor Robot Gibi Yürüyor

LEONARDO Drone Gibi Uçuyor Robot Gibi Yürüyor

Caltech’teki araştırmacılar tarafından üretilen LEONARDO, yürüyebiliyor, uçabiliyor, bir ipin ya da kaykayın üzerinde dengede durabiliyor.

Boston Dynamics’in çevik ve yetenekli robotları, Xiaomi’nin robot köpeği, Samsung’un robot uşakları ile birlikte robotlar her geçen gün yeteneklerine bir yenisini ekliyor. Drone’lar ise teslimatların yanı sıra eğlenceden inşaata ve hatta güvenliğe kadar farklı kullanım alanlarında karşımıza çıkıyor. The California Institute of Technology (Caltech) tarafından geliştirilen LEONARDO (LEgs ONboARD drOne’un kısaltmasından bu isim ortaya çıkarılmış) ise iki ayaklı robotlara uçma yeteneğinin de eklenmesiyle karmaşık arazilerde kullanım kolaylığı sağlamak üzere tasarlanmış yeni bir tür sayılabilecek bir robot.

Gerektiğinde uçuyor yeri geldi mi konup yürümeye başlıyor

Drone ile robotun birleşiminden ortaya çıkan LEONARDO, yaklaşık 75 santimetre boyunda ve yaklaşık 2.5 kilogram ağırlında. Caltech’teki araştırmacılar tarafından üretilen robot iki yıldan uzun bir süredir geliştiriliyor.

İki ayaklı robot son derece çevik ve karmaşık hareketler yapabiliyor. Bununla birlikte ip üstünde yürümek ya da kaykay üzerinde hareket etmek gibi denge gerektiren işlerde de oldukça usta. Üç eklemli iki bacağı sayesinde yürüme ve uçuştan sonra yumuşak bir şekilde yere inme manevralarını da ustalıkla gerçekleştiren robot, birden fazla ulaşım modunu bünyesinde barındırması sayesinde engelleri ustalıkla aşabiliyor.

Robotu geliştiren ekip arasında bulunan ve LEO’nun Science Robotics’deki makalesinin yazarları arasında da bulunan Elena-Sorina Lupu, pervanelerin getirdiği denge faktörü sayesinde robotu dürtmenin ya da itmenin bir sorun olmayacağını ekliyor.

LEONARDO, farklı arazi koşullarında kullanmak için ideal

Hibrit hareket kabiliyetine sahip robotlar havada, karada ya da suda geçiş yapabildikleri için zorlu arazi koşullarındaki görevleri halletmek için oldukça ideal. Zorlu arazileri uçarak kat etmek her zaman daha makul gibi görünüyor ancak uçuş sırasındaki yüksek enerji tüketimi ve sınırlı yük taşıma kapasitesi bu durumu engelliyor. LEONARDO bu noktada fark yaratıyor. İnsan anatomisinden ilham alan bacakları sayesinde karada da çok daha aktif kullanılabiliyor.

Yürüme ve uçma arasındaki geçiş için jet motorlu bireysel uçuş kıyafeti giyen insanların hareketlerin ilham alan ekip, pervane tabanlı iticilerin robotun bacaklarıyla nasıl senkronize hareket edebileceğini buradaki araştırmalar sonucunda ortaya çıkarıyor. Ayrıca bacaklar LEONARDO’nun uçuşa geçme anında yükün bir kısmını taşıyarak robotun daha rahat ve hızlı bir şekilde uçuşa geçmesine imkan tanıyor.

Drone’lardakine benzer dört pervanenin konumlandırmasında ise doğadan ilham alınıyor. Kuşların kanat çırpma ve zıplama hareketlerinden ilham alarak yürümek ve uçmak arasındaki davranışlarda benzersiz denge unsuru sağlanıyor.

Geliştirmelere devam eden Caltech, ilerleyen aşamalarda LEONARDO’ya daha sağlam ve sert ayaklar kazandırarak kalkış sırasında pervanelerin yükünü hafiflemeyi ve robotun yük taşıma kapasitesini artırmayı planlıyor. Ayrıca zorlu iniş sürecinin ve arazi koşullarının olduğu Dünya dışı gezegenlerdeki araştırma çalışmalarında bu sistemin kullanılabileceği bilgisi veriliyor.

Görsel: Caltech