Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
1.000 Yıl Sonra Okunmak İçin Yazılan Plastik Mektuplar

1.000 Yıl Sonra Okunmak İçin Yazılan Plastik Mektuplar

Geri dönüştürülmüş plastikten yapılmış "Letters to the Future" isimli kitap, günümüzden geleceğe gönderilen mektuplardan oluşuyor.

Letters to the Future (Geleceğe Mektuplar), insanların büyük-büyük-büyük-torunlarına hitap eden yüzlerce mektup içeriyor. Vietnamlı yaratıcı ajans Ki Saigon tarafından yaratılan kitap, yaklaşık 1.000 yıllık bir ömre sahip, Vietnam’daki sokaklardan ve derelerden toplanan bir plastiklerden yapılmış rengarenk sayfalardan oluşuyor.

Kitapta, 22 ülkeden toplanan 327 mektup yer alıyor. Uçurumun eşiğindeki bir gezegenden yazılmış sarsıcı mektuplar bunlar. Hala şansımız varken tek kullanımlık plastikleri terk etmemiz gerektiğini hatırlatıyor.

Letters to the Future

Fikir, Ki Saigon‘un yaratıcı yönetmeni Kumkum Fernando “şimdiye kadar yapılmış her bir plastiğin” hala bu gezegende bir yerlerde olduğundan bahseden bir belgesel izlediğinde ortaya çıkmış. Beş yıl önce Ki Saigon’u Fernando ile birlikte kuran Indraneel Guha, “Plastiğin dayanıklı olduğu ve binlerce yıl veya daha fazla dayandığı artık herkes tarafından bilinen yaygın bir bilgi” diyor.

Tamamen el yapımı sarsıcı bir zaman kapsülü: Letters to the Future

Farklı plastiklerin farklı ömürleri olduğunun altını çizelim. Örnein misina en kötülerinden biri ve biyolojik olarak parçalanması 600 yıl kadar sürüyor. Plastik şişelerin parçalanmasının yaklaşık 450 yıl sürdüğü tahmin ediliyor. Bununla birlikte, plastik yalnızca bir asırdır dolaşımda. O nedenle bu rakamların çoğunun bilim insanlarının uzun vadeli tahminlerine dayandığını ve bazılarınn 1000 yıllık bir ömre işaret ettiğini göz önünde bulundurmak gerek.

Letters to the Future

Ki Saigon, Letters of the Future için, bir grup yerel geri dönüşümcüyle ortaklık kurmuş ve yaklaşık 30 büyük boy çöp torbasını dolduracak kadar plastik toplamış. Toplanan plastiğin çoğu tek kullanımlık. Strafordan (çözünmesi yaklaşık 500 yıl sürüyor), baloncuklu naylona (10 ila 1000 yıl arasında değişir) ve plastik torbalara (20 yıl) kadar farklı türde malzemeler toplanmış. Bu plastikler toplandıktan sonra ütülenerek kaynaştırılmış ve bu yolla kitaba çeşitli renk ve dokular kazandırılmış. Her mektup daha sonra taranmış, serigrafiye dönüştürülmüş ve her bir yazarın el yazısı korunarak her sayfaya ayrı ayrı elle basılmış. Guha, “Sürece sadık kalmak için mektubu yazanın orijinal el yazısını korumanın bizim için çok önemli olduğunu hissettik” diyor.

Gelelim mektupların nereden geldiğine… Dört ay boyunca Guha ve ekibi; Brezilya, Almanya, Moğolistan ve Vietnam da dahil olmak üzere dünyanın her yerinden çeşitli dillerde yazılmış mektuplar toplamış. Ekip bunun öncesinde insanları, büyük-büyük-büyük-büyükanne ve büyükbabalarından bir mektup aldıklarını ve bunun uyandıracağı duyguları hayal etmeye davet eden bir şablon mektup yazmış. Sonra insanlardan torunlarına böyle bir mektup yazmalarını istemişler. Mektupların nasıl korunacağı tam olarak insanlara açıklanmamış.

Guha, bazı kişilerin sırlarını paylaştığını, bazılarının ise anonim olmaya karar verdiğini söylüyor. ABD’den Holly adlı bir kadın mektubunda şunları yazmış: “Bilmenizi istediğim şey, tam burada, şu anda Dünya Gezegeni’nde olağanüstü ve tehlikeli bir zaman; kaotik, kırılgan ve derin değişimler kapıda.”

Geleceğe Mektuplar, Ki Saigon’un müşterilerinden biri tarafından finanse edilmiş. Bu müşteri, Vietnam merkezli bir restoran zinciri olan 4P’s. Şirket sürdürülebilir bir şekilde işletilen mekanlarıyla tanınıyor. Kitap 4P’s’in vizyon ve değerlerine paralel bir proje.

Plastik atıklarla ilgili etkileyici kampanyalar ilginizi çekiyorsa buraya da göz atmanızı öneririm.

Görsel: Ki Saigon