Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2. Dünya Savaşı’nda Rus Cephesinden Gönderilen Mektupları Yaşatacak Proje

2. Dünya Savaşı’nda Rus Cephesinden Gönderilen Mektupları Yaşatacak Proje

“Alive Memory” projesiyle, 2. Dünya Savaşı’nda Rus askerlerin ailelerine yazdıkları ve zamanla yıpranıp kaybolmaya yüz tutan mektuplar dijital ortamda arşivleniyor.

2. Dünya Savaşı, Sovyetler Birliği topraklarındaki hemen hemen her ailenin canını yaktı ve kızıl toprakların üzerinden geçtiğinde ardında 25 milyon ölü bıraktı. Bu acılarla örülü süreçte cephedeki Kızıl Ordu askerleri ailelerine ve arkadaşlarına 6 milyarı aşkın mektup gönderdi. Friends Moscow ve Google, gönderilen bu mektupları zamanın etkisiyle yıpranıp, tamamen yok olup gitmeden önce kurtarmak için bir projeye imza atmış: “Alive Memory

Zaman ve koşullar sebebiyle zarar gören, mürekkebi silinen, yırtılan, neredeyse okunmaz hale gelen mektupları bir araya getiren Google, bu mektupları tekrar okunur hale getirip, dijital ortamda arşivliyor. Taranan mektupların, hem taranmış görsel hali hem de yazı okuma teknolojisiyle mektubun içeriğinin dijital hali saklanıyor. Herhangi bir kullanıcı; ailesine ait, savaş yıllarından kalan bir mektubu, hazırlanan internet sitesine yükleyebiliyor. Mektuplar kronolojik sırayla okunabildiği gibi, alıcı veya gönderen kişinin adıyla da kaydedilebiliyor.

Projenin ilk ayında, içinde cephedeki genç askerlerin umutları ve duygularından izler taşıyan tam 1842 mektup toplanmış ve arşivlenmiş. Toplanan mektuplar çeşitli sanatçı ve politikacılardan oluşan ünlü isimler tarafından okunarak, sesli olarak da arşive eklenmiş ve bu seslendirmeler projenin popülaritesini artırarak, projeyi sosyal bir hareket haline getirmiş.

İçlerinde müzisyen Mujuice, sanatçı Protei Temen, sokak sanatçısı Andrei Berger, tasarımcı Panika Derevya’nın da bulunduğu genç Rus sanatçılar, seçilmiş 7 mektubun konusuna bağlı olarak resim, müzik, dans, yerleştirme, şiir, performans, fotoğraflar alanlarında modern sanat eserleri ortaya koymuşlar.

Künye: Ajans: Friends Moscow, Rusya
Yaratıcı Yönetmen: Arina Avdeeva
Hesap Yöneticisi: Daria Davydova
Yapımcı: Alya Lugovaya
Dijital Yapımcılar: Peter Fomichev, Jury Zalvovsky
Sanat Yönetmenleri: Dmitry Maseykin, Alexander Zavatskiy
Yazar: Andrey Popov
Video Yapım: Stereotactic
Yönetmen: Victor Gorbachev
Operatör: Egor Protsko
Yapımcı: Natalia Urchenko
Ses Mühendisi: Pavel Zarenov
Film Editörü: Aleksey Orlov
Ses Tasarım: Vadim Kolosov, Aleksandr Turkunov
Fotoğrafçı: Konstantin Sorokov / Bakehouse Production
İllüstratör: Willem Rabe
Tasarım ve Animasyon: Ruslan Idiatov
Operatör: Kostya Duffus

Görsel; Vimeo