Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gerçek Zamanlı 3B Model Çıkaran Otonom Drone

Gerçek Zamanlı 3B Model Çıkaran Otonom Drone

Otonom Drone Skydio 3D Scan, ultra yüksek çözünürlüğe sahip 3B modelleri daha hızlı ve verimli bir şekilde oluşturuyor.

İç mekanların rahatça üç boyutlu şekilde taranmasına imkan sunan Leica ürünü BLK2GO adlı taşınabilir el tarayıcısının haberini sizlerle paylaşmıştık. Bu tarayıcı sabit bir şekilde konumlandırılması gereken tarayıcılara göre elde taşınarak daha rahat ve gerçek zamanlı veri işlemeye imkan tanıyordu. ABD’nin önde gelen otonom uçuş teknolojisine sahip drone üreticilerinden Skydio da drone teknolojisini 3B tarama yazılımıyla birleştirerek drone’ların kullanım alanını genişletirken gerçek zamanlı taramada yeni bir kapıyı aralıyor.

Dakikalar içinde 3B modelleme

Gelişmiş yapay zekaya sahip otonom drone veri toplama ve haritalama görevlerini otomatik gerçekleştirebiliyor. Hali hazırda drone’larda kullanılan üçüncü parti yazılımlar ile 3B taramalar yapılıyor. Skydio 3D Scan ise bu yazılımların ve drone’ların aksine daha rahat ve verimli bir seçenek sunduğu için insansız hava aracı tercih eden şirketlerin çeşitli görevlerinde kullanılmak üzere özelleştiriliyor. Bu nedenle Skydio 3D Scan, tüketici ve eğlence amaçlı kullanımının yanı sıra daha çok ilk müdahale ekiplerinin ve girişimcilerin yararına bir ürün gibi duruyor. Böylelikle bir baz istasyonu, bir köprü yada eğimli bir yol üzerindeki çalışma insanlarla yapılan işe göre daha sorunsuz ve kusursuz bir şekilde halledilebiliyor. Ayrıca insanların can güvenliğini de sağlanıyor. Sadece halatlar ya da uzun merdivenler kullanarak çıkabilecekler noktalara çok daha rahat bir şekilde erişmek mümkün oluyor ve işlemlerin yüzde 75’e kadar daha hızlı sonuçlanmasını sağlanıyor.

Otonom sürüş kaza riskini önlüyor ve verimi artıyor

Operatörler insan sağlığını riske atmadan çalışmalarını gerçekleştirirken drone’ların herhangi bir maddi zarara uğranması da otonom pilot sayesinde minimuma indiriliyor. Skydio’nun bu teknolojisinde yetenekli bir drone pilotuna ihtiyaç bulunmuyor. Yazlım sayesinde drone tarama boyunca engellerden kaçınarak otomatik olarak gideceği yolu belirliyor. Bu sayede drone kazalarının da önüne geçilmiş oluyor. Bu hem ekonomoik manada hem de projenin daha sağlıklı ilerlemesi açısından kullanıcılara fırsat sunuyor.

Yüksek çözünürlüklü tarama sayesinde 0,5 milimetreye kadar görüş imkanı sunuyor ki bu bir duvardaki ince çatlağı ya da küçük bir cıvatadaki paslanmayı bile rahat şekilde göremeye imkan sağlıyor.

Şirketin son 18 aylık çalışmanın ürünü olan Skydio 3D Scan, hali hazırda köprü tadilatı ve yapım aşamalarında, suç ve kaza mahallinin tanımlanması ve belirlenmesinde ve inşa edilecek tesislerin planlanmasında kullanılıyor. Skydio, internet sitesinde paylaştığı farklı modellemelerle Skydio 3D Scan’in kullanım alanlarına örnekler sunuyor.

Görsel: Skydio, YouTube