Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Otonom Kargo Drone’u APT 70

Otonom Kargo Drone’u APT 70

Bell’in eVTOL ailesine mensup otonom kargo drone’u APT 70 (Autonomous Pod Transport) ilk test uçuşunu gerçekleştirdi.

Drone’lar fotoğraf ve film çekimi, etkinlik gösterileri, ağaç dikme ve kargo teslimatı gibi pek çok farklı alanda hayatımıza girdi ya da girmek üzere. Bilim-kurgu filmlerindeki araçları aratmayan ambulans-drone Ambular ise bu araçların pek çok alanda daha kullanılabileceğine işaret ediyordu. Mackenzie Sheppard’ın yılın kişisi seçilen bir drone’un hikayesini anlattığı bilim kurgu kısası Donny the Drone ve Michael Perry’nin drone’un kullanım alanlarına ilişkin sunumu da drone’ların geleceği hakkındaki öngörüleri güçlendirecek türden. Drone’ların çizimleri tuvale ressamla eş zamanlı olarak kopyalamasını sağlayan A Flying Pantograph projesi ve siber illüzyonist Marco Tempest’ın drone’larla yaptığı sihirbazlık gösterisi de önemli gelişmeler arasındaydı. Şimdi ise otonom teknolojiyle donatılmış drone’ların kargo alanında nasıl kullanılabileceğini gözler önüne seren APT 70 var karşımızda.

Bell’in eVTOL ailesine ait otonom kargo drone’u APT 70 (Autonomous Pod Transport) ilk test uçuşunu birkaç gün önce Teksas’ın Fort Worth kentinde başarıyla gerçekleştirdi. 70 pound (31,75 kg) yük taşıyabilen bu aracın yalnızca kargo teslimatında değil tıbbi nakil ve afet yardımı gibi alanlarda da kullanılması hedefleniyor.

APT 70 helikopter gibi havalanıyor, havalandıktan sonra ise uçak gibi kanatlı uçuşa geçiyor

Videoyu izlediğinizde, APT 70’in gerçekten akıllıca tasarlanmış farklı bir drone olduğunu görebilirsiniz. Araç, bir helikopter gibi dikey havalanma ve iniş yapabilme kabiliyetine sahip. Fakat havadayken yatay pozisyonda duruyor ve bir uçak gibi kanatlı uçuşa geçiyor. Kara taşıtlarından üç kat daha hızlı teslimat yapacak şekilde tasarlanan elektrikli araç, saatte 160 km’yi aşabiliyor.

31,75 kg yük taşırken tek şarjla 56 km gidebilen APT 70, tek yönlü uçuşlarda kullanılabilecek veya fazladan bir batarya ile 65 km’ye kadar taşıma yapabilecek. Mümkün olduğu kadar havada kalmasını sağlamak üzere hızlı şarj ve hızlı pil değiştirme özelliği sunulmuş.

Bell yıl boyunca APT 70’i bir süre daha deneysel bir sertifika altında test etmeye devam edecek. Japon lojistik şirketi Yamato ile iş birliği yapan Bell, drone’un önümüzdeki yılın ortalarında kargo alanında hizmete girmesini hedefliyor.

Görsel: Bell