Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dijital Ortamları Tuvale Dönüştüren Sanatçı: Sara Ludy

Dijital Ortamları Tuvale Dönüştüren Sanatçı: Sara Ludy

Disiplinlerarası sanatçı Sara Ludy, yaşadığımız fiziksel ortamı sanal dünya ile birleştirerek dijital dokuya sahip tablolar hazırlıyor.

VR teknolojisinin gelişimiyle beraber kullanım alanlarının farklılaşması ve yaygınlaşması da sürüyor. ABD, Kuzey Virginia’da yaşayan dijital sanatçı Sara Ludy de VR teknolojisi ve hayal dünyasını bir araya getirerek doğal, mimari, soyut ve belirsiz formların yer aldığı eserler ortaya koyuyor. Kendisini bir ressamın pek çok yönden uzantısı olarak gören Ludy, ortaya çıkardığı eserleri klasik ressamlardan farklı olarak tuval yerine sanal ortamı kullanarak günümüz dünyasını yansıtıyor. Bilinçli rüyalarını (lucid dream) VR deneyimleri ile birleştirip dijital bir doku üzerinden deneyimlerini aktarıyor. Ses, animasyon, VR, AR, heykel ve yerleştirme sanatı gibi birden fazla disiplinle ilgilenmesi ortaya koyduğu eserlerinde farklılaşmasına yol açıyor.

Sara Ludy bilgisayarını taşınabilir bir stüdyo olarak kullanıyor

Katman üstüne katman ekleyerek oluşturduğu eserlerinde boya yerine yazılım kullanan sanatçı eski dönemlerin sanat tarzı ile fütüristik çizgileri bir araya getiriyor. Hepimizin mutlaka bir bölümünü izlediği ve izlerken fırça darbelerine hayranlıkla bakıp bölüm sonunda ortaya çıkardığı esere şaşırdığımız ünlü ressam Bob Ross’un The Joying of Paintings programını küçük yaşlarından bu yana izleyen Ludy, sanatının gelişimini Bob Ross’a borçlu olduğunu söylüyor.

Çocukluğundan itibaren bilgisayarı üzerinden çizim yapan dijital sanatçı bilgisayarını “taşınabilir ve hafif bir stüdyo” olarak görüyor. Bununla birlikte evindeki yemek odasını kendisi için küçük bir stüdyoya çevirerek kendisine rahat ve sıcak bir çalışma ortamı da yaratmış.

Hareket eden tablolar

Ortaya koyduğu statik tabloların yanı sıra animasyonlu tablolar da hazırlayan Sara Ludy 8 sene boyunca “Clouds” isimli bir seri üzerinde çalıştı.19. Yüzyılın başında ivmelenen romantik dönemin tablolarından ilham alarak seriye başladığını söyleyen sanatçı eserlerini VR ortamı gibi daha sürükleyici alanlarda ortaya çıkarmış. Ludy, son üç senedir yarattığı “Aviary” adlı VR ortamını boyamaya ve inşa etmeye yoğunlaşmış durumda. Yarattığı ortamı evinin yaşayan bir uzantısı olarak düşünen sanatçı hali hazırda bulunan ortamı genişletmeye devam edeceğini ifade ediyor.

Hayal gücünden ve rüyalarından yola çıkarak yeni formlar keşfeden ve ucu bucağı olmayan bir ortamda sınırsız bir üretime sahip olan Sara Ludy, insanların her zaman henüz farkına varamadığı büyüleyici yanlarının bulunduğunu düşünüyor. Ludy, keşfedilmeyen bu yanların ortaya çıkması için kendimize, çevremizde yaşayan diğer canlılara ve dünyaya gerekli nezaketi göstermememiz gerektiğini ifade ediyor.

Sanatçının eserleri Museum of Contemporary Art Chicago; Berkeley Art Museum, California; Eyebeam Center for Art and Technology, New York; Vancouver Art Gallery; Künstlerhaus Bethanien, Berlin; Carroll Fletcher, London; Espace Verney-Carron, Lyon ve C-Space, Beijing gibi pek çok farklı noktada sergilendi.

Görsel: Sara Ludy, itsnicethat