Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Barbie Irkçılık Karşıtı Aktivist Rosa Parks’ın ve Astronot Sally Ride’ın Bebeklerini Yaptı

Barbie Irkçılık Karşıtı Aktivist Rosa Parks’ın ve Astronot Sally Ride’ın Bebeklerini Yaptı

Barbie, Inspiring Women serisine insan hakları aktivisti Rosa Parks’ın ve astronot Sally Ride’ın bebekleriyle devam ediyor.

Dünyada cinsiyet ayrımcılığı konusundaki farkındalığın artması, uzun yıllar cinsiyetçi rolleri ve standart güzellik algısını empoze eden Barbie gibi markalar için kırılma noktası oldu. Barbie son yıllardaki iletişim kampanyalarının neredeyse tamamında, hakkındaki cinsiyetçi izleri silmek için uğraşıyor. Örneğin, güzel olanın tanımını biraz daha genişletmek adına yeni hamleler yapıyor, tekerlekli sandalyeli ve protezli yeni bebekler üretiyor. Gerçekçi vücut hatlarına sahip olan Barbie’ler, genç kızların girişimcilik hayallerini desteklemek için Linkedin’e katılan Barbie gibi başka pek kampanyaya da şahit olduk şimdiye kadar.

Barbie Inspiring Women serisini sürdürüyor

Bu yıl 60. yaşını kutlayan marka, bunun şerefine 8 Mart’tan itibaren 18 farklı ülkeden 20 rol model kadının daha bebeğini yaptı. Ülkemizden Gülse Birsel de bebeği yapılan ünlüler arasında yer aldı. Tüketici taleplerine de kulak veren marka, Barbie bebeği kimi zaman Doctor Who serisinin doktoru olarak karşımıza çıkarıyor, kimi zaman tarihteki ilham verici kadınlar (Inspiring Women) olarak… Barbie bu Inspiring Women serisi kapsamında geçtiğimiz yıl ressam Frida Kahlo, NASA matematisyeni Katherine Johnson ve efsane pilot Amelia Earhart’ın bebeklerini yapmıştı. Hatta Frida Kahlo’nun ten rengi, göz rengi, kilosu ve bacağındaki engel Barbie bebeğe yansıtılmadığı için marka eleştirilmiş; Kahlo’nun ailesinin açtığı dava sonucu bebeğin ressamın kendi ülkesi olan Meksika’da satışı yasaklanmıştı. Ancak bu eleştiriler Barbie’yi durdurmadı. Inspiring Women serisi, insan hakları aktivisti Rosa Parks’ın ve astronot Sally Ride’ın bebekleriyle devam ediyor.

Diğer Inspiring Women Barbie’lerinde olduğu gibi, Rosa Parks ve Sally Ride Barbie’leri de bu kadınların bir parça mükemmelleştirilmiş yüz hatlarına sahip. Örneğin Sally Ride’ın bir parça tebessüm ettiğinde bile kaybolan üst dudağı Barbie bebekte oldukça dolgun. Aktivist olduğu dönemde saçlarında aklar olduğunu aşikar olan dolgun yanaklı Sally Ride’ın bebeği ise tüm bu gerçekleri yansıtmıyor. Bebeğin saçlarında beyaz yok ve Hollywood yanağıyla gezen fit bir moda ikonu gibi. Oysa Parks, ABD tarihinde ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı verilen mücadelenin sembol isimlerinden biri. Otobüste yerini bir beyaza vermeyi reddederek başlattığı “Montgomery Otobüs Boykotu” ile tanınıyor kendisi. Bu boykot 1955 yılında Rosa Parks 42 yaşındayken gerçekleşmişti. Kendisi Amerika’da Martin Luther King’in önderliğindeki Sivil Haklar Hareketi’nin büyümesine neden olmuştu. O dönem Parks’ın ağır iş yükü ve ırkçıların uyguladığı psikolojik baskılardan olacak zaten genç bir görünüme sahip olmadığı görülüyor. Gözlükler ve otobüs olayında taktığı ikonik şapkası ise ihmal edilmemiş ve bebeğe yansıtılmış.

Rosa Parks’ın tutuklanma anı

Siz ne düşünüyorsunuz? Barbie’nin bu rol model bebekleri sizce çocuklar için olumlu bir etki yapabilir mi? Rol modellerin güzellik standartlarına aykırı olan özelliklerini (en belirgin örnek Frida Kahlo bebeği idi) yansıtmaması gözardı edilebilir mi?

Inspiring Women Inspiring Women Inspiring Women Inspiring Women

Görsel: Instagram