Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İlham Verici Kadınlar Barbie Oluyor

İlham Verici Kadınlar Barbie Oluyor

Mattel, geçmişten ve günümüzden derlediği 14 önemli isim için Barbie bebek üretiyor.

Barbie bebeklerin çocukların bilinçaltındaki etkileri uzun süredir tartışılıyor. Toplumdaki cinsiyetçi rollere karşı mücadele de son yıllarda ivme kazanmış durumda. Barbie belki de en zor zamanlarını geçiriyor. Dolayısıyla Barbie’nin, hakkındaki olumsuz yargıları yıkma çabaları pek şaşırtıcı değil. Barbie bebeklerle oynayan kız çocuklarının profesyonellere dönüştüğü Imagine The Possibilities filmi, gerçekçi vücut hatlarına sahip bebek serisi Fashionistas ve genç kızların girişimcilik hayallerini desteklemek için Barbie’nin Linkedin’e katılması geçmişte bu amaçla yaratılmış kampanyalar arasındaydı. Şimdi de Inspiring Women serisi ile bu çabalarına bir yenisini ekledi.

Rol model Barbie’lerden ilham alan daha çok rol model yetişsin!

Barbie, Kaliforniya merkezli oyuncak üreticisi Mattel tarafından yaratılmış bir marka ve Mattel önümüzdeki günlerde, Inspiring Women serisi dahilinde önemli kadın figürleri temsil eden 14 yeni Barbie bebek üretmeyi planlıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde ünlü pilot Amelia Earhart, ünlü ressam Frida Kahlo ve NASA matematikçisi Katherine Johnson’un bebekleri, Barbie’nin mağazasındaki yerini aldı bile. Ayrıca marka, #MoreRoleModels etiketiyle herkesi rol modelini paylaşmaya ve etkileşimde bulunmaya davet ediyor.

Barbie’yi affetmek ya da affetmemek

Mattel’in yeni serisi, tarihte öne çıkan kadınların çalışmalarına, başarılarına ve aktivist tutumlarına saygı duruşu niteliğinde. Seride spor, gazetecilik, matematik, müzik, sinema, sanat ve tasarım alanında başarılara imza atmış isimleri görüyoruz. Geçmişten olduğu gibi günümüzde yaşayan kadınlar da seride yer alıyor. Hatta güzellik ve moda endüstrisinin standartlarına savaş açan, podyumlarda büyük beden mankenlerin boy göstermesini sağlayan aktivist model Ashley Graham da bu isimlerden biri. Bebeklerin fiyatı ise 29,99 dolar. Ne ilginç değil mi? Kadınlar Günü, matematik, bilim, sanat derken her hikayenin sonu dolarlara bağlanıyor. Her ne kadar iletişimci kimliğimle burada bir kampanyayı size anlatıyor olsam da kadın gözüyle rahatsızlık hissettiğimi de söylemem gerek. Özellikle de Barbie gibi uzun yıllar cinsiyetçi kalıpları ve standart güzellik anlayışını beslemiş bir marka söz konusu olunca. Mesela Frida Kahlo bebeğinin yanında palet ve fırça gibi malzemeler değil de küpe ve kolye vermişler ki bu da tuhaf. Kahlo’nun çalışmalarına mı odaklanılmış yoksa görünümüne ve stiline mi? Hâlâ bol makyajlı, nokta burunlu, sıfır beden Barbie’lerin raflarda olduğunu da belirterek sorayım: Siz ne düşünüyorsunuz?

İlham Verici Kadınlar Barbie Oluyor

İlham Verici Kadınlar Barbie Oluyor İlham Verici Kadınlar Barbie Oluyor

İlham Verici Kadınlar Barbie Oluyor İlham Verici Kadınlar Barbie Oluyor İlham Verici Kadınlar Barbie Oluyor İlham Verici Kadınlar Barbie Oluyor İlham Verici Kadınlar Barbie Oluyor

Görsel: Mattel.com