Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2. 3 Boyutlu Baskı Teknolojileri Fuarı’nda Öne Çıkan Teknolojiler

2. 3 Boyutlu Baskı Teknolojileri Fuarı’nda Öne Çıkan Teknolojiler

3 boyutlu baskı ve tarama teknolojindeki gelişmelere yer veren fuarın öne çıkan örnekleri.

3 boyutlu baskı ve tarama teknolojileri geleceğe şekil vererek gelişiyor. Kullanılacak aracı o an kısa süre içinde hazırlayan, yenilebilir besinler basabilen bu teknoloji kullanım alanında da büyük gelişme kaydediyor. Hollanda’da olay yerine yerleştirilecek 3B yazıcı, bir köprüyü basarken inşaa edecek. Endüstriyel ve kişisel kullanımlar için 3B baskı bu örneklerle de gelecekte yaratacağı değere adeta göz kırpıyor.

3 boyutlu yazıcı ve tarayıcı teknolojileri, kullandıkları hammaddeler ve gelecekler konusunda yerli ve yabancı örneklere yer veren 2. 3 Boyutlu Baskı Teknolojileri Fuarı, 12 – 14 Haziran’da Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde düzenlendi. Fuarda farklı dinamikleriyle öne çıkan teknolojileri derledik.

Karabük Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü

Fuarın üniversite bazındaki tek katılımcısı olan Karabük Üniversitesi, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerim Çetinkaya ve öğrencilerin katılımıyla ziyaretçilere düşük maliyetlerle 3B yazıcı ve hammadde geliştirme süreçlerini paylaştı. Sağ taraftaki yazıcı, yükseklik ve yatay ekseni yazıcı başına; dikey ekseni ise yazıcı tablasına konumlandırıp Arduino desteğiyle geliştirilmiş bir ürün. 3 eksen de yazıcı başında bulunduğunda, yazıcının kapalı bir kutu içerisinde tasarlanması gerekiyor. Ancak bu şekilde hem üretim hem de AR&GE maliyetlerini düşürerek piyasa koşullarının altında bir yazıcı geliştirmeyi başarmışlar.

Yazıcının solundaki ahşap mekanizma ise yazıcı için hammadde (filament) üretimi için geliştirdikleri bir makina. Yazıcı ipliklerinin fiyatı, ortalama okul bütçelerinin oldukça üstünde yer alıyor. Bu sorunu da kendi ipliklerini üretmekle çözüm Karabük Üniversitesi, ipliği küçük toplar halinde işlenmemiş olarak alıp kendileri işliyor. Böylece akademik çalışmalarında 3 boyutlu yazıcıları gönül rahatlığıyla kullanabiliyor.


Görsel; Karabük Üniversitesi

Rigid3D ve Sonsuz Döngüdeki Mekanizması

3B yazıcı üreticilerinden Rigid3D, standını eğlenceli bir döngüyle süslemişti. 3 boyutlu yazıcıyla bastıkları kaydırak ve yazılımını Arduino’yla yaptıkları mekanik kol ile ortalama 15 saniyelik bir kısır döngüyle karşılıyordu ziyaretçilerini. Kol, sensörler yardımıyla topu arayıp buluyor. Ardından da kaydırağın tepesine bırakıyordu ve düşüşünü izliyordu. Birkaç tekrar izledikçe sonra hipnotize eden bir deneyime dönüşüyordu.

3Durak ve Structure 3D Tarayıcı

3Durak, fuarın eş zamanlı ve akıllı telefon ile 3 boyutlu tarama yapabilen aracı Structure 3D tarayıcıyı deneyimlemizi sağlıyordu. 3B baskıyla hazırlanan telefon ve tablet kılıfıyla, akıllı cihazlara kolayca monte edilen ürün bulunduğu alanın hacmini görüp derinlik, yükseklik gibi detayları hesaplayabiliyor. Sonrasında ise kademe kademe tarayarak cismin çevresinde döndüğümüzde elimize detaylı bir 3B model çıkıyor. Gerçek dünyadaki objeleri dijital dünyaya aktarmak için hızlı bir çözüm olarak dikkat çekti.

3Dörtgen ve Farklı Filament Malzemeleri

3Dörtgen, colorFabb‘ın geliştirdiği filament ve hammaddelerle 3B yazıcılarla basılabilecek ürün çeşitliliğine dikkat çekiyordu. Karbonfiber, ahşap, bronz, bakır, bambu gibi çeşitli malzemeleri 3 boyutlu yazıcıların ellerine teslim ederek ortaya çok farklı alanlarda kullanılabilecek araçlar çıkabiliyor. Dayanıklı ve sert olması istenildiğinde bakır, bronz gibi materyaller, süs ve dekorasyon amaçlı kullanımda ise ahşap, bambu gibi materyaller kullanılabiliyor. Bu çeşitlilik ise 3 boyutlu yazıcıların geleceğine güç katan etkenler arasında.

Görseller; Bigumigu