Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [5 Temmuz]

Bigumigu Pazar Gazetesi [5 Temmuz]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Bitirmekte olduğumuz haftaya geri dönüp baktığımızda aklımızda en çok kalan gelişmeler Apple Music’in müzik akış servisleri arasında resmen yerini alması, Facebook’un logo ve video politikalarındaki değişim, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo gönderme girişimleri söylenebilecekler arasında. Uluslararası gündemin de bir hayli yoğun olduğunu not etmek gerek.

Geri kalanlarla birlikte haftanın dikkat çeken teknoloji odaklı gelişmelerini farklı kategoriler altında; müzik, dizi ve sinema, uzay / bilim, uluslararası gündem, pazarlama ve tasarım başlıklarını da unutmadan derledik.

Haftanın Müziği

Bu hafta yayınlanan albümler arasında hip-hop ve eksenindeki müzikal esintilerin hakim olduğunu görüyoruz. Kendrick Lamar ve Kamasi Washington’ın son albümlerinde de yapımcı olarak yer alan Flying Lotus’un kurduğu, The Gaslamp Killer’ın da yer aldığı plak şirketi Brainfeeder üyesi Thundercat, The Beyond / Where the Giants Roam EP’sini yayınladı. 16 dakikalık dinleti keyfi veren albüm adeta sanatçının imza attığı diğer işlerin birer yansıması gibi.

Odd Future ve Earl Swearshirt’le yakın ilişkisiyle tanınan Vince Staples de bu hafta Summertime ‘06 isimli ilk stüdyo albümünü yayınladı. 20 parçadan oluşan albümündeki her parçayı adeta gözlerinizin içine bakarak söylüyor. Albüm, sözleri ve altyapısıyla tıpkı Earl gibi büyük yol kateden Vince Staples’in karakterini yansıtıyor.

spotify%3Aalbum%3A1atZ1TiIPZZec0oiyY1mBl

Müzik

  • Bu senenin birçok müzik eleştirmenine göre en iyi albümlerinden birine sahip Kendrick Lamar, To Pimp A Butterfly’dan yeni bir müzik videosu yayınlandı. Polis şiddetine ve yaşanan ırkçılığa karşı önemli mesajlar içeren müzik videosu aynı zamanda ince dokunmuş bir sanat yönetimine sahip.
  • BET Ödülleri sırasındaki performansından sonra ise Fox News’den Geraldo Rivera, Kendrick Lamar’ı şiddete teşvik etmekle suçlamış ve hip-hop’ın genç Afro Amerikanlara ırkçılıktan çok zarar verdiğini söylemişti. Lamar ise umutlu dolu bir parçayı bu şekilde yorumlamasından ötürü naif bir tepki gösterdi.
  • Skrillex ve Diplo ikilisinin grubu Jack Ü’nun Justin Bieber ile birlikte hazırladığı Where Are Ü Now parçası da haftanın en çok konuşulan ikinci müzik videosu oldu. Hayranlarla düzenlenen bir etkinlikte Justin Bieber’ın fotoğrafları tek tek serbest çalışmalarla boyandı ve videoda kullanıldı.
  • Prince müzik akışı hizmetlerinden parçalarını çekeceğini duyurdu. Hayranları bu radikal kararın izini ilk olarak Spotify’da görürken müziklerine TIDAL, Google Play ve Deezer üzerinden hala ulaşılabilmesi şimdilik kafaları karıştırdı.
  • Müzik dünyasının önemli festivallerinden olan Glastonbury, 24 – 28 Haziran’da gerçekleşti. Festivalin ardından BBC, performansları ve etkinlik gündemini bir kenara bırakıp farkı bir konuya değindi; 135.000 kişinin ardında kalan çöp yığını ve temizlik çalışmaları. Organizatörlerin yaptığı açıklamaya göre 2014’teki atıkların yarısı geri dönüştürülmüş, bu yılki hedef ise %60.

Görsel: BBC

Dizi ve Sinema

    • Nicholas Cage, internet kültürü içinde aktör kimliğinden ziyade komik içerik yaratılacak bir figür olarak görülüyor. Reddit kullanıcısı /u/CarlosDanger100 da Nicholas Cage’in yüzünü alıp 30 Game of Thrones karakterinin yerine koymuş.

Görsel: Reddit, /u/CarlosDanger100

  • Terminator, Jurassic Park en güncel iki örnek olsa da bir dönemin popüler yapımlarını yeniden uyarlama veya devam filmi çekmek son birkaç yılın trendleri arasında yer alıyor. Back To The Future serisinin yönetmeni ise, filmi hakkında çıkabilecek olası söylentiler için oldukça net yorumuyla bunun asla mümkün olmadığını söyledi.
  • Tom Cruise’un kariyerindeki en önemli filmlerden biri olan Top Gun’ın ise devam filmi geliyor. İkinci film, insanlık olarak yeni yetme korkularımızdan birine, drone’lara odaklanacak ve insansız hava araçlarıyla ilişkimizi işleyecek.
  • Batman v Superman: Dawn of Justice filminin vizyona girmesini çizgi roman hayranları merak içinde beklerken Entertainment Weekly, film içinden Bruce Wayne (Batman) ve Diana Prince (Wonder Woman) ikilisinin de bulunduğu altı özel görüntü yayınladı.

Görsel: Entertainment Weekly

  • Minions ve Despicable Me’nin yaratıcıları, yeni yapımları The Secret Life of Pets’in fragmanını yayınladı. Film “Evde yaşayan hayvanlar, insanlar yokken neler yapar, nelerle meşgul olur?” sorusuna aradığı eğlenceli yanıtlarla hayran kitlesini şimdiden oluşturmayı başardı.

Apple

  • Haftanın Apple ve müzik servisleri cephesindeki en önemli gelişmesi iOS 8.4 güncellemesiyle gelen Apple Music idi. WWDC’de açıklanan servis Android ve iOS platformlarında kullanıma sunuldu.
  • iTunes ve Beats Music aboneleri doğrudan Apple Music ile birleşirken, iOS 9 güncellemesiyle birlikte kişisel arşivde bulunan 100.000 parça Apple Music’e aktarılabilecek.
  • Dünyanın her yerinde her zaman aktif olacağını vaat eden Beats 1 radyo, birçok farklı ülkeden istek parça kabul etmesiyle olumlu tepki aldı.
  • Dr. Dre N.W.A.’den sonraki ilk albümü The Chronic’i ilk kez dijital olarak Apple Music üzerinden yayınladı.
  • Müzik ve üretkenlik alanındaki Apple’ın en büyük uygulamalarından Garage Band üzerinde yapılan besteler doğrudan Apple Music’e bağlanarak yüklenebiliyor.
  • İlk üç ayı ücretsiz olan Apple Music’i bu sürenin sonunda kullanmak istemezseniz otomatik yenileme talimatını da ayarlar bölümündeki hesap detaylarından kapatabilirsiniz.
  • 8.4 güncellemesiyle Apple’ın aldığı tepkilerden birisi ev içerisinde cihazları arası paylaşımı engellemesi oldu. Bundan sonra iTunes kütüphanenizdeki parçaları telefon üzerinden kontrol edip oynatamıyorsunuz.
  • iTunes ve Apple Music arasında yaşanan bir başka sorun da birçok kullanıcının iTunes kütüphanesindeki parçaların istemsizce yok olmasıydı.
  • Türkiye cephesinde yaşanan temel sorun ise bu bölgedeki Apple kullanıcılarının Music servisine erişip hesap oluşturamaması oldu. Türkiye’deki bazı sanatçılarla Apple arasında yaşanan telif anlaşmazlığı, ülkemizde servisin aktif olmamasının temel sebebi.
  • Türkiye’den Apple Music’e erişmek isteyen kullanıcıların ise iTunes ve Apple hesaplarında kullandıkları bölgeyi değiştirmesi gerekiyor.
  • The Verge ise Apple Music, Spotify, Tidal, Google Play Music ve daha birçok müzik servisini çeşitli parametreleri kullanarak kıyasladı.

Ekran Görüntüsü: The Verge

  • iPhone, kamera kalitesiyle de öne çıkan bir akıllı telefon olma özelliğini birkaç nesildir koruyor. Hatta kimi bağımsız film festivallerine sadece iPhone kullanarak çekilen filmler katılmıştı. Snap Snap Snap de ilk jenerasyon iPhone’dan iPhone 6’e kadar tüm cihazların kameralarını aynı görseller üzerinden kıyasladı.

Görsel: Snapsnapsnap

Google

  • Gmail yeni güncellemesiyle emoji kitaplığını ve duvar kağıdı seçeneklerini genişletti.
  • Google, Drive üzerinde yaptığı güncellemeyle Maps üzerinde kişiselleştirilmiş harita saklamayı imkanı sunuyor. Böylece adres veya konum bilgileri doküman veya tablo üzerinde kaydedilebilecek.
  • Google Maps Amerika’da Ulaştırma Departmanı’ndan aldığı veriler doğrultusunda tüm ray hatlarını harita üzerinde gösterecek. ABD’li sürücüler söz konusu çapraz raylara yakınlaştığında Google Maps onları uyaracak.
  • Google Hangouts, iOS sürümünde büyük bir güncelleme yaptı. Arayüzünü değiştirip emoji, çıkartma ve fotoğraf ekleme gibi ek özellikler, bu güncellemeyle gelen yeniliklerden.

Görsel: Sky Ortiz

  • Google Earth bu hafta onuncu yılını kutladı. Masaüstünde beş farklı kategoride bulunan, dünyadan yepyeni ve etkileyici görselleri keşfetmenizi sağlayan Voyager seçeneğiyle gezegenin en çarpıcı manzaralarını barındıran Earth View koleksiyonunun 1500’e ulaşması ve yüksek çözünürlüğe kavuşması bu anlamda platformun kazanımları oldu.
  • Google Docs’ta kullandığınız yazı tiplerini çeşitlendirme amacıyla Entensis adlı yazılım, binlerce yazı tipine bedava erişmenizi sağlıyor.
  • Ekim ayında saniyede 60 kare video desteğini sunmaya başlayan YouTube, şimdi bu özelliğini iOS ve Android platformlarına da taşıdı.
  • YouTube, içerik üreticilerine büyük önem veriyor ve onların daha iyi içerik üretmesini destekliyor. Bu iletişimin frekansı kimileri için yetersiz görünse de YouTube içerik üreticileri için 360 derece video ve canlı yayın yapma özellikleri başta olmak üzere 10 yeni özellik sunuyor.
  • YouTube’un bir süredir beklenen ödemeli abonelik hizmetiyle gidişatın reklam gelirlerinin düzenlenmesi, seyir için ödeme kanallarının güçlü sonuçlar vermemesi gibi konularda zorluk yaşaması ertelenme ihtimalini akıllara getirdi.
  • Yelp ve Tim Wu tarafından yapılan akademik ve hukuki araştırmaya göreyse Google’ın alışveriş kategorisindeki arama sonuçlarını çarpıttığı ve yanlış sıralamalar yaptığı ortaya çıktı. Yapılan araştırmanın tamamını Slideshare üzerinden okuyabilirsiniz.

Teknoloji Devleri

  • Microsoft’un internet reklamcılığı operasyonlarını AOL’e satacağı konuşuluyor. 1200 civarında Microsoft çalışanının AOL’e de katılmasıyla, medya kuruluşu arama sonuçları ve reklam aramaları için önümüzdeki 10 yıl boyunca Bing’i kullanacak.
  • SXSW 2015’te tanıştığımız MESH projesiyle birlikte Sony’nin kuluçka merkezinden ve girişimlere verdiği destekten haberimiz olmuştu. Şimdi ise Sony bunu bir adım öteye taşıyarak First Flight isimli hem kitlesel fonlama hem de e-ticaret işlevi gören servisini yayınladı.
  • Amazon, yaklaşık iki yıl önce İspanyolca dil desteğiyle Meksika pazarına açılmıştı. Tüm bu süre boyunca sadece Kindle e-kitapları sattıktan sonra artık fiziksel ürün satışı yapmaya da başlıyor.
  • Amazon Çin’e yeni satıcıların girmesi teşvikiyle de üç ila altı aylık bir süre zarfında bin ila 600 bin dolarlık kredi teklifinde bulunuyor. Önceden ABD ve Japonya’da denemesi yapılan teklif; satıcı profilini Almanya, Birleşik Krallık, Kanada, Çin, Fransa, İtalya ve İspanya’da yaşayanlarla sınırlı tutuyor.

Uzay / Bilim

  • Geçtiğimiz hafta duyurduğumuz Space X’in altıncı roket gönderme girişimi olan Falcon 9’ın kalkışından kısa bir zaman sonra patlaması Amerika’nın NASA’yla ilişkisinin ilerleyen zamanlarda zedeleneceğine dair yorumları beraberinde getirdi.
  • 2011 yılından bu yana ilk kez geçen yıl Amerikan şirketlerine Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot gönderebilme iznini veren NASA bu anlamda Rus teknolojisine bağımlı. Falcon 9 istasyona kargo göndermede başarısız olurken 3 Temmuz’da Kazakistan’dan kalkışı gerçekleşen Rus roketi Soyuz istasyona başarıyla kargo tesliminde bulundu.
  • Buzulların erimesini ve yükselen su seviyesiyle birlikte yaratılmaya çalışılan farkındalık çalışmalarını gösterişli doğa olayı olarak görenler için New York Üniversitesi çarpıcı bir video yayınladı. Videoda kırılan buz parçası, Empire State binasının iki katı büyüklüğünde. Belki bu açıdan bakıldığı zaman dünyada neyin değiştiği daha net anlaşılabilir.

Uluslararası Gündem / Dijital Yaşam

  • Yunanistan’ın ekonomik kriz yaşamasıyla Avrupa Birliği çatısı altındaki varlığı tehlike halindeyken ülkenin borçlarını ödemesi amacıyla açılan Indiegogo projesi de gündeme yansıyanlar arasındaydı. 1.7 milyar dolar toplama hedefiyle açılan kampanyanın başarıya ulaşması dahilinde politikacıların gerçekten bu miktardan yararlanıp yararlanmama ihtimali ve şartları neredeyse herkes için soru işaretiyken kampanyayı Birleşik Krallık’ta bir ayakkabı mağazası çalışanının açması da beklenmeyen bir başka detaydı. Kampanya, 503 milyar Avrupa Birliği üyesi vatandaşını kimliklerini koruyarak bağışa davet ediyor.
  • Avrupa Parlamentosu kamu alanlarıyla ilgili görselleri Wikipedia’da bedava paylaşma iznini verse de parlamentonun sanatçı haklarını koruyacak telif yasası “Freedom of Panorama”yı uygulaması bekleniyor. Uygulanması dahilinde on binden fazla görsel kaybı olacak Wikipedia, Avrupalı vatandaşları yasanın geçmesini önlemeye çağırdı.

Görsel: The Next Web

  • Michelle Obama Beyaz Saray turları süresince fotoğraf çekme yasağını kaldırdı. 40 yıllık yasak sona erse de konuklar yalnızca telefonları ve üç inç sınırını geçmeyen lenslere sahip kameralarıyla flaşsız çekim yapabilecek.

  • Almanya’daki Volkswagen fabrikasında bir robotun göğsünden vurarak levhaya sıkıştırması sonucu 21 yaşındaki işçinin vefat etmesi sosyal medyada ilgi çekti. Haber bazılarının akıllarına Terminatör filmini getirmişken aktaran muhabirin adının filmin baş karakterleriyle aynı olması da kimileri için ayrıca esprisi konusu oldu.
  • Rusya’da önümüzdeki beş yıl içinde en az 2 milyon kişinin HIV virüsüne yakalanacağı iddia edildi. Rusya’daki AIDS organizasyonu halihazırda 192 bin kişinin öldüğünü ve 930 bin Rus’un da virüsü taşıdığını aktardı. Sebep olarak da hükümetin seks eğitimi ve uyuşturucu tedavisi politikalarında kısıtlamalara gitmesi gösterildi.
  • Türkiye’de 1 Temmuz’dan itibaren öğretmenlerinin izni olmadan lise öğrencilerinin sosyal ağlara girişinin yasaklanması dünya kamuoyunda da ilgi çekti.
  • Birleşik Arap Emirlikleri Ulusal Inovasyon Komitesi Dubai’deki ofislerinin tamamını 3b baskı teknolojisi kullanarak inşa ettirecek. Binanın dış cephesi dışında iç tasarımı ve mobilyaların da söz konusu teknolojiyle hazırlanması bekleniyor.
  • Elektrikle çalışan otomobillerin benzinle çalışanlara göre daha çevre dostu olduğuna dair kanıya başka bir açıdan bakılmasını sağlayan ABD odaklı araştırma, sonuçlarıyla kayda değerdi. İki tür otomobilin yarattığı çevre kirliliği farkında şehirlerin elektriği nasıl ürettiği faktörünü araştıran çalışma, şehir dışında kıyı farkını da gözler önüne koydu. Buna göre batı yakası doğu yakasına göre daha temiz. Kirli kömür santrallerinden elektrik elde eden şehirlerde de kirlilik daha hakim. Benzinin en fazla kirlilik yarattığı bölgeyse nüfus ve iklim kuşağı özelliklerine bağlı olarak Los Angeles görülüyor.
  • Geçtiğimiz haftanın en önemli konusu Onur Haftası’ydı. Ve tabii o hafta içinde Amerika Birleşik Devletleri’nde eşcinsel evliliğinin yasal hale gelmesiydi. Fakat eyalet yasalarıyla federal yasalar arasındaki farktan ötürü garip ayrımlar doğabiliyor. Şu an ABD’nin tamamında eşcinsel evlilik yasal iken 12 eyalette eşcinsellerin sevişmesi yasa dışı.
  • YouTube, Onur Haftası’na özel bir kolaj yayınlayarak eşcinsel olduğunu paylaşan bireyleri derledi. Ellen DeGeneres, Ellen Page gibi ünlü isimlerden sıradan ve hatta normal insanların itirafları yoğun bir duygusal rahatlama içeriyor.
  • Her yıl Colombus, Ohio’da düzenlenen topluluk festivali Comfest sırasında bir vaiz sokak ortasında eşcinsel bireyleri ve yaşam tercihlerini eleştiren sözler sarf ediyordu. Birinci sınıf öğrencisi Zea, gökkuşağı bayrağıyla sessizce durarak yaptığı protesto üzerine çevredekiler ve internet kullanıcılarının takdirini topladı.

  • LGBT temsili olan gökkuşağı renklerinden oluşan bayrağın emojiler arasında resmi olarak yer alıp almaması ise ABD Yüksek Mahkemesinin tartışma konusu olmuştu. Bayrağın emojiler arasında bulunmasını savunanlar Unicode Consortium’a buradan yorum bırakabilir.
  • Kırılacak bir eşya satın aldıktan sonraki en eğlenceli şey olan naylon baloncuklarını artık patlatamayacağız. Üreticisi Sealed Air‘in yeni geliştirdiği naylon artık patlamıyor ve içindeki havayı diğer öğelere iletiyor.
  • Başkanlık seçimlerine aday olan Donald Trump için alternatif logo geliştirmeye dayalı bir yarışma düzenleniyor. LogoMyWay tarafından düzenlenen yarışma, Trump’la bütünleşmiş üç özelliğinden birini kullanarak tasarlanan logolardan birine 200 dolar ödül verme vaadi sunuyor.
  • Marc Jacobs Instagram’da flörtleşirken popo fotoğrafını yanlışlıkla tüm kullanıcılarıyla paylaştı. 18 saniye içinde fotoğrafı silse de alınan ekran görüntüsüyle birlikte durum, sosyal medyanın yankı uyandıran konuları arasına girdi.
  • Instagram’da ön plana çıkan eğilimlerden biriyse kişilerin güneş yanıklarını sanat ve/veya dövme şeklinde adlandırarak #sunburnart, #tantattoo ve #suntattoo gibi etiketlerle paylaşmalarıydı.
  • Japonya’daki Higashiyama hayvanat bahçesindeki Shabani isimli bir erkek goril haftanın en çok konuşulan içeriklerinden biri oldu; çünkü Shabani, birçok erkeğin ulaşmak istediği karizmaya sahip.

https://vine.co/v/e5I2VZxIJ9F/

  • California’lı doğa fotoğrafçısı Phoo Chan, bir karganın hava akımı içinde süzülen kartalın üzerine konduğu konforlu seyahatini fotoğraflayarak oldukça nadir anlardan birini yakalamış.
  • 8 Mart Pazar Gazetesi’nde ise bir gelincik, ağaçkakanın üzerine binerek geziyordu.

Görsel: Phoo Chan

Pazarlama

  • Cannes Lions Yaratıcılık Festivali’nde bu yıl Glass Lion isimli bir kategori oluşturularak cinsiyet eşitliğine dair çalışmaları ödüllendirilmişti. Başvuru sırasında toplanan meblağ ise etkinlik katılımcılarının tercihleriyle bu konuda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları arasında bölüştürülecek.
  • Cannes Lions’a katıldıysanız delege numaranızla tercihinizi buradan belirtebilirsiniz.
  • IKEA, kablosuz şarj özelliği tanıtmak için korkutucu bir kampanya hazırladı. Kablosuz bungee jumping yapmanın mümkün olabileceğiyle bu teknolojisini sundu. Tabii kablosuz atlamak şimdilik mümkün olmasa da kablosuz şarj IKEA ile günümüzde mümkün mesajını iletti.
  • Kurak topraklarda susuz kalmış başında leğenle yürüyen küçük kız ve evinin tuvaletinde şakır şakır su akıtarak dişini fırçalayan kadın temsillerini bir araya getiren “Sin Child” kampanyasıyla Colgate, su israfı konusunda uyarıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=-Ru6CnDMMWY

  • Grey Group Singapur tarafından hazırlanmış “The Life Saving Dot” kampanyası, iyot eksikliği çeken milyonlarca Hintli kadının bu sıkıntısını kaşları arasına yerleştirdikleri geleneksel “bindi” şeklinde iyot bantlarıyla çözme amacını taşıyor.

Görsel: Youtube

  • ABD’de bulunan içecek markası SoBe, tüketicileriyle eğlenceli bir iletişim kurmak için kapaklarının altına ”Benimle evlenir misin?”, “O kız da böyle söylerdi.” gibi minik notlar yazıyor. Fakat son olarak yazdığı “Yardım edin SoBe fabrikasında esir edildim.” mesajı büyük tepki çekti.
  • Sosyal medya hesaplarına gelen tepkilerden sonra “Yardım edin, çikolata fabrikasında esir edildim.” cümlesine referans olduğunu açıklasa da marka olaydan ötürü özür dilemek zorunda kaldı.

Görsel: Nini Yang

  • Süpermarket zinciri Intermarché, reyonlarında duran portakal sularının tazeliğini ispatlamak için şişelerin üzerine sıkıldığı tarihi basmaya başladı. Kampanya etkisi ve iletişimindeki dürüstlüğüyle büyük ilgi çekti.
  • Adidas ve Parley for the Oceans bir araya gelerek okyanuslardaki atıkları yeniden değerlendirerek bir ayakkabı üretti. Tamamen okyanus aktıklarından üretilen ayakkabı, yeniden değerlendirme ve geri dönüşümle neler yapılabileceğini ispatlıyor.
  • BoJack Horseman’ı sosyal medya kampanyalarıyla ve kampanyanın yöneticisi Mustafa Ülker’in aldığı ödülle tanımıştık. İlk sezonunu geriden bırakan sevilen animasyon yapımının ikinci sezonunun fragmanı da yayınlandı.

Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Facebook bu hafta kimileri tarafından hemen fark edilen kimilerininse pek dikkat etmediği logo değişimine gitti. Tipografisindeki değişim biraz daha incelmiş yazı tipi ve şapkasız a harfinden oluşuyor.

Görsel: Mashable

  • Facebook haber akışında video paylaşımlarına öncelik verme sırasında son olarak izleme süresini dikkate alıyordu. Benzer video paylaşımlarını önerme adına dikkate alacağı yeni özellikler arasında tam ekran, HD ve sesin yüksekliğine göre izleme koşullarını değerlendirmek var.
  • Sosyal ağın videolar için yeni reklam politikasıysa reklam verenlerin en az 10 saniye izlenen videolar için ücret vermelerine dayanıyor.
  • “Suggested Videos” özelliği kapsamında gösterilen videolardan elde ettiği gelirin %55’ini video yaratıcılarıyla paylaşacağı duyurusu da dikkate değerdi. Facebook ilk defa videolardan elde ettiği geliri paylaşıma gitti.
  • Geçtiğimiz yıl NY’ta yaşayanlara açılan sosyal ağ üzerinden ödeme yapma imkanından bu haftadan itibaren tüm ABD’liler yararlanabilecek.
  • Güncellediği mesajlaşma uygulaması Slingshot ise Snapchat’le benzerliğiyle dikkat çekti. Renkli çizim ve metinler ekleyebileceğiniz görselleri paylaştığınız Slingshot iOS uygulamasına gelen güncellemeyle Facebook profilinizdeki fotoğraflara da renkli metin, Facebook yapıştırmaları ve filtre ekleyebileceksiniz.
  • Facebook Afrika kıtasındaki ilk ofisini ise Güney Afrika’nın başkenti Johannesburg’da açtı. Ofis ilk etapta iş geliştirme ve reklam alanlarıyla ilgilenecek.
  • Bu hafta soru-cevap seansında Mark Zuckerberg Facebook’un geleceği üzerine ilgi çekici yorumlarda bulundu. Zuckerberg artırılmış ve sanal gerçekliğin hakim olduğu bir gelecekte düşüncelerimizi doğrudan karşımızdakine iletme görevi gören bir Facebook hayali kuruyor.
  • Zuckerberg internet.org projesiyle uzak mesafelere veri iletimini hızlandırmak amacıyla Connectivity Lab’de geliştirdikleri internet lazerlerini kullanma planını da açıkladı.

Görsel: Facebook

  • Geçtiğimiz hafta Fransız taksi şoförlerinin eylemine maruz kalan Uber Fransa’nın genel müdürleri yasa dışı taksi operasyonu ve dijital belge gizleme gerekçeleriyle tutuklandı. İki genel müdürün 30 Eylül’de mahkemeye çıkması bekleniyor.
  • Uber ise New York’ta trafiğin önüne geçme amacıyla araç kullanıcılarının Uber’e dahil olmalarını durduran yasa tasarısını müşterilerine çağrıda bulunarak protesto etti. Müşterilerin protesto alanına ulaşması için onlara bedava erişim imkanı da sundu.
  • Bloomberg raporu hangi döneme ait olduğunu bildirmeden Uber’in yarım milyar dolara yakın gelir kaybettiğini gösterdi.
  • Güney Afrika’nın en büyük metropollerinden San Paulo ise Uber’in yasaklanmasına dair yasa tasarısını aleyhine oyladı. Tasarının yasaya geçişiyle ilgili detay ise verilmedi.
  • Snapchat, son güncellemesiyle kullanma biçimini radikal şekilde değiştirdi. Artık snap’leri ve story’leri görüntülerken bir parmağımızı ekrana bastırmak zorunda değiliz. Açmak için bir kere dokunarak tüm içeriği görüntüleyebiliyoruz. Ve arkadaş eklerken de çevremizdeki Snapchat kullanıcılarını listeleyebiliyoruz.
  • Soundcloud’un iOS uygulaması kullanıcı deneyimi olarak diğer tüm platformlarından oldukça gerideydi. Arayüz handikaplarından ses kaydedememeye kadar birçok eksiği bulunan uygulama yayınladığı güncellemeyle eksiklerini bir nebze kapattı. Artık ilgili parçalara kolayca ulaşılabiliyor ve şarkı listeleri daha etkin kullanılabiliyor.
  • Shazam bu haftadan itibaren çok sayıda ana akım sanatçının platformu kullanarak keşfettiği parçaları kullanıcı kitlesiyle buluşturacak. Kullanıcılar en sevdikleri sanatçıların keşfettikleri paylaşımları takip edip beğenebilecek.
  • Reddit’in soru cevap oturumlarının yöneticisi Victoria Taylor’ın işten çıkarılması Reddit topluluğunu ayağa kaldırdı. Reddit içindeki birçok popüler sayfanın moderatörü yaşanan olaya karşılık sayfalarını gizli konuma getirerek erişilmez kıldı.
  • YouTube Map Explorer platforma eklenmiş videoların hangi ülkelerden yüklendiği ve hangi ülkelerin hangi videoları daha çok izlediğine dair bilgileri etkileşimli harita üzerinden paylaşıyor.
  • Gençlere odaklı yayın yapan BBC 3 kanalının gelecek yıldan itibaren tamamen çevrim içi ortama geçeceği kararlaştırıldı.

Tasarım

  • Alice ve Martin Provensen tarafından hazırlanan kitapla Leonardo da Vinci’nin hayatı üç boyutlu pop-up animasyonla anlatılıyor. Bilimin ve tarihin önemli bir figürü olan Da Vinci’nin buluşları ve çalışmaları kitap içinde minik animasyonlara dönüştürülmüş.
  • Ayakkabı üreticisi Vibram, Furoshiki isimli yeni tasarımıyla bağcık algısını baştan sonra değiştiriyor. Hatta ayakkabı algısını da farklılaştıran tasarım ayağa atkı gibi sarılarak giyiliyor.

Manşet görseli: Facebook

Editörler: İpek Altun, Mert Serim

Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Yalçın Pembecioğlu