9 yıl önce YouTube kurulduğunda, bugün böyle bir çehreye sahip olacağı düşünülmemişti. Hatta bugünlerin düşünüldüğü bile şaibelidir. Sıradan insanların video yükleyebileceği bir site olarak planlanmıştı. Şu anda Head of Brand Solutions & Commercialization ünvanı ile YouTube’da bulunan Kate Alessi, dünyanın en büyük video içerik sitesinin değişmeyen bir motivasyonu olan tutkunun altını çizdi.
Tutku, sebebi açıklanamayan bir güce sahiptir. Bu güç ile insan kendi içinde amaçladığı pek çok durumun üstesinden gelebilir. Tutkuları ile hayatında yapmaktan keyif aldığı şeyleri tespit edebilir. İnsanların en çok tutku ile bağlandığı gerçeği bulması gerekir. Bulduktan sonra onu gerçeğe dönüştürmesi için insanlar tarafından beğenilmesi, bir değere sahip olması ve bu tutkuya hak ettiği zamanın ayrılması gerekir.
Tutkunun iki farklı yüzü vardır; takıntı ve uyum. Bu kimi zaman onlara zarar verecek şekilde tutkularının peşinden gidebilir kimi zaman da tutkuları onları bir adım öteye taşır. Dikkat edilmesi gereken nokta kontrolün kimde olduğu. Eğer tutkularınızı kontrol edebilirseniz onları amacınıza yönelik kullanabilirsiniz. Geride bıraktığımız Fifa Dünya Kupası’nda yapılan araştırmada penaltı atışları sırasında bir futbolcu gol atmışsa taraftarların desteği artıp bir sonraki futbolcu için motivasyon oluyor. Bu motivasyon da ortak tutkuyu bir amaca yönlendiriyor. Birbirini besleyen bu düşünceler başarıyı da beraberinde getiriyor.
Tutkunun en önemli yardımcılarından birisi metafiziksel akıştır. Bu akış bireylerin düşüncelerini olumlu etkiler. Herhangi bir işlemi akış ile gerçekleştirdiğinizde beyin dalgalarınızda bile artış görülür. Böylece faaliyetleriniz sizi de tatmin edecektir.
Tutkularınızı bu yönde kontrol ettiğiniz takdirde size etkileşim kolaylığı sağlar. YouTube’un bugünlere gelmesinin temel sebebi de budur. Kullanıcılar bireysel videolar yükleyerek yola çıksa da kullanıcıların verdiği tepkiler doğrultusunda popüler isimler ve videolar doğdu. Bu etkileşim aynı zamanda insanlara beğendiklerini seçme ve beğenmediklerini dile getirme özgürlüğü sundu. Birçok yayın bu konu hakkında Hollywood yerine HollyTube olarak andı. Çünkü kamera karşısındaki seçilmiş isimler yıldız olarak lanse edilemiyordu. Kimin yıldız olacağına kullanıcılar karar veriyordu.
YouTube’un ekosistemi içerisinde üç tanım bulunuyor. Markalar, içerik üreticileri ve hayranlar. Hayranları, izleyicilerden ayıran önemli farklılıklar bulunuyor. İzleyiciler tüketip bir sonraki yayına geçerken hayranlar onun hakkında konuşuyor, yayın bittiğinde hakkında kritik yapıyor ve paylaşıyor. Bu etkenler YouTube içerisinde doğal ünlülerin doğmasını sağlıyor. Örneğin PewDiePie isimli hesap şu anda YouTube’ın en çok takipçiye sahip hesabı. Ve hayranları ile geçtiği etkileşim sayesinde dünyadaki su kıtlığına yönelik yaptığı bağış çağrısıyla bir aydan kısa bir sürede 1 milyon dolar toplandı.
Markaların ise bu koşullarda yapması gereken ise hayranların tutkularını anlaması. Herkesin farklı bir tutkusu var. Hayranların beklentileri ve markaların beklentileri de bu noktada karşı karşıya geliyor. Markalar, karşılaştıkları tutkuları anlayıp onlara yönelik hamleler yaptığında başarılı olmak için ilk adımı atıyor.
Sorulması gereken kilit soru “Hayranlar ile etkileşime geçmek için en iyi yöntem nedir?” olmalı. Bu sayede karşınızdakini anlayabilir ve onların düşündüğü gibi düşünebilirsiniz. YouTube’un gücü de bu noktada açığa çıkıyor. Tutku ile dolu hayranlar ve hikaye anlatmak için oluşan geniş imkanlar sayesinde YouTube markalar için derin ve kuvvetli etkileşim bağlar kurmasını sağlıyor.
Görsel kaynağı: Bigumigu