Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
​Da Vinci’nin Hayatını Anlatan Pop Up Kitap

​Da Vinci’nin Hayatını Anlatan Pop Up Kitap

Leonardo Da Vinci’nin zamanında matbaa yoktu ancak hayatının anlatıldığı üç boyutlu vintage pop up kitabını görse gözleri gururla yaşarırdı herhalde.

Tarihe damgasını vuran karakterlerden sanatçı, mucit ve bilim adamı yönleriyle tanıdığımız Leonardo Da Vinci, Mona Lisa tablosunu kapağını açtığınız kitabın içinde, tam önünüzde, belli ölçekle küçültülmüş endamıyla yapsa güzel olmaz mıydı?

1984 yılında Alice ve Martin Provensen tarafından hazırlanan pop up kitapta belki Da Vinci canlanıp önünüzde tablolarını baştan yapmıyor ama, eserlerine, hayatına dair birçok bilgi ve hikaye itinayla çizilmiş illüstrasyonlar üzerinde üç boyutlu olarak anlatılıyor.

Kitabın eğiticiliği, illüstrasyonların önümüze serdiği sanat boyutunun yanı sıra, içinde tüm mühendislerin fahri babası Da Vinci’ye yakışan bir mühendislik de barındırıyor. İki boyutlu kağıtlar, sayfalar çevrildikçe öyle ince bir hesapla ve kesinlikle üç boyutlu sahneleri canlandırıyorlar ki, insanın ağzı açık kalıyor.

Eserin, pop up kitap sevenlerin koleksiyonuna eklemek isteyeceği bir kitap olmanın yanı sıra, sanat ve bilimsever Da Vinci hayranlarının da ilgisini çekeceğini düşünüyorum.

Tarihle ilgili illüstrasyonlar konusunda efsaneleşen ikilinin önceki işleri arasında Homeros’un İlyada ve Odessa’sı, Ezop’un masalları ve William Blake’in zamansız şiirleri de var.

Kitaptaki hareketli illüstrasyonların GIF’leri :

Görsel; brainpickings