Teknoloji devlerinin yeni teknolojilerini paylaştığı yıllık konferansları, bu devlerin birbirine karşı en büyük kozlarını oynadığı etkinlikler oluyor. Başta geliştiricilere yönelik olarak düzenlenen bu konferanslar, sonrasında da son kullanıcıya ulaşıyor ve onlar için de anlamlı oluyor. Apple, 8 – 12 Haziran tarihler arasında San Francisco’da Worldwide Developer Conference‘i düzenliyor.
Konferansın ilk gününde ve kilit konuşmasında OS X, iOS ve Watch OS işletim sistemlerinin yeni sürümleri duyuruldu. Apple’ın yeni servisleri Apple Music, News ve güncellemeleriyle dikkat çeken Maps ve Apple Pay konuşmanın öne çıkan gelişmeleri oldu.
Apple’ın Yazılım Geliştirme bölümünün kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi, keynote konuşması içinde kendine ayrılan bölümde OS X’in yeni sürümü OS X 10.11: El Capitan ile yeni arayüz jestleri, performans iyileştirmesi ve artırılmış arama seçenekleri eklendi.
Spotlight üzerinden “John’un yanıt vermediğim e-postalar” gibi doğal dil kullanarak arama yapılabiliyor. Hatta bu aramaya zaman gibi detaylar da eklenebiliyor. El Capitan ile birden fazla pencereyi tam ekran kullanabilme özelliği geldi. Sol üstteki yeşil butona basıp pencereyi sürüklediğimiz zaman ekran ikiye bölünüyor ve eş zamanlı iki pencere kullanmamızı sağlıyor. iOS üzerinde oyun geliştiriciler için hazlanan 3B grafik yazılımı Metal de güncelleme yaşayarak OS X platformuna gelerek daha kaliteli oyun grafikleri sunuyor.
Bunun dışında OS X’in yaşayacağı güncellerlemeler ise şu şekilde;
- Mission Control alanındaki alan yönetimini geliştirerek açık pencerelerin daha verimli görünmesini sağlıyor.
- Kaybolan imleç için, Trackpad üzerinde biraz salladığımızda kendini belli ediyor.
- Mail uygulamasında kullanıcı deneyimini arttıran kaydırma jestleri ekleniyor. Böylece tıpkı iOS’deki gibi e-postaları sola kaydırarak işlem yapabileceğiz.
- Notes uygulaması da zengin metin editörüne dönüşerek video, görsel ve bağlantı eklenebilir hale geldi.
- Safari’ye gelen iyileştirmelerle sesli video oynatan sekmeler üzerinde bir kontrol noktası oluşturdu. İğnelenmiş sayfalarla da kolay ulaşılabilir bir forma girdi.
Konferansa masaüstü yazılımıyla başlayan Apple, ardından mobil işletim sistemi olan iOS’a geçti ve iOS 9‘u tanıttı. En büyük adımlarından birisi Siri’nin iyileştirilmesi oldu. Bunun yanı sıra yeni uygulamalar ve iPad’e özel yetenekler de oturumun dikkat çekici konu başlıklarıydı.
Bağlam algılayabilen ve buna uygun hareket edebilen Siri ile bulunan pencere, telefonda yaşanan olay ve gelişmelerde Siri bunu doğrudan algılayıp aksiyon alabiliyor. Telefonunuzda kayıtlı olmayan bir numara aradığında, Siri e-postalarınızı tarayarak olası sonuçlar gösteriyor.
OS X üzerinde güncelleme yaşayan Spotlight, iOS üzerinde de 3. parti geliştiricilerin erişimine açılıyor. Geliştiriciler bu arama sonuçlarına kendi uygulamalarını yerleştirebiliyor. Fakat kullanıcıların arama sonuçlar Apple ID ile veya herhangi bir yolla bu kişilerle paylaşılmayacak.
Güncellenip yeni meziyetler kazanan uygulamar ise, Notes ve Maps. Notes bir asistan uygulamaya doğru evrilerek yapılacaklar listesi oluşturup düzenleme özelliğine kavuştu. Maps ise toplu taşıma bilgilerini veritabanına ekleyerek şehiriçi ulaşımda yoldaş olacak.
iOS 9 ile birlikte telefonlarımıza ve tabletlerimize eklenecek yeni uygulamalardan birisi ise News. Kişiye özel içerik gösteren ve kullanıcı uygulamayı her açtığında yenilenmiş içerik sunan bir haber akışı uygulaması.
iPad’e özel geliştirilen yeni özellikler ise klavyeye iki parmakla dokunulduğunda touchpad’e dönüşmesi ve çoklu ekran oldu. Artık bir videoyu küçük ekranda izlerken işlem yapmaya devam edebiliyor veya büyük bir metin kopyalanacağı zaman kolayca touchpad’e dönüşüp seçilebiliyor.
Apple’ın son işletim sistemi Watch OS için de 2. sürümü duyuruldu. Watch OS 2 ile görsel ve arayüz geliştirmeleri yaptı.
- Ana ekranda 3. parti geliştirilerin uygulamaları yer alabilecek.
- Time Travel özelliğiyle saatin ayar düğmesini hareket ettirerek gelecek dönemlere ait verilere gösterecek.
- Face Time Audio ile Apple Watch üzerinden sesli görüşmeler yapmak mümkün olacak.
- Apple Watch, şarj olurken doğrudan uyku moduna geçip yeni bir arayüzle anlık bilgi aktaracak.
https://www.youtube.com/watch?v=BNUC6UQ_Qvg
Oturumun sonunda Tim Cook “Bir şey daha var.” diyerek bir sonraki büyük hamlelerini açıkladı; Apple Music. Apple’ın müzik akışı uygulamaları arasındaki yeni hamlesi olarak görülen Apple Music, iTunes’dan sonraki büyük hamlesi olarak görülüyor. Sanatçılarla doğrudan bağ kurmayı sağlayan Connect sekmesi, 7/24 aktif olarak küresel radyoları ve ücretsiz müzik videoları sunuyor. Siri etkileşimli yapısıyla gelecek komutlara bağlı olarak istenilen parçayı veya türü filtreleyip çalabiliyor.
Apple Music ilk üç ay ücretsiz olacak, sonrasında ise 9,99 dolar aylık üyelik ücreti olacak. Bunun yanı sıra Music servisi Android için geliştirilen ilk Apple servisi olacak.
Görsel; Apple