Kristal Elma’nın ikinci günü Crystal Room salonu için Google’ın forumlarıyla başladı. İlk oturumda en çok izlenen ilk üç reklamın mihenk taşları üzerinden kritiği yapıldı. İkinci oturumda ise Youtube’daki içerik üreticilerinin üretim sürecinde yaşadıkları enstantaneler her ölçek üzerinden tartışıldı. Forumun katılımcıları Ay Yapım’dan Kerem Çatay, Oha Diyorum’dan Cem Korkmaz, Sebi Bebi’den Sebile Ölmez ve BatesMotelPro’dan Volkan Öge ve Tansu Tunçel idi. Google Türkiye’de Ajans İlişkileri Yöneticisi olan Can Ali Avunduk ise oturumun sunucusuydu.
Her 1 saat içerisinde Youtube’a 1 yıl uzunluğunda video yükleniyor. Bu kadar hızlı üretilen içeriğin bu kadar aynı hız ile tüketilip rafa kaldırıldığını düşünebilirsiniz. Ancak internet üzerindeki görsel içeriğin tüketimi geleneksel yayınlardaki tüketiminden çok daha farklı dinamiklere sahip. Youtube’un ve video içeriklerin üzerinden yıllar geçse dahi izlenmesinin sebebini ve kullanıcıların davranış biçimlerini Kate Alessi dünkü oturumunda açıklamıştı.
Can Ali Avunduk ise zamandan bağımsız olarak takip edilen bu içeriklerin üretim aşamasında nasıl bir süreç izlendiğini konukları ile birlikte açıkladı. İlk konuğu olan Kerem Çatay, dizi yapımında önde gelen şirketlerden olan Ay Yapım’ın televizyon yayıncılığının yanında Youtube üzerinden de izleyicilerle buluşma kararını alırken yaşadıklarını çekincelerden bahsetti. Başarı kriterleri televizyon reytingleri ile ölçülürken dijital yayınların iş modeli olarak algınlanması ilk etapta zorlayıcı bir karar olmaktadır. Yayınlanan dizilerin Youtube üzerinden de izleyicilere ulaşma fikri ile 2009 yılınca Cannes’da bir Google yetkilisinin iletişime geçmesiyle doğmuş. Yaprak Dökümü ile ilgili Youtube üzerinde 70.000 video bulunurken resmi kanal üzerinden yayınlanmış bir tek içerik dahi bulunmuyormuş. Bu noktadan yola çıkarak yayınlarını tek bir çatı altında toplayıp kontrolünü sağlamayı amaçlamışlar. Bugün ise her yayınları için farklı bir kanal oluşturduklarını ve onun üzerinde kanalı yönettiklerinin altını çiziyor Kerem Çatay.
Youtube ve televizyon üzerinden içeriklere ulaşan izleyicilerin tercihlerinde de keskin bir kırılma bulunuyor. Televizyon izleyicileri daha ağır gelişen hikayeler beklerken Youtube izleyicileri daha hareketli bir senaryo bekliyor. Youtube izleyicileri, Kate Alessi’nin de belirttiği gibi izledikleri içeriklere tutku ile bağlanıyor ve onu sahipleniyor. Aynı yapım şirketinden çıkmış olsa da takip ettikleri dizinin kanalında farklı bir içerik ile karşılaşmak istemiyor. Bu tutku ile izledikleri diziler hakkında görüşlerini hızlı ve doğrudan iletme şansına sahip oluyorlar. İletilen bu görüşler değerlendirilde dizinin seyrine ise kimi zaman yön verebiliyorlar.
Kerem Çatay, iki farklı izleyici kitlesindeki kırılmanın gelecek yıllarda daha da artacağını belirterek sözlerine son verip yerini diğer konuşmacılara devrediyor. Oha Diyorum kanalının sunucusu Cem Korkmaz, Sebi Bebi kanalının tek kişilik ekibi Sebile Ölmez ve BatesMotelPro’dan Volkan Öge ve Tansu Tunçel yayınladıkları ilk videolardan bugünlere gelene kadar yaşadıkları süreci basamaklarla anlatmaya başlıyor.
Cem Korkmaz, tiyatro çıkışlı bir sanatçı. Mediakraft’ın iletişime geçmesiyle Oha Diyorum projesine başlıyorlar. Başlangıçta kola-mentos gibi herkes tarafından bilinen deneyleri kaydediyorlar. Gelen olumlu tepkiler sonucunda ise kanalın zenginliğini arttırarak farklı deneyler yapmaya devam ediyorlar. “Kanal aslında yapmaktan keyif aldığımız gariplikleri ve benim sakarlıklarımı kaydetmemizin ürünü.” diyor Cem Korkmaz.
Sebile Ölmez uzun süre yapım şirketlerinde çalıştıktan sonra makyaj ve güzellik konusundaki bilgisini insanlara aktarmak istemiş. Nasıl eyeliner sürülmesi gerektiğini anlatarak başlamış. 3 yıl içerisinde Youtube üzerinde 100.000 aboneye ulaşmış. İzleyicileriyle iletişimini koparmamaya ve gelen her yoruma yanıt vermeye çalıştığının altını çiziyor Selibe Ölmez. Abone sayısı daha da arttığında ise nasıl bir çözüm bulacağı konusunda endişeleniyor. Son yöntemi çekilişle 10 abonesiyle telefon görüşmesi yapmak ve bunu kanalı üzerinden yayınlamak.
8 sene önce “internet fenomeni” tanımı henüz dilimize pelesenk olmamışken Bana Kitap Al videosuyla ismini duyuran BatesMotelPro bu süre içinde içerik sağlayıcılığından bir ajansa dönüşmelerini mihenk taşlarıyla açıklıyor. Yayınladıkları ilk videolarda inşaat mühendisi olan Volkan Öge montaj, kamera, sahne tasarımı gibi görevleri de üstlenmişti. BatesMotelPro büyüdükçe ekiplerine yönetmen de dahil oluyor. Bu sayede ortaya çıkan içeriklerin kalibresi de otomatik olarak değişiyor.
Bu küçük ekip 5 – 6 yıl boyunca aynı çizgide kariyerlerine devam edip hobi olarak içerik üretiyor. Fakat 7. yılında sağlanan bir ekonomik destek ile birkaç arkadaşın eğlenceli projesi olan BatesMotelPro ajans yapısına geçiş yapıyor. Şu anda içeriklerinin büyüklüğüne göre değişiklik gösteren bir ekibe sahipler. Youtube içerikleri 8 kişilik, markalar için hazırladıkları içerikler ise 30 – 40 kişilik bir prodüksiyon ile hazırlanıyor. Oha Diyorum ekibi 6 kişiden oluşurken Sebi Bebi kanalı içeriğini tek başına hazırlıyor.
Konuşmacıların mutabık olduğu konu ise Youtube’a içerik sağlamak isteyen girişimcilerin birkaç denemeden sonra cesaretlerinin kırılıp vazgeçmemeleri. Şu anda bile sundukları kimi içeriklerin diğerlerine göre daha az izlendiğinin altını çiziyorlar. Fakat yüklenen bu içerikler sürekli olarak kaldıkları için kümülatif olarak birikime neden oluyor. Bu nedenle yaratacakları etkinin ne zaman büyüyeceğinin tahmin edilmesi oldukça zor. Denemeye devam edip cesareti azim ile harmanlamanın kilit nokta olduğunu irdeliyorlar.