Japonya’nın çevremizdeki ürün ve teknolojilere ne kadar garip ve farklı vizyonlarla yaklaştığı hakkında hepimizin fikri var. Teknolojiyi kendi yöntemleriyle değiştirme ve geliştirme konusunda dünyanın farklı bir noktasında yer alıyorlar.
Internet of Things (IoT) diye adlandırılan internetin şeyleri, sıradışı ve gereksiz görünebilecek buluşlarla dolu. Fakat bu algının ötesinde diğer insanların göremediği perspektiften bakarak çevrelerini değiştirerek yeni projeler geliştirilen bir alan.
Volvo Japonya’nın pazarlama direktörü olan Noriyoshi Sekiguchi moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda üç farklı girişimin kurucusu hem çalışmalarından hem de üretim süreçlerinden bahsetti.
AgIC kurucusu Massaki Sugimoto, geliştirdiği kağıt büyüklüğündeki elektronik devrelerin kullanım alanından ve uygulanabilirliğinden bahsetti. Basit yazılım ve modifiye yeteneğiyle halı gibi düzlemlerde çalışmalar yapılmasını sağlıyor.
MIT Media Lab’in yöneticisi Joichi Ito’nun da jüri üyeleri arasında yer aldığı küresel YouFab yaratıcılık yarışmasında da AgIC 2014 yılında birinci olan projeydi.
Projeksiyon yansıtma, Kinect ile hareket takibi teknolojilerinden faydalanarak kurguladığı Open Pool çalışması SXSW 2013’te tanıtılmış ve kullanılmıştı. Projeksiyon yansıtma gibi çalışmaların sadece dış mekanlarda etkileyici ışık ve ses yansıtmak yerine farklı disiplinlerle birleşerek dar alanda etkili sunumlar yapabileceğine ışık tutuyor.
2014 yılında Sony’nin girişim hızlandırma programına katılmaya hak kazanan MESH projesi de maker hareketine Japon vizyonuyla katkı sağlıyor. Takehiro Hagiwara tarafından geliştirilen ve yönetilen proje, LittleBits ve Makey Makey gibi modüler parçalara benzer mekaniklere sahip. Akıllı cihazlarla kontrol edilen bilen MESH, kablosuz bağlantı özelliğiyle ikamelerinden ayrılıyor.
Hareket, hızlandırma, internet bağlantısı, ses, düğme gibi farklı dinamikleri bir arada kullanarak hem eğlenceli hem de günlük hayata dahil edilebilen kombinasyonlar yaratmak mümkün.
MESH ve AgIC teknolojilerinin birlikte nasıl kullanılabileceğini gösteren bir başka örnek;
Ve son olarak Cerevo kurucusu Takuma Iwasa söz aldı. Bir yıl önce 10 kişilik bir ekiple yola çıkan Cerevo, bu anda 50 kişilik bir ekiple küçük ölçekli şirket olarak kendini değerlendiriyor. Avrupa, Amerika ve Asyada birçok ülkeyle bağ kuran şirket tam anlamıyla internetin şeylerini yakalayıp, geliştirip ürün olarak sunuyor.
Japonya’nın otomotiv, teknoloji, oyuncak şirketlerinde çalışmış tecrübeli çalışanlara sahip olan şirketin %80’i mühendislerden oluşuyor. Geliştirdikleri her proje 4 kişilik ekiplerin ürünü. Bu da küçük ekiplerin daha hızlı ve sonuca yönelik çalışmasını sağlıyor.
Geliştirdikleri ürünler arasında yurt dışında büyük ilgi uyandıran ürünlerinden birisi Live Shell Pro. Herhangi bir bilgisayar veya akıllı cihaz bağlantısına ihtiyaç duymadan sadece kameraya bağlayarak Twitch.tv, Youtube, UStream gibi internet yayınlarını kaydetmeyi sağlıyor.
Son geliştirdikleri ve bu içinde piyasaya sunacakları ürün olan Xon Snow-1 ise snowboard tahtalarını teknolojiyle buluşturan bir tasarım. Sporcunun hareketlerini ve davranışlarını analiz ederek nasıl daha iyi olabilecekleri konusunda yol gösteriyor.
Görsel; Bigumigu