Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Reddit Moderatörleri En Popüler Sayfalarını İşten Çıkarılan Admin için Kapattı

Reddit Moderatörleri En Popüler Sayfalarını İşten Çıkarılan Admin için Kapattı

Reddit'in soru cevap oturumlarının yöneticisi Victoria Taylor'ın işten çıkarılması Reddit topluluğunu ayağa kaldırdı.

Reddit’in hem topluluk olarak hem de sosyal ağ olarak internet üzerindeki ağırlığını reddedemeyiz. Kurduğu özgür iletişim ağı sayesinde her ölçekteki gelişme Reddit’te gerçek zamanlı tartışılıyor. Topluluk içinde ise birkaç haftadır kırılmalar yaşanıyor. 14 Haziran Pazar Gazetesinde, Reddit’teki öteleştiren ve insanları sınıflandıran birçok subreddit’in (tema odaklı alt kategoriler) kapatıldığından bahsetmiştik.

Bugün ise Reddit’teki soru cevap kanalı IAmA (“I Am A” ve “ask me anything” kalıplarının birleşimi) subreddit’inden sorumlu yönetici Victoria Taylor‘ın işten çıkarılması büyük tepki çekti. Soru cevap ağı Reddit’in önemli kanallarından birini oluştururken burada oturum düzenleyen insanlar genellikle ünlü veya popüler kültüre mal olmaktan ziyade yarattıkları değerle öne çıkan isimlerdi. Tabii bunun yanı sıra Barack Obama gibi isimler de Reddit’te soru cevap oturumu düzenlemişti.

Victoria Taylor (/u/chooter) ise bu kanalın moderasyonu ve dünya üzerindeki güzel değerler yaratan insanları keşfetmesiyle, subreddit üzerinde kaliteli bir çizgi yakaladığı için seviliyordu. Hatta kendi düzenlediği bir soru cevap oturumuyla da toplulukla olan ilişkisini gözlemlemek mümkün.

Reddit’ten çıkarıldığını öğrenen birçok popüler sayfanın moderatörü de protesto amacıyla binlerce takipçisi olan subreddit’i gizli konuma getirdi. Facebook gibi sosyal ağlardan aşina olduğumuz içeriğin gizli konuma gelmesi o içeriğe sadece yöneticilerin ve onaylanmış kişilerin erişmesini sağlıyor. Yani kısaca, yüzlerce subreddit, kapatıldı.

Kapatılan subreddit’lerin listesine buradan, yapılan açıklamaya ise buradan ulaşabilirsiniz.

Quora’da konu hakkında sorulan bir soruya, Quora yöneticilerin birinin verdiği yanıt ise topluluk için endişe uyandırdı. Reddit’in eşkurucusu Alexis Ohanian ise bu gelişmeden kısa bir süre bir açıklama yaparak topluluktan özür diledi. Tabii topluluğun bu olaya tepkisi ve Reddit’in atmosferindeki ozon delinmesi gelecek dönemlerde ne gibi sonuçlar doğracağını tahmin etmek şimdilik mümkün değil.

Görsel; Imgur, Reddit