Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2017’nin Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.
2017; reklam anlamında pek çok etkileyici işe sahne oldu. Siyasi konulara atıf yapan pek çok filmin yanı sıra yaratıcı yaklaşımlarıyla dikkat çeken pek çok iş gördük. Duygusal hikayeler, hayat içinden küçük anlar, absürtlük komedileri ya da çarpıcı bir sosyal mesaj veren işler… Bunların hepsini bu yazıya almak mümkün olmadığından kendi beğenimizle oluşturduğumuz bir seçkiyi sizlere sunuyoruz.
Bu yazıda ele aldığımız çalışmalar arasında “Bu niye yok” diyeceğiniz işler olacağını tahmin ediyoruz. Fearless Girl, Nike Women için hazırlanan Türkiye, Orta Doğu ve Rusya filmleri, Audi’nin cinsiyet eşitliğine yönelik “Daughter” filmi, Dove’un güzellik anlayışını sorgulamak amacıyla görsel sitelere yönelik “image hack” işi, transeksüel anne-kızın hikayesini anlatan Vicks Hindistan filmi… Bunlar ilk akla gelenler. Tüm bunları ve senenin önemli konulara eğilen çarpıcı pek çok işini cinsiyet eşitliği odaklı işler ve tabulara meydan okuyan çalışmalar gibi diğer derlemelerimizde bulabilirsiniz.
Dünyanın En Büyük Serserisi Kahramana Dönüşüyor
The Martin Agency tarafından Donate Life için yaratılan film, kara mizahı kullanıyor. Açılış sahnesinden itibaren bizi Coleman Sweeney ile tanıştırıyor ve ondan tiksinmemizi sağlıyor. Coleman’ın hayatının hoşa gidecek hiçbir yanı yok ama film, Coleman’ın ölümüyle başka bir eksene kayıyor çünkü Coleman’ın organlarını bağışlamış olduğu ortaya çıkıyor. Ve hayattayken kendinden başka hiç kimseye fayda sağlamamış Coleman, ölümüyle bir kahramana dönüşüyor, organlarıyla pek çok insanın hayatını kurtarıyor.
Farklı İnsanların Buluştuğu Ortak Noktalar
Danimarkalı televizyon kanalı TV2 için hazırlanan “All That We Share” (Paylaştığımız her şey) isimli film; insanları kutulara hapsetmekten, çerçeveler ardına koymaktan bahsediyor. Bu kutuları yaratmak da, insanları oralara koymak da zor değil diyor film. Ancak sonra, paylaştığımız şeyleri de anımsatıyor. Yaratılan o büyük uçurumlar arasında paylaşılan o küçük şeylerin ne kadar önemli olduğunu, bizi insan yapanın etiketler değil; paylaştıklarımız olduğunu ve aslında ayrımların anlamsızlığını yüzümüze çarpıyor böylece. Film, sosyal medyada büyük beğeni toplamıştı.
Fuhuş Mağduru Çocuklar İçin Adalet Okulu
JWT Amsterdam ve Free a Girl Hareketi Hindistan’da fuhuş mağduru çocuklara yönelik radikal bir kampanya başlatarak mağdurları hukuk eğitimine hazırlayan bir okul açtı. School for Justice (Adalet için Okul) adını taşıyan okul/proje; çocuk fuhuşuna maruz kaldan mağdurlara hukuk öğretip suçluları kendilerinin dava edebilmelerini amaçlıyor. Bu sayede hem konu hakkında farkındalık yaratıyor, hem de soruna meselenin içerisinden bir çözüm getiriyor.
Şiddetin Sorumlularını Etiketleyen Kampanya
Şiddet her zaman direkt fiziksel şiddet olarak gelmiyor, bazen belirtileri görmezden gelmek ya da çocuğu ihmal etmek de istismara ortam sağlayabiliyor. Çocukları istismardan korumak için çalışan Fransız kuruluş Innocence in Danger da çocuğu korumanın hepimizin sorumluluğu olduğunu vurgulayan çarpıcı Instagram kampanyasında, bir çocuğun uğradığı şiddetten sorumlu olanları etiketliyor. McCann Paris tarafından hazırlanan kampanyada öldürülmüş çocukların gerçek olaylara dayanarak yeniden yaratılan hikayeleri yer alıyor.
Çocukların Kalp Kırıklıklarını İyileştiren Yara Bandı
Özellikle çok küçük çocuklar için ağlama bir iletişim şekli. Göz yaşlarının çoğu can acısından değil; korku, üzüntü gibi duygusal sebeplerden ileri geliyor. Ailemizin yara bandı Hansaplast da bu fiziksel olmayan yaraları iyileştirmeyi, kırık kalpleri onarmayı hedefleyen “Hearts” isimli bir ürün geliştirmiş. FCB Happiness Belçika iş birliğiyle geliştirilen “Hearts” tam çocukların seveceği türden kalpli ve hayvancıklı görünümde. Üstelik ebeveynlerin de hayatını kolaylaştıracak önemli bir görevleri var: İletişim kurmak, şefkat ve ilgi göstermek.
Bebekler Uyusun Diye Otomobil Ortamı Yaratan Beşik
Uyku tutmayan bebekleri uyutmada en etkili yollardan biri de otomobildir. Ford İspanya da bu hayat kurtaran yöntemi almış, Ford Max’ın hareketlerini yansıtan “Max Motor Dreams” isimli bir beşiğe dönüştürmüş. Ford Max’i tanıtmak için yaratılan Max Motor Dreams, sıradan bir beşiğe benziyor. Ancak, en önemli farkı beşiğin bir otomobilin hareketlerini taklit etmesi. Sadece hareket de değil, yumuşak seslerle motorun sesini de beşik ortamına taşıyor. Kenardan geçen LED aydınlatma ise şehrin gece ışıklarının etkisini yapıyor.
Mad Men’i Gerçeğe Taşıyan İlanlar
Ketçap markası Heinz için hazırlanan açık hava kampanyası, ilk olarak 1960’ların reklamcılığını anlatan ünlü dizi Mad Men’de sunulmuştu. Dizide kullanılan görseller, reklam ajansı David Miami tarafından sıfırdan yeniden yaratıldı ve dizidekiyle neredeyse aynı görünüm yakalandı. Heinz tarafından bugün birebir şekilde uygulanan ilanlar mecralar arası ilginç bir etkileşim sağladı.
Burger King’den Google Home’a Sızan Whopper Reklamı
ABD’nin yüksek reytingli programları arasında yayına giren Burger King reklamı, farklı ve kurnaz bir taktik içeriyordu. Google Home’u aktive eden ve Whopper’ı tanıtmalarını sağlayan 15 saniyelik reklam sayesinde Wikipedia’nın Whopper maddesi insanların evinde birden okunmaya başlıyor, böylece 15 saniyeye sığmayacak bir içerik verilmiş oluyordu. Burger King’in bu işi Google Home tarzı ses kontrollü uygulamaların ne şekilde kullanılabileceğini (ve belki de kullanılmaması gerektiğini) örneklemesi açısından önem taşıyor.
Boşa Attığınız İmzaları Değerlendiren Kampanya
Mephisto Kitabevi; kalem standına yerleştirilen boş deneme kağıtlarını incelerken çoğu insanın imza attığını fark etmiş. Y&R İstanbul da, bu bilgiyi alıp nefis bir mecra kullanımına çevirmiş. “Kurtaran /Kurtarılan İmzalar” adını taşıyan çalışmada, boş deneme kağıtları sivil toplum kuruluşlarının imza kampanyalarıyla değiştirilmiş. Kalemleri denemek için kağıda yönelenler karşılarında Tohum Otizm, Haytap gibi sivil toplum kuruluşlarının kampanyalarını bulmuşlar. Böylece bir yandan kalemi denerken bir yandan da boşa imza atmak yerine topluma fayda sağlamak için çalışan kuruluşlara destek verebilmişler.
Çöp Malzemelerle Gurme Lezzetler
Evsiz gençlere kalacak yer sağlayan bir barınak olan Shanti House; evsizlik sorununa ve evsiz gençlerin nasıl beslendiğine dikkat çekmek için katılan herkesi derinden sarsan bir etkinlik düzenledi. Grey Tel Aviv tarafından yaratılan etkinlik için ülkenin en tanınmış şeflerinden olan Moshe Segev ile çalışıldı ve etkinliğe gurmeler, yemek yazarları ve blogger’lar davet edildi. Yemekler nefis görünüyor da olsa davetlilerin bilmediği bir konu vardı oysa. O da yemekleri yaparken kullanılan tüm çöp tenekelerinden gelmiş olmasıydı.
Hayvanların Doldurduğu Boşluğu Gösteren İlanlar
Hindistan’daki sokak hayvanlarına yönelik çalışmalar yapan World For All; Mumbai’de bir hayvan sahiplendirme etkinliğini tanıtmak ve aileri hayvan sahiplenme konusunda teşvik etmek için McCann Mumbai ile birlikte etkileyici bir görsel kampanyaya imza attı. Fotoğrafçı Amol Jadhav ve sanat yönetmeni Pranav Bhide tarafından hazırlanan kampanya görsellerinde; fotoğrafın öznelerinin arkasında kalan parlak beyaz alanda bir hayvan şekli oluşuyor. Böylece kampanyanın mesajı görsel olarak vurgulanmış oluyor.
Burger King’den Rakibine Palyaçolu Gönderme
Dünyanın en meşhur ve en korkunç palyaço Pennywise’ın baş kahramanı olduğu Stephen King’in “It” filminde Burger King akıllıca bir hamleyle ezeli rakibi McDonald’s ile fena dalga geçti. IT filminin ön gösteriminden sonra bitiş jenerikleri akarken salona bir yazı yansıtıldı yalnızca: “Ana fikir şu: Bir palyaçoya asla güvenme.” Böylece IT filmi Burger King’in gelmiş geçmiş en uzun reklamına dönüştürüldü.
Bir Ebeveynin Yapmak İstemeyeceği Konuşma
Procter & Gamble’ın internet üzerinde yayına giren “The Talk” filmi siyah ebeveynlerin çocuklarına dünya hakkında anlatması gerekenlere dikkat çekiyor. 2 dakikalık film, siyah annelerin çocuklarıyla yaptığı o çok gerçek ve çok üzücü konuşmaları içeriyor. Beyaz insanların pek farkında olmadığı gerçekler hakkındaki konuşmalar, 1950’lerden başlayıp günümüze kadar gelen anne-çocuk diyalogları… Filmi cesur bulup takdir edenler olduğu kadar markayı siyah insanların hassasiyetlerini kullanmakla suçlayanlar da çoktu. Kampanya sosyal medyada #TalkABoutBias etiketiyle yer aldı.
Her Sabah Yeni Bir Manzaraya Uyanan Çiftin Yolculuğu
Quebec’te her gün yapacak farklı bir şeyin mümkün olduğu fikriyle reklam ajansı lg2 tarafından yaratılan turizm kampanyası klasik turizm filmlerinin çok dışında bir yol izliyor. Kampanyaya katılması için yolculuk yapmayı seven bir çift Quebec’e davet edilmiş.Çiftimizin içinde bulunduğu küçük kulübe, kimi zaman helikopterle, kimi zaman trenle, kimi zamansa bir otomobil aracılığıyla her gün Quebec’in farklı yerlerine götürülmüş. Dolayısıyla her sabah gözlerini başka bir manzaraya, başka bir eğlenceye açmışlar. Gün gün belgelenen macera ve gittikleri yol hem bir internet sitesi üzerinde içerik olarak sunulmuş, hem de bir mini belgesele dönüşmüş.
Netflix’in Şahane Yerelleştirmeleri
Netflix, ülkemizde de büyük bir rüzgar estirirken yaptığı nefis yerelleştirme çalışmalarıyla da dikkat çekiyor. Stranger Things’in için Barış Manço’nun Dönence şarkısını kullanarak yayınladığı fragman, yine aynı dizi için Saadettin Teksoy’lu tanıtım filmi ve son olarak yeni filmi “Bright” için orkları tipik bir Türk mahallesine yerleştirerek hazırladığı esprili film… Hepsi sosyal medyada büyük dikkat çekerken uluslararası markaların yerel pazarların dinamiklerini anlamasının ne kadar önemli olduğunu da ortaya koyuyor.
Ürkütücü Bir Dondurma Reklamı
Düşük kalorili dondurmalarıyla bilinen Halo Top, kara mizahı şahane bir şekilde kullandığı parodimsi reklam filminde insanı dondurma yemeden önce kararını bir kez daha gözden geçirmeye itiyor. Sinemalarda “It” ve “Kingsman: The Golden Circle” gibi korku ve bilim kurgu türünde filmlerden önce yayına girecek olan filmin kendisi de o türde bir kısa film gibi adeta. Stanley Kubrick’in “2001: A Space Odyssey” filmindeki odaya gönderme yapan film; bembeyaz, steril bir odada bir robot tarafından dondurma yemeye zorlanan yaşlı bir kadın çevresinde dönüyor.
Sevimli Ufaklığın Gözlüğünün Hikayesi
nergy BBDO tarafından Pearle Vision için yaratılan “Ben’s Glasses” (Ben’in gözlükleri), hikaye odaklı bir reklam anlayışını benimseyen”Small Moments” kampanyası çerçevesinde hazırlanmış. Sevimli bir çocuğun gözlükleri üzerinden duygusal ve tatlı bir öykü anlatan film; kısa film tadındaki yapısıyla yarattığı duygusal ton sayesinde, Pearle Vision’ın marka algısını oldukça ileri taşıyor.
Sosyal Medyada Söylediklerinizi Yüz Yüze Söylemenin Etkileri
Monica Lewinsky’in siber zorbalığın ne anlama geldiğini anlatmak amacıyla başlattığı farkındalık kampanyası için etkileyici bir sosyal deney hazırlandı. BBDO New York tarafından yaratılan çalışmada; oyuncular diğerlerine çeşitli sebeplerle hakaretler ederken çevrenin tepkileri gözlenmlenmiş. Filmde söylenen her şey, sosyal medyada birebir yazılmış yorumlardan alınmış. Çevredeki insanlar da bunlara güçlü tepkiler veriyor. Ancak filmin sorduğu soru şu: Gerçek hayatta, bu davranışları gördüğümüz zaman bunları kabul edemezken internet ortamında bu lafları söyleyenler kim?
Gökkuşağını Ödünç Veren Kampanya
Şekerleme markası Skittles, absürde yakın reklamcılık anlayışı ve gökkuşağını temel alan marka kimliğiyle tanınır. Gökkuşağını bu kadar ön planda kullanan bir başka grup ise LGBT dernekleri. Bu nedenle Skittles, Londra’daki onur yürüyüşü için gökkuşağını ödünç vermeye karar vermiş çünkü o gün tek dikkat çekenin LGBT gökkuşağı olması gerektiğine karar vermiş. Rol çalmak istemeyen Skittles, o gün tüm tanıtım malzemelerini siyah-beyaz yapmış.
Bir Kelimenin Yanlış Okunuşu Üzerinden Absürtlükler Komedisi
İnsanların MailChimp ismini okuyamaması, yanlış okuması iç görüsünden hareket eden kampanya, konuyla nefis bir şekilde dalga geçiyor. Tamamen absürt bir yaklaşım benimseyen Droga5 kampanyası; 60 saniyelik spotlarında MailChimp’in yanlış okunuşunun ifade ettiği anlamları görselleştirmeye çalışıyor. Wes Anderson-vari bir sanat yönetimiyle çekilen filmler; bir sinema filminin tanıtımıymış gibi bitiyor.
Göçmenlerin Önündeki Duvarda Açılan Kapılar
2017’de markalar; Trump’in göçmen politikalarına (ve özellikle duvar meselesine) karşı seslerini yükseltti. Bunlardan biri de inşaat malzemeleri şirketi 84 Lumber‘ın filmiydi. Meksikalı bir anne-kızın nereye gittikleri belli olmayan bir yolculuğa çıkmalarını anlatan 90 saniyelik film; bu seneki Super Bowl’un en siyasi işlerinden biriydi. TV için fazla cesur bulunduğu için televizyonda sonu belirsiz bırakılarak yayınlanan filmin devamı ve yönetmen versiyonu internet üzerinde yer alıyor.
Görsel: YouTube