Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çarpıcı Boyutlara Sahip Yerleştirmeler [Bigumigu’da 2019]

Çarpıcı Boyutlara Sahip Yerleştirmeler [Bigumigu’da 2019]

Bigumigu’da 2019’u özetliyoruz: Siyasi gündeme, iklim krizine ve tabulara dair sözünü esirgemeyen; mizahi yaklaşımıyla dikkat çeken büyük boyutlu yerleştirmeler.

Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. Bigumigu’da 2019’un öne çıkan konularını da tek tek derledik.

Mimari, resim, video sanatı, sokak sanatı, performans, müzik, dans, tiyatro ve daha pek çok farklı alanla iç içe geçmiş hibrit bir çağdaş sanat pratiği olan yerleştirme büyük bir anlatım gücüne sahip. Terk edilmiş bir binanın içine veya sergi mekanına özel hazırlanabilir. Metropolün stratejik bir noktasına veya siyasi gerginlik yaşayan iki ülkenin sınırına da yerleştirme yaparak da sözünü söyleyebilir eser sahibi. Hatta aşağıda Benedetto Bufalino’nun yüzme havuzunda göreceğiniz üzere mizahi bir yaklaşım izlemek de oldukça keyifli sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Peki sanat yerleştirmelerine taş çıkaran iletişim amaçlı çalışmalara ne demeli? Örneğin Yokoluş İsyanı’nın iklim krizine dikkat çektiği batan ev yerleştirmesi ve Mother London’ın emzirme hakkındaki tabulara meydan okuyan dev şişme meme yerleştirmeleri nefisti.

Sözün kısası siyasi gündeme, iklim krizine ve tabulara dair sözünü söylemekten geri durmayan; mizahi yaklaşımını da konuşturan büyük boyutlu açık hava yerleştirmelerine yer verdik bu derlemizde. Böylece tanınmış sanatçılar, akademisyenler, çevre aktivistleri ve reklam ajansları dahil farklı ellerden ne tür üretimler yapıldığını görebileceğiz.

Berlin Duvarı’nın yıkılışının yıl dönümü

Berlin Duvarı’nın Yıkılışının 30. Yıl Dönümünde JR’ın Yerleştirmesi Gündemde

Fransız sokak sanatçısı JR, Berlin Duvarı’nın yıkılışının yıl dönümünde Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinin sembolü olan Brandenburg Kapısı üzerine uyguladığı yerleştirmeyle gündemde. Bugün Utanç duvarı” (Schandmauer) olarak da anılan Berlin Duvarı, 9 Kasım 1989’da Doğu Almanya’nın, isteyen vatandaşların Batı’ya gidebileceğini açıklamasının ardından tüm tesisleriyle birlikte yıkıldı. Dolayısıyla Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30. yılındayız.


JR’dan Louvre Piramidi’ni Çevreleyen Dev Optik Yanılsama

JR, Louvre Piramidi’nin 30. yıl dönümü için hazırladığı The Secret of the Great Pyramid adlı yerleştirmeyle tüm dünyanın dikkatini üzerine çekti. 2016 yılında gerçekleştirdiği JR au Louvre başlıklı çalışmasında, piramidin dış cephesindeki camları Louvre Müzesi’ne ait siyah beyaz fotoğraf baskılarıyla kaplamış, 21 metre yüksekliğindeki yapıyı optik yanılsamayla görünmez yapmıştı. JR’nin bu yılki yanılsamalı işi The Secret of the Great Pyramid ise öncekinin tam tersine piramidi görünür kılıyor.


The Bus Pool
Eski Bir Otobüs Yüzme Havuzuna Dönüşürse

Benedetto Bufalino, geçtiğimiz yıllarda bir çimento karıştırıcıyı disko topuna, eski bir karavanı ise seyyar yüzme havuzuna dönüştürerek efsane işlere imza atmıştı. Kendine özgü mizah anlayışıyla dikkat çeken Fransız sanatçı şimdi de emektar bir şehir hatları otobüsünü yan yatırarak The Bus Pool adını verdiği yüzme havuzuna dönüştürdü. Havuz aynı anda 10 kadar yüzücüyü ağırlayabiliyor. Kuzey Fransa’da Artois bölgesinde, Louvre-Lens Parkı’nda sergilenen yerleştirme, serinlemek isteyen bölge sakinlerine geçtiğimiz aydan bu yana havuz sefası sunuyor.


iklim krizine

Yokoluş İsyanı’ndan Thames Nehri’ne Batan Ev Yerleştirmesi

Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion), 10 Kasım’da Thames Nehri’ne bir banliyö evi bıraktı. Ev, İngiltere’nin ikonik iki katlı açılır kapanır köprüsü Tower Bridge (Kule Köprüsü) önünde nehre bırakıldı ve önce yüzdü, ardından batmaya başladı. Aktivist grup, bu batan eylemiyle yükselen deniz seviyelerine dikkat çekmeyi amaçlıyor. Ayrıca “iklim krizine karşı acil eyleme geçmesi için hükümete gönderilen bir SOS” niteliği taşıyor.



Dev Memeler Yeniden İngiltere Sokaklarında

2017’de Mother London’ın kendi projesi olarak başlayan yerleştirmeler bu sene Elvie şirketi için hazırlandı. Projenin bu seneki bölgeleri Old Street, Village Underground ve Huntington Estate. Yerleştirilen 5 devasa memenin boyutu 3 ile 6 metre arasında değişiyor. Kampanya, toplum içinde emzirmenin ve süt pompalamanın tabu haline gelmesine karşı çıkıyor.


Milano Tasarım Haftası’nda Fermuarı Kapanmayan Bir Bina

İngiliz heykeltıraş Alex Chinneck şehirlerde gerçekleştirdiği müdahaleleriyle tanınıyor. Bu müdahalelere baktığınızda ters dönmüş elektrik direkleri, düğümlenmiş yapılar ve eriyen binalar gibi örneklere rastlıyorsunuz. Sanatçı son dönemde fermuarlı bina yerleştirmeleriyle gündemde. Bu yıl Milano Tasarım Haftası’nda yine fermuarı kapanmayan bir binayla karşımıza çıktı.

ReservoirBiriktirdiği Yağmur Suyu Miktarına Göre Değişime Uğrayan Heykel

John Grade Studio’nun İtalya’da Arte Sella Heykel Parkı’na yerleştirdiği Reservoir, biriktirdiği yağmur suyu miktarına göre form değiştiriyor. Çam ağaçlarına asılı duran Reservoir, damla şeklindeki beş bin adet narin yağmur suyu toplama haznesinden oluşuyor. Her bir damla formu, tek tek ısıyla şekillendirilmiş ve buharla bükülmüş ahşap çerçeveye yerleştirilmiş. Ağaçların tepesindeki ağdan sarkan iplere tutturulmuşlar. Bu şeffaf su biriktirme haznelerinde yağmur ya da kar suyu miktarının değişmesiyle ağların konumu ve profili de kayıyor. Heykelin ağırlığı kuruyken 32 kilo iken, bol yağış aldıktan sonra 360 kiloyu aşabiliyor.


Ronald Rael’in ABD Meksika Sınırının İki Tarafındaki Tahterevallileri

California Üniversitesi Profesörü Ronald Rael ve San Jose Eyalet Üniversitesi’nde tasarım alanında uzman Profesör Virginia San Fratello, ABD Meksika sınırında 10 senedir gerçekleştirmek istedikleri “Tahterevalli Duvarı” projesini bu yıl hayata geçirdi. Motivasyonlarının kaynağı ise ABD Başkanı Donald Trump’ın vaatleri arasında bulunan ve seçildiği günden bu yana ısrarla üzerine durduğu Meksika sınırına inşa edilecek duvarın gündeme oturması oldu. ABD ile Meksika arasındaki sınır duvarına yapılan inşa edilen tahterevalli ile iki farklı ülkeden aynı amaç için bir araya gelen çocuklar keyifli zaman geçirdi. Duvarın her iki tarafında eğlenen insanların birbirlerinden ayrılmış olsalar bile birlikte keyifli vakit geçirebileceklerini böylelikle göstermiş oldu.

Görsel: Instagram