Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ronald Rael’in ABD Meksika Sınırının İki Tarafındaki Tahterevallileri

Ronald Rael’in ABD Meksika Sınırının İki Tarafındaki Tahterevallileri

Ronald Rael ve Virginia San Fratello ABD Meksika sınırında 10 senedir gerçekleştirmek istedikleri "Tahterevalli Duvarı" projesini hayata geçirdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın vaatleri arasında bulunan ve seçildiği günden bu yana ısrarla üzerine durduğu Meksika sınırına inşa edilecek duvar gündemdeki yerini koruyor. Geçtiğimiz günlerde ABD Yüksek Mahkemesi, Trump’ın lehine bir karar açıklamıştı. Mahkeme, ülkenin güney sınırına inşa edilmesi planlanan duvar için Savunma Bakanlığı’ndan 2.5 milyar dolarlık bütçe kullanılabileceğine hükmetmişti. Trump, duvar projesinin yasa dışı göçmenlerin sınırı geçmesine ve suça karışan göçmenlere engel olacağını öne sürüyordu.

California Üniversitesi Profesörü Ronald Rael ve San Jose Eyalet Üniversitesi’nde tasarım alanında uzman Profesör Virginia San Fratello’nun uzun zamandır hayata geçirmek istedikleri yaratıcı proje Teeter-Totter Wall (Tahterevalli Duvarı) tam da bu gelişmeler yaşanırken hayata geçti. 2009 yılından beri tasarımlarını hayata geçirmeyi planlayan ve çizimler hazırlayan ikili ABD – Meksika ilişkilerinin adeta dayanak noktası haline gelen duvara tahterevalli inşa etti.

View this post on Instagram

One of the most incredible experiences of my and @vasfsf’s career bringing to life the conceptual drawings of the Teetertotter Wall from 2009 in an event filled with joy, excitement, and togetherness at the borderwall. The wall became a literal fulcrum for U.S. – Mexico relations and children and adults were connected in meaningful ways on both sides with the recognition that the actions that take place on one side have a direct consequence on the other side. Amazing thanks to everyone who made this event possible like Omar Rios @colectivo.chopeke for collaborating with us, the guys at Taller Herrería in #CiudadJuarez for their fine craftsmanship, @anateresafernandez for encouragement and support, and everyone who showed up on both sides including the beautiful families from Colonia Anapra, and @kerrydoyle2010, @kateggreen , @ersela_kripa , @stphn_mllr , @wakawaffles, @chris_inabox and many others (you know who you are). #raelsanfratello #borderwallasarchitecture

A post shared by Ronald Rael (@rrael) on

Tahterevalli bir tarafta gerçekleşen eylemlerin diğer tarafa doğrudan etkisini gösteriyor

Tahterevallinin kurulmasının ardından Instagram hesabından gönderi paylaşan Ronald Rael mutluluğunu dile getirdi. 2009 yılında yaptıkları konsept çizimlerinin 10 sene sonra hayata geçmesinin inanılmaz bir deneyim olduğunu vurguladı. Tahterevalli açıldıktan sonra sınırın iki tarafından bulunan çocuklar ve hatta yetişkinler tarafından oldukça fazla ilgi gördü. Rael bir başka konuya da dikkat çekti. Sınıra inşa edilen tahterevalli sayesinde çocuklar ve yetişkinler bir tarafta gerçekleşen eylemlerin diğer tarafa doğrudan etki edeceğini fark etmiş oluyor.

Ronald Rael sınırda tahterevalli projesine 2017 yılında yazdığı Borderwall as Architecture: A Manifesto for the U.S.-Mexico Boundary (Mimarlık Açısından Sınır Duvarı: ABD – Meksika için Bir Manifesto) isimli kitabında da yer vermişti. ABD ile Meksika arasındaki sınır duvarına yapılan inşa edilen tahterevalli ile iki farklı ülkeden aynı amaç için bir araya gelen çocuklar keyifli zaman geçirdi. Duvarın her iki tarafında eğlenen insanların birbirlerinden ayrılmış olsalar bile birlikte keyifli vakit geçirebileceklerini böylelikle göstermiş oldu.

2017 yılında da her iki taraf bir araya gelmişti

2017 yılında haberini yaptığımı Fransız sanatçı JR da Meksika-ABD sınırında gerçekleştirdiği yerleştirmelerle sınır kavramına dikkat çekmişti. JR ABD’ye duvarın üstünden bakan çocuk yerleştirmesi gerçekleştirmişti. Yerleştirme kaldırıldıktan sonra ise GIANT PICNIC (Büyük Piknik) projesi ile sınırın iki ucundan iki farklı milletten insanı aynı masa etrafında toplamış ve aynı yemeği paylaştırmıştı.

Görsel: Ronald Rael Instagram, University of California Press