Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
JR’dan ABD ile Meksika Sınırında Yeryüzü Sofrası

JR’dan ABD ile Meksika Sınırında Yeryüzü Sofrası

Fransız sanatçı JR, Meksika'ya yaptığı ilk yerleştirmeden sonra iki ülkeyi tek bir sofrada bir arada getirdi.

1983’te Paris’te doğan Fransız sanatçı JR, son çalışmasını Meksika-ABD sınırının Meksika tarafında gerçekleştirdi. Sanatçıları tanımlarken her ne kadar pasaportunun üzerindeki arma ve bunun getirdiği düşünce yapısı kayda değer bir değişken olsa da JR için işler biraz daha farklı. Dünyanın her yerinde sanat yerleştirmeleri yapan JR, çalışmalarında dünyanın sorunlarına yaklaşıp evrensel bir dille ele alıyor. Bu sayede çalışmaları da bir bütünün parçalarıymış gibi görünüyor. Wrinkles of the City serisiyle İstanbul’da yaptığı murallardan Rio Yaz Olimpiyatları için şehrin tepesinde yaptığı dev iki atlet yerleştirmeleri arasında bir bağ görülebiliyor.

ABD’ye duvarın üstünden bakan çocuk

JR’ın Meksika’daki ilk işi, Güney Kaliforniya’yla sınır komşusu olan Tecate şehrinde sergilendi. Tecate şehrinde yaşayan 1 yaşındaki Kikito’nun suretini kullanan JR, onu dev boyutlara çıkararak Meksika’dan ABD’yi izleyişini vurguladı. 2 Ekim’e kadar tam olarak bu noktada bulunan yerleştirme hem Meksika’dan hem de Güney Kaliforniya’dan ziyaretçilerini ağırladı. Kimi insanların fantastik dünyaların hayalini kurduğunu, ancak kendisinin duvarları hayal ettiğini söyleyen JR, bir yaşındaki bir çocuğun da hayata karşı henüz hiçbir fikri yokken nerede doğduğunun ve sadece coğrafi konumuyla elde ettiği kazançları ölçümlemesi imkansızdan öte bir durum.

Work in progress on the Mexican side of the US/MEXICO border

A post shared by JR (@jr) on

İki ülke tek sofra

JR, Kikito’nun yerleştirmesini kaldırdıktan sonra ise GIANT PICNIC (Büyük Piknik) için kolları sıvamış. Bu yerleştirme ise aslında dev bir yeryüzü sofrası. Sınırın iki ucundan, iki farklı milletten insanlar aynı masa etrafında toplandı ve aynı yemeği yedi, aynı suyu içti. Aslında bizim oldukça aşina olduğumuz bir kültür deniz ötesinde yeniden kendine alan yarattı. JR, bu yerleştirmenin ve pikniğin aslında yasaklanmış olduğunu söyledi. Ancak yine de sınır görevlileri pikniği kapatmamış. Aksine gülen yüzleriyle mutluluğu paylaşmış. Ve duvar birkaç dakikalığına unutulmuş.

Görsel: JR