Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Berlin Duvarı’nın Yıkılışının 30. Yıl Dönümünde JR’ın Yerleştirmesi Gündemde

Berlin Duvarı’nın Yıkılışının 30. Yıl Dönümünde JR’ın Yerleştirmesi Gündemde

Fransız sokak sanatçısı JR, Berlin Duvarı’nın yıkılışının yıl dönümünde Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinin sembolü olan Brandenburg Kapısı üzerine uyguladığı yerleştirmeyle gündemde.

Fransız sokak sanatçısı JR, halka açık alanlara büyük siyah beyaz fotoğraf baskıları yerleştirdiği çalışmalarıyla günümüzün en tanınmış sanatçılarından biri. Ayrıca muralları ve binaların üzerine yansıttığı projeksiyon işleriyle de biliniyor. Siyasi gündeme ve çevreye de oldukça duyarlı olan sanatçı, eserlerinde bu sık sık gündeme dair sözünü söylüyor. Birkaç ay önce Louvre Piramidi’nin 30. yılı şerefine hazırladığı The Secret of the Great Pyramid adlı çalışmasıyla yer vermiştik sanatçıya. Daha öncesinde Küresel İklim Eylem Zirvesi sırasında San Francisco City Hall’a yansıttığı yüzlerle, zirveye katılan liderlere “gözüm üzerinizde” mesajı vermişti. Bunun öncesinde ise ABD ile Meksika sınırında Trump’a inat kurduğu yeryüzü sofrası, İstanbul’daki yaşlı kent sakinlerinin anılarını duvarlara çizdiği Wrinkles of the City gibi unutulmaz projeleriyle akıllara kazınmıştı. Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30. yılına girdiğimiz bu günlerde sanatçı, Brandenburg Kapısı üzerine uyguladığı yerleştirmeyle gündemde.

Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinin sembolü olan Brandenburg Kapısı’na yerleştirildi

2. Dünya Savaşı’nı kaybeden Almanya; Haziran 1945’te ABD, İngiltere, Fransa ve Sovyetler Birliği tarafından dörde bölündü. Sovyetler Birliği kendi yönetim bölgesinde Demokratik Almanya Cumhuriyeti’ni ilan etti. Batıda ise Federal Almanya Cumhuriyeti kuruldu. Birkaç sene içerisinde refah seviyesi yükselen Batı Almanya’ya kaçışlar başladı. Özellikle eğitimli ve kalifiye gençlerden oluşan milyonlarca kişi Doğu’dan Batı’ya göç etti. Bu göçü önlemek amacıyla 13 Ağustos 1961’de Berlin Duvarı’nın inşasına başladı. Bugün Utanç duvarı” (Schandmauer) olarak da anılan Berlin Duvarı, 9 Kasım 1989’da Doğu Almanya’nın, isteyen vatandaşların Batı’ya gidebileceğini açıklamasının ardından tüm tesisleriyle birlikte yıkıldı. Dolayısıyla şu anda Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30. yılına girmiş bulunuyoruz. JR’ın Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinin sembolü olan Brandenburg Kapısı üzerine konumlandırdığı yerleştirme de bu yıl dönümü dolayısıyla yeniden gündemde.

View this post on Instagram

30 YEARS AGO … Walls, walls, walls… On Nov. 9, 1989 the Berlin Wall fell. A few weeks ago, I installed a GIANT in Berlin on the Brandenburg Gate. I used an archival image made by Iris Hesse on November 10, 1989, on this place symbolizing the division then the reunification of Germany. I work frequently around walls. The walls that separate, (Face2Face and Kikito); the walls that are destroyed at a loss for the memory of a place (Wrinkles of the City, Destruction serie in Les Bosquets); the walls that we try to build again, in concrete or in our minds. The Brandenburg Gate was part of a wall that represented the division of Europe following the failure of a mass murder ideology. It separated women and men who lived in two opposite systems of thought. The opening of this Gate has kindled a wind of freedom that has engulfed millions of Europeans Iris Hesse / Ullstein Bild / Roger-Viollet Thanks : BEYOND BORDERS! @queenbucarest @pxpembassy #beyondborders #berlin @kulturprojekteberlin

A post shared by JR (@jr) on

Eser geçtiğimiz yıl Berlin’de düzenlenen sokak festivalinde sergilenmişti

JR önceki gün Instagram’da paylaştığı yerleştirmeyi birkaç hafta önce gerçekleştirdiği belirtmiş. Öte yandan biraz araştırma yaptığınızda yerleştirmeyi ilk olarak geçtiğimiz yıl Alman Birliği Günü’nde Brandenburg Kapısı’nın çevresinde düzenlenen sokak festivali için tasarladığını görebilirsiniz. JR bu yıl Instagram’da duvarın yıkılmasının 30. yılı dolayısıyla yaptığı paylaşımla (yukarıda) bu eseri yeniden gündeme getirdi. Sanatçı, yerleştirmede kullandığı fotoğrafın, 10 Kasım 1989’da Iris Hesse tarafından çekilen bir arşiv görüntüsü olduğunu belirtmiş.

Görsel: Instagram