Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Etkinliğin Ardından: Yeni Yaratıcılar – Yasin Arıbuğa

Etkinliğin Ardından: Yeni Yaratıcılar – Yasin Arıbuğa

Yeni Yaratıcılar'ın on dokuzuncu buluşmasında Instagram Stories filtreleri ile tanınan fotoğrafçı ve dijital yaratıcı Yasin Arıbuğa'yı ağırladık.

Kendi alanında ufuk açıcı çalışmalar yapan, sanatı ve teknolojiyi farklı bir gözle bir araya getiren yaratıcıları keşfetmekten ve bu yetenekleri okurlarımızla tanıştırmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu heyecanımızı 21 Kasım’da ATÖLYE‘de gerçekleştirdiğimiz Yeni Yaratıcılar‘ın on dokuzuncu etkinliğiyle de fiziksel bir alana taşımaya devam ediyoruz. Bigumigu kurucularından Yalçın Pembecioğlu ile sohbet formatında gerçekleşen etkinliğimizin konuğu Yasin Arıbuğa idi. Fotoğrafçı ve dijital yaratıcı Yasin Arıbuğa ile çocukluğundan bu yana ilgilendiği fotoğrafçılık alanı, Instagram Stories için ürettiği filtreler ve açık kaynak projeleri üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

Analog fotoğraf makinesi ile çocuklukta başlayan fotoğrafçılık macerası

1995 doğumlu Yasin’in çocukluğu 90’lı yıllarda doğan diğer çocuklar gibi sokaktaki oyunlarla başlayıp bilgisayar başına taşınıyor. Ancak bilgisayar ile tanışmadan önce Dört-beş yaşlarında analog fotoğraf makinesi ile haşır neşir olan Yasin çocukluğunda kendisine ilginç gelen her anın fotoğrafını çekiyor. Çocukluğunda çektiği fotoğraflar ilerleyen dönemlerde bazı projelerde de kullanılıyor. Örneğin arşivler arasında yer alan Yasin’in babasıyla gittiği bir sirkte çekmiş olduğu fotoğraf Brek’in 2018 yılında çıkardığı Tesadüfen Hayatta albümünün kapağı oluyor. Yasin bugünlerde de fotoğraf makinasını yanında taşımaya ve gündelik hayattan kareler yakalamaya devam ediyor. Çektiği fotoğrafları Instagram hesabından paylaşıyor.

Kendi sanatını üretmeye devam ederken sorun yaşadığı alanlarda çözümler üretme çalışan Yasin internette belli bir ücret karşılığında edinilebilen mockup’ları açmış olduğu dirtybarn.com ve Behance hesabı üzerinden paylaşıyor. Yasin ilerleyen süreçte kullanıcıların filtre yapım sürecini kolaylaştırmak için Instagram Stories filtreleri kodlarını da dirtybarn.com üzerinden paylaşacağını söylüyor. Böylelikle kendi arayışı içinde olduğu sorunları çözüme ulaştırırken diğer sanatçılara da yardımcı oluyor.

Gösterimleri ile dikkat çeken Instagram Stories filtreleri

Yasin’in Instagram Stories için ürettiği filtreler ise tamamen ayrı alan. Pek çok Instagram kullanıcısı Yasin’i  tanımıyor olsa daha filtrelerini kullanmış olabilir. Çünkü filtreler arasında yer alan “burhan dans ediyor”, “şark köşesi” ve “minibüsleri sev” isimli filtrelerin istatistikleri oldukça dikkat çekici. Yasin “burhan dans ediyor” filtresinin on milyon gösterim aldığını ifade ediyor.

Yasin Yeldeğirmeni’nde alternatif bir sergi düzenliyor

Yasin’in şu anda Sude Belkıs, Ufuk Pehlivan, Meltem Kaya, Erdem Varol ve Ece Bayar ile birlikte düzenlediği Son Silinenler 2 fotoğraf sergisi devam ediyor. Alternatif alanlarda sergi amacıyla başlatılan projenin ikinci ayağı Yeldeğirmeni’nde Panorama kıraathanesinde gerçekleşiyor.

Yasin Arıbuğa ile fotoğrafları, tasarımları, Instagram Stories filtreleri, açık kaynak projeleri ve ilerleyen süreçteki hedefleri üzerine konuşma fırsatı yakaladık. Katılımcılar da bu sohbete ortak olma, Yasin Arıbuğa ile tanışma ve soru sorma fırsatı yakaladı. Bir sonraki Yeni Yaratıcılar etkinlikleri için bizi takip edin!

Görsel: Bigumigu