Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yokoluş İsyanı’ndan Thames Nehri’ne Batan Ev Yerleştirmesi

Yokoluş İsyanı’ndan Thames Nehri’ne Batan Ev Yerleştirmesi

Yokoluş İsyanı, Thames Nehri’ne bıraktığı batan ev yerleştirmesiyle, iklim krizi nedeniyle yükselen su seviyelerine ve sel felaketlerine dikkat çekti.

İklim krizinin etkilerini artık günlük yaşamın içinde somut olarak hissetmeye başladık. Aşırı yağış veya kuraklık dönemleri ve kentlerdeki altyapının bu aşırılıklar karşısında yetersiz kalması en belirgin işaretlerden biri. Sel felaketleri sıklaşıyor, öte yandan yetkililer suyumuzun ne zamana kadar yeteceğine dair korkutucu istatistikler paylaşıyor. Tarım bu koşullardan en ağır şekilde etkilenirken gıda krizinin de kapıda olduğuna işaret ediliyor. Bugünün çocukları bu gerçekleri göz ardı etmekten çok uzak. İsveçli lise öğrencisi Greta Thunberg’in küresel eyleme dönüşen direnişinde bunu en net şekilde gördük. B Corp Summit ve Web Summit etkinliklerinde ise iş dünyasının ve teknoloji dünyasının konuya yaklaşımını yerinden takip ettik. Kendini “iklim ve ekolojik adalet için dünya hükümetlerine karşı şiddet içermeyen isyan” olarak tanımlayan Yokoluş İsyanı tarafından Thames Nehri’nde gerçekleştirilen yerleştirme de son dönemin en çok ses getiren işlerinden.

Yokoluş İsyanı, hükümeti acilen eyleme geçmeye çağırıyor

Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion), 10 Kasım’da Thames Nehri’ne bir banliyö evi bıraktı. Ev, İngiltere’nin ikonik iki katlı açılır kapanır köprüsü Tower Bridge (Kule Köprüsü) önünde nehre bırakıldı ve önce yüzdü, ardından batmaya başladı. Aktivist grup, bu batan eylemiyle yükselen deniz seviyelerine dikkat çekmeyi amaçlıyor. Ayrıca “iklim krizine karşı acil eyleme geçmesi için hükümete gönderilen bir SOS” niteliği taşıyor.

View this post on Instagram

This morning, Extinction Rebellion activists staged an action on the river Thames in London. @xrebellionuk A classic suburban house was seen floating down the river, sinking into the water in yet another attempt to send an SOS to the government on climate inaction and draw attention to the threat humans face from climate change and rising sea levels. ⁣⁣ ⁣⁣ The ongoing flood disaster in Derbyshire and Yorkshire has so starkly illustrated, our homes, businesses and families are at very real risk. We are watching, in real-time, as people’s lives are destroyed around the world and in the UK. Unless action is taken to halt biodiversity loss and reduce greenhouse gas emissions to net zero these tragedies are set to worsen. ⁣⁣ ⁣⁣ Scientific predictions of rising sea levels by 2100 range from less than 1 metre to as high as 5. The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) suggest a rise of less than 2 metres, but past assessments have almost always underestimated the pace of climate change. The rate of melting Greenland ice sheets recorded this summer was not predicted until 2070. At its peak, this ice was melting at a rate of 140,000 tonnes per second – a total figure equivalent to 200 river Thames.⁣⁣ ⁣⁣ The UK Prime Minister does not consider widespread flooding across the UK to be a national emergency. Extinction Rebellion disagrees. Many people in the UK, like many others around the world before them, have had life-changing experiences this week. We stand in solidarity with all of those who have lost their homes and livelihoods and will continue to demand action until the severity of this global emergency is realised.⁣⁣ ⁣⁣ Created by Katey Burak and Rob Higgs⁣⁣ Photography by Zoe Broughton ⁣⁣ ⁣⁣ #ExtinctionOrRebellion #ExtinctionRebellion #EverybodyNow #SeaLevelRises #ThisIsAnEmergency #Flooding

A post shared by Extinction Rebellion (@extinctionrebellion) on

Eylem, şiddetli yağmurların ardından İngiltere genelinde yaklaşık 50 farklı sel uyarısı yapıldığı günlerde gerçekleştirildi. Yakın zamanda Derbyshire ve Yorkshire’da meydana gelen sel felaketine dikkat çeken grup, “Ailelerimiz, evlerimiz ve iş yerlerimiz çok büyük risk altında. İklim krizi kaynaklı seller burada ve dünyada insanların yaşamını mahvederken biz öylece izliyoruz.” dedi.

Batan evi inşa eden Katey Burak ve Rob Higgs, yaklaşmakta olan insan yapımı felaketin ciddiyeti hakkında farkındalık yaratmak istediklerini belirtti. Hükümeti ve uzmanları yapılması gereken değişiklikleri yapmaya davet ederken aynı zamanda insanların görsel olarak bağlantı kurabilecekleri bir şey yapmak istemişler.

Yokoluş İsyanı tarafından paylaşılan istatistiklere göre 2100 yılına kadar deniz seviyelerinde 1-5 m arasında yükselme görülecek. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 2 metreden daha küçük bir artışa işaret etmişti ancak aktivistlere göre geçmiş değerlendirmelerde iklim değişikliğinin hızı sık sık hafife alındı. Grönland’da saniyede 140.000 ton buz – 200 Thames nehrine eşdeğer – ortadan kayboluyor ve buz tabakalarının 2070’e kadar tahmin edilemeyecek bir oranda eriyeyeceği öngörülüyor.

Görsel: Instagram