Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yeni MacBook Pro ve Apple’ın Hayatımıza Kattığı Yenilikler

Yeni MacBook Pro ve Apple’ın Hayatımıza Kattığı Yenilikler

Apple, 27 Ekim'de düzenlediği yeni MacBook etkinliğiyle hem yeni dizüstü bilgisayarının yeni özelliklerini hem de Apple TV'nin TV uygulamasını tanıttı.

Microsoft’un yaratıcılara özel yeni bilgisayarı Surface Studio’yu tanıttıktan bir gün sonra Apple da ilk dizüstü bilgisayarı PowerBook‘un 25. yılını kutlayarak yeni Macbook Pro’yu teknoloji dünyasıyla paylaştı. Macbook Pro’nun en önemli yeniliği fonksiyon tuşlarını atarak yerine Touch Bar ismi verilen bir panel koyması oldu. Apple, 1971’de piyasaya çıkan IBM 3270‘den bugüne hala aynı işlevi gören fakat artık neredeyse kimsenin kullanmadığını fonksiyon tuşlarına veda ederek Touch Bar’ı geliştirdi. Buna ek olarak Apple, yeni Macbook Pro’nun sahip olduğu Touch ID, donanım iyileştirmeleri gibi yeniliklerini de bu etkinlikte paylaştı.


Yeni MacBook Pro

Bu hafta Apple, ilk dizüstü bilgisayarı PowerBook’un çıkışının 25. yılını kutlarken, bu çoşkuya yakışacak bir ürün tanıtmayı hedefliyordu. Bu konudaki en büyük sıçraması da fonksiyon tuşlarını atarak yerine Touch Bar’ı koyması oldu. Yeni MacBook Pro’nun görselleri lansman etkinliğinden 3 gün önce sızmış olsa da tüm özelliklerini ancak etkinlikte görebildik.

Apple, şu ana geliştirdiği en ince ve hafif MacBook Pro olduğunu belirtiyor. Bir önceki nesil MacBook Pro’lara göre %14 ve %17 daha ince bir kasa tasarımına sahip yeni MacBook Pro. 13 ve 15 inç olmak üzere iki model, uzay grisi ve gümüş olmak üzere iki renk ile ile piyasaya çıkacak olan bilgisayar, Force Touch özelliğiyle donanmış, öncekinin iki katı büyüklükte bir trackpad‘e sahip.

Yeni MacBook Pro’ların toplamda 5 adet dış bağlantı girişi bulunuyor. 1 adet 3.5 mm jak girişine ek olarak 4 tane de Thunderbolt 3 girişiyle HDMI, güç ve USB gibi bağlantılar gerçekleştirilecek. Bu değişimin bir diğer boyutu ise dahili USB girişi olmadığı için iPhone 7’yi herhangi bir aracı aksesuar satın almadan MacBook Pro’ya bağlanamıyor olması. Apple, MacBook Pro için pek çok çeşitli özelliklere ve bağlantılara sahip aksesuarlar yayınladı.


Touch Bar

Apple’ın bu lansmandaki en büyük yeniliği olan Touch Bar, klavyede, rakamların hemen üzerinde yer alıyor. Touch Bar, baştan sona dokunmatik ve on parmak aynı anda dokunsa dahi hepsinin etkileşimini algılayabiliyor. Esc tuşunu da bu yenilikle birlikte dokunmatik hale getiren Apple, Touch Bar’ı o an kullandığımız programa adapte olacak şekilde geliştirmiş. Eğer Safari’deysek yer imleri, iMovie’deysek zaman akışı, Photos’daysak da fotoğraflarımızı ardalanarak görebiliyoruz. Eğer yazı yazıyorsak en uygun tahmini öneriyor, emoji betimlerse de ikon olarak o emojiyi çıkarıyor.


Touch ID, MacBook Pro’da

Apple’ın macOS ile birlikte MacBook’lara da taşıdığı Apple Pay özelliği önceden bilgisayar üzerinden işlem talebini yaratma ve iPhone üzerinden Touch ID ile işlemi onaylama şeklinde ilerliyordu. Fakat Touch Bar’a eklenen Touch ID ile birlikte bilgisayarı parmak iziyle açıp Apple Pay işlemlerini de tek cihazdan tamamlamak mümkün hale geldi.


Profesyonel yazılımlara Touch Bar desteği

Adobe ve djay Pro gibi müzik yazılımları üreten Algoriddim‘in yöneticileri de etkinlikte sahneye çıkarak profesyonel yaşamda Touch Bar’ın neler sunacağına örnekler verdi. Photoshop üzerinde fırça seçme, büyüklük değiştirme, işlem geçmişine gitme gibi pek çok işlem tek başına Touch Bar üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Dj yazılımı olan djay Pro da ise bir parçayı sadece Touch Bar üzerinden çalıp mix’lemek mümkün.


MacBook Air’e veda vakti yaklaşıyor

Apple, MacBook Pro’yu bu derece ince ve hafif hale getirince MacBook ailesinin hafif üyesi MacBook Air’e de yakın gelecekte veda edeceğimiz sonucunu çıkarmak mümkün. Yeni MacBook Pro’lardan sonra MacBook Air ailesine alternatif olarak Touch Bar’dan yoksun 13 inçlik bir model tanıtıldı. Bu modelin diğerlerinden tek farkı Touch Bar olmaması ve sadece 2 Thunderbolt 3 girişinin olması.


https://www.youtube.com/watch?v=wJdeVtnUxuk


Apple TV’ye televizyon uygulaması

Apple, yeni MacBook Pro’yu duyurmadan önce Apple TV başta olmak üzere tüm platformlarından ulaşılabilen TV uygulamasını tanıttı. Tüm televizyon izleme deneyimini buraya taşımayı amaçlayan Apple’ın birçok yayıncıyla da içerik anlaşması yapmış. Starz, Showtime, HBO ve Hulu’nun dahili uygulamaları yer alan TV’de iki büyük yayıncı devin eksikliği de dikkat çekiyor; Amazon ve Netflix.


Apple ürünleri artık daha erişilebilir

Apple, tüm ürünlerini daha erişilebilir kılmak ve herkesin kullanabileceği bir düzleme taşımak taşımak için bir adım daha attı ve Erişilebilirlik sayfasını yayınladı. Apple, sadece erişilebilir özellikler koymak yerine erişilebilir ilkeler edindiğini dile getiriyor ve Görme, İşitme, Fiziksel ve Motor Beceriler, Öğrenme ve Okuryazarlık ana başlıklarında yenilikler sunuyor.

Görsel: Apple