Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında öne çıkanları belirledik. Bigumigu’da 2022’nin öne çıkan konularını derlemelerimizde görebilirsiniz. Bu derlemede, dijital olarak tüm dünyanın hizmetine sunulan kültür sanat arşivlerine yer vereceğiz.
Müzelerin, sanat galerilerinin, kütüphanelerin ve çeşitli bağımsız kuruluşların sayesinde, çok önemli kültür ve sanat mirasları birer birer internet üzerinden tüm dünyanın erişimine açılıyor. Sanat eserleri, kitaplar, fotoğraf koleksiyonları, ukiyo-e’ler, illüstrasyonlar, bilimsel çizimler, sesler, doğa arşivleri dahil pek çok koleksiyon yüksek çözünürlüklü olarak taranarak ya da ses kaydı yapılarak internete açılıyor. Biz radarımıza takılan tüm bu dijital arşiv haberlerini Bigumigu’dan duyurmaya özen gösteriyoruz. Şimdi hep birlikte bu yılki gelişmelere bakalım.
7.000 Eski Çocuk Kitabı İnternet Üzerinden Ücretsiz Erişime Açıldı
Baldwin Tarihi Çocuk Edebiyatı Kütüphanesi, eski basım klasik çocuk kitaplarının yer aldığı 7.000 parçalık koleksiyonunu ücretsiz olarak internetin erişimine açtı. Koleksiyon hem çocukların hem de vintage illüstrasyonlara merak duyan tasarımcıların, sosyalogların, kültür tarihçilerinin ve akademisyenlerin ilgisini çekecek türde parçalar içeriyor. Nihayetinde kitaplar, yazıldığı zamanki kültürü ve değerleri yakalayan harika zaman kapsülleri. Düşünün ki birkaç yıl öncesine kadar Pamuk Prenses’in hikayesindeki cinsiyetçiliği bile tartışılmadığı bir dünyada yaşıyorduk.
50.000’i Aşkın Parçadan Oluşan Marcel Duchamp Arşivi İnternete Açıldı
Marcel Duchamp’ın sanatına ve yaşamına dair görsel ve yazılı belgelerden oluşan “Duchamp Research Portal” adlı arşiv, ücretsiz olarak erişime açıldı. Sanat tarihindeki en büyük kırılma noktalarından biri hiç şüphesiz ki ressam, heykeltıraş ve yazar Marcel Duchamp. Dadaizm akımının en önde gelen temsilcilerinden biri olan sanatçı, pop art ve kavramsal sanat akımlarının temellerinin atılmasında ve bugünkü çağdaş sanat anlayışının şekillenmesinde büyük bir etki yaptı. Nihayet Duchamp Research Portal adlı bir arşivin internete açılmasıyla onun hakkında çok daha fazla bilgi sahibi olabileceğiz.
14.000 Çizgi Roman Sanatçısı Çevrim İçi Arşiv Comiclopedia’da
Lambiek’in 14.000’i aşkın çizgi roman sanatçısının çalışmalarını dünyayla paylaştığı çevrim içi arşiv Comiclopedia, her geçen gün genişlemeye devam ediyor. Bu arşivin başlangıcı yıllar öncesine dayanıyor ancak giderek zenginleştiğinden son aylarda pek çok kaynak tarafından gündeme taşındı. Arşivde Stan Lee, Charles Schultz ve Jean Giraud namıdiğer Mœbius gibi ünlü isimler de dahil olmak üzere dünyanın her yerinden 14.000’den fazla çizgi roman sanatçısının eserleri bulunuyor. Oğuz Aral, Tuncay Akgün, Galip Tekin, Suat Gönülay, Kenan Yarar, Bahadır Boysal, Bülent Üstün, Cengiz Üstün, Ersin Karabulut ve daha nice usta Türk çizer de bu arşivde yer alıyor.
1.000’den Fazla Kök Çizimi Ücretsiz Olarak İnternete Açıldı
Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi, 40 yıldır yürütülen bir araştırma kapsamında yapılan 1.000’i aşkın kök çizimini internet üzerinden erişime açtı. Bu arşiv, botanikçi Erwin Lichtenegger ve Lore Kutschera’nın ortak bir projesi. İkili, saklı bir hazine gibi toprağın altında kalan bu sistemlerin gücünü ve güzelliğini; çalıların, ağaçların, yabani otların ve tarımsal mahsullerin ayrıntılı çizimleriyle kutluyor. Hollanda’daki bir devlet üniversitesi olan Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi tarafından dijitalleştirilen arşiv, Avusturya’da yürütülen 40 yıllık bir araştırmanın meyvelerinden biri. Bu araştırma, gelişmiş bitkinin yetiştirilmesini ve dikkatli bir şekilde topraktan alınmasını konu alıyor.
Nesli Tükenmekte Olan Sesler
Museum of Endangered Sounds eski cihazların, oyunların ve bildirimlerin seslerinden oluşan bir mini ses arşivi. Bu arşiv sadece cihaz seslerini içermiyor. ICQ, AOL gibi anlık mesaj sesleri, karlı TV ekranı sesi, Pac-Man oyunundan sesler ya da sanal bebek Tamagotchi sesi gibi daha spesifik seslere de yer veriyor. Ayrıca aynı anda birden fazla sesi hatta tüm sesleri birden oynatıp elektronik ritimler oluşturabiliyorsunuz. Brendan Chilcutt tarafından birkaç yıl önce kurulan bu arşiv bu yıl çeşitli içerik sitelerinde paylaşılarak yeniden adından söz ettirmeye başlamış.
Görsel: Comiclopedia