Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
50.000’i Aşkın Parçadan Oluşan Marcel Duchamp Arşivi İnternete Açıldı

50.000’i Aşkın Parçadan Oluşan Marcel Duchamp Arşivi İnternete Açıldı

Marcel Duchamp'ın sanatına ve yaşamına dair görsel ve yazılı belgelerden oluşan "Duchamp Research Portal" adlı arşiv, ücretsiz olarak erişime açıldı.

Sanat tarihindeki en büyük kırılma noktalarından biri hiç şüphesiz ki ressam, heykeltıraş ve yazar Marcel Duchamp. Dadaizm akımının en önde gelen temsilcilerinden biri olan sanatçı, pop art ve kavramsal sanat akımlarının temellerinin atılmasında ve bugünkü çağdaş sanat anlayışının şekillenmesinde büyük bir etki yaptı. Nihayet  Duchamp Research Portal adlı bir arşivin internete açılmasıyla onun hakkında çok daha fazla bilgi sahibi olabileceğiz.

Duchamp Research Portal sanatçının eserlerini, çocukluk fotoğraflarını, satranç tutkusuna dair belgeleri ve daha nicelerini kapsıyor

Duchamp Research Portal; Philadelphia Sanat Müzesi (PMA), Pompidou Merkezi (Paris’te bir kütüphane) ve Association Marcel Duchamp (Marcel Duchamp Derneği) iş birliği sayesinde doğmuş. Arşive erişim tamamen ücretsiz. Yapılan basın açıklamasına göre arşiv; Duchamp’ın hayatı ve eserleriyle ilgili 18.000 belge, mektup ve sanat eserinin yanı sıra yaklaşık 50.000 dijitalleştirilmiş görüntüden oluşuyor. Bunların arasında, Kübizm ve Dada toplulukları içindeki bağlantılarına; Salvador Dalí ve Florine Stettheimer gibi kişilerle dostluklarına dair belgeler de yer alıyor.

Arşivde bulunan bazı kişisel evraklar arasında; Duchamp’ın Fransız pasaportu, 1927’deki ilk evliliğinden kalan evlilik cüzdanı, ikinci kişiliği olan Rrose Sélavy olarak giyindiği fotoğrafları ve hatta Smithsonian tarafından arşive kazandırılan bazı çocukluk fotoğrafları bulunuyor. Siteye gelen ziyaretçiler hem serbest bir şekilde arşivde gezinebiliyor hem de anahtar kelimeyle arama yapabiliyor.

Pek çoğunuzun bildiği üzere Duchamp, üretken bir sanatçı olmasının yanı sıra aynı zamanda bir satranç meraklısıydı. Hatta oyun hakkında bir kitap dahi yazmıştı. Arşivde Duchamp ve Man Ray arasındaki bir satranç oyununun el yazısı kayıtları da yer alıyor.

Association Marcel Duchamp Direktörü Antoine Monnier, “Bu arşivi küresel olarak erişilebilir hale getirerek, Marcel Duchamp’ın özgürlük fikrinin siteyi ziyaret edenlere ilham vermesini umuyoruz. Ayrıca sanatçının hayatı ile sanatının bir olduğunu ve her türlü sınırı sürekli olarak yeniden tanımladığını hatırlayacaklarını umuyoruz” diyor.

Diğer dijital arşiv haberlerinize buradan göz atabilirsiniz.

Görsel: Duchamp Research Portal