Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ünlü Tabloları Emojilerle Yeniden Yaratmak

Ünlü Tabloları Emojilerle Yeniden Yaratmak

Çizer ND Stevenson, sanat tarihinin başyapıtlarını emojilerle yeniden yarattı.

Klasik eserlerin; sokak mozaikleriyle, balonla, nakışla ya da absürt düzeneklerle yeniden yaratıldığına şahit olmuştuk. Bu yeniden yaratım eğilimi gerçekten sınır tanımıyor. Çizer ND Stevenson, birkaç yıl önce standart Instagram hikayeleri şablonuna sayısız simge ekleyebileceğini, bunları orijinal kompozisyonlar oluşturmak için yeniden boyutlandırıp  düzenleyebileceğini keşfetmiş. Böylece emojilerle yeniden yarattığı ünlü tablolardan oluşan emoji painting serisi ortaya çıkmış.

Temel bir arka plan görüntüsüyle başlayan Stevenson, hazır öğelerle çalışıyor olsa da oldukça yaratıcı çözümler bularak üretim yapıyor. Bulduğu çözümler aynı zamanda işlere mizahi bir yön de katıyor.

Örneğin Grant Wood’un American Gotik eserinde dirgen yerine geçen çatal veya René Magritte’in Adamın Oğlu eserinde kravat yerine baş aşağı kırmızı bir ünlem işareti kullanmış. Johannes Vermeer’in İnci Küpeli Kız tablosundaki başlığı bir kase ve bulut emojisiyle yaratması da yine insanı gülümseten örneklerden. Duchamp’ın pisuvarının yerinde ise bir klozet var ama olsun biz konuyu anladık. Klimt’in çok sayıda çiçek, nazar boncuğu, kitap, peynir ve vazo emojisiyle yeniden yaratılmış Öpücük tablosu ise son noktayı koymuş.

“Dijital hazır nesneler” ve yaratıcılık

Yukarıda bahsettiğim klozet, Marcel Duchamp’ın 1917’de sanat dünyasına sunduğu ve büyük bir kırılma noktası yaratan Çeşme (Fountain) eserinin yeniden yaratımı. Bu eser, ilk sergilendiği tarihin üzerinden 100 yılı aşkın süre geçmesine rağmen etkisini yitirmedi. Sanatçının “R. Mutt” takma ismiyle imzaladığı bu hazır nesne (readymade), sadece standart bir tesisat parçasıydı. Duchamp bisiklet tekerlekleri veya kar küreği gibi nesneleri de başlı başına bir sanat eseri olarak sergiledi ve böylece hazır nesneyi icat eden kişi oldu. Hâlâ dinmeyen tartışmaların odağındaki o soruyu da fena halde tetikledi: “Ama bu sanat mı?” Peki eğer Duchamp bugünleri görseydi ne düşünürdü sizce? ND Stevenson’ın 21. yüzyılın “digital readymade”leri olarak kabul edebileceğimiz şeylerden oluşan “Fountain” yorumu hakkında ne derdi?

Emojili tabloların tamamına buradan göz atabilirsiniz.

Görsel: ND Stevenson