Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sosyal Mesafeyi Koruyan Yaratıcı Çözümler [Bigumigu’da 2020]

Sosyal Mesafeyi Koruyan Yaratıcı Çözümler [Bigumigu’da 2020]

Bigumigu’da 2020 yılını özetliyoruz: Sosyal mesafe kuralını ihlal edip sağlığınızı riske atanlara karşı güvenliği sağlayan çözümler, sosyal mesafenin şekillendirdiği açık hava etkinlikleri, insanları sosyal izolasyona teşvik eden fikirler.

2020 küresel salgın nedeniyle dünya düzeninde köklü bir değişimi başlattı. Bu değişim hayatımın her alanına yansıdı. Geride bırakmaya hazırlandığımız bu sıra dışı yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve öne çıkanları bu derlemede topladık.

Salgının pik yaptığı dönemlerden birindeyiz ve üzülerek görüyoruz ki hâlâ dünya genelinde maske, sosyal mesafe ve el yıkama gibi en hayati kurallara uymayan çok insan var. Yaptırımlar bu insanlar üzerinde hiçbir işe yaramıyor. Uyarılar karşısında agresifleşen kimi kural tanımazlar da daha fazla mesafe ihlaline neden olan şiddet girişimlerinde bulunabiliyor. Bu durum her şeyden önce kurallara uyan insanlar üzerinde ciddi bir psikolojik baskı yaratıyor. Hatta kurallara uyanların hareketlerini oldukça kısıtlıyor diyebiliriz. Örneğin kurallara uymayan insanların yoğunlukta olduğu sahil şeritleri, kurallara uyan insanların kaçınmak zorunda olduğu yerler haline geliyor. Peki bu şekilde her şey nasıl normalleşebilir? İnsanlar strese girmeden kendini nasıl koruyabilir? Tasarımcılar bu yıl sosyal mesafeyi garantiye alan projelerle bu soruya yanıt aradılar.

Park de la Distance

Sosyal Mesafeyi Korumak İçin Parmak İzi Şeklinde Park

Mimarlık stüdyosu Precht, insanların açık havada sosyal mesafe kuralını çiğnemesini önleyen Park de la Distance adlı labirentli bir park tasarladı. Konsept aşamasında olan park projesi, Viyana’daki ünlü Schönbrunn ve Belvedere parklarının şu an kapalı olması nedeniyle kentin herhangi bir boş alanı için öneri olarak beklemede. Park de la Distance’ın labirentleri büyük resimde insanın parmak izini oluşturuyor. Labirentin bitkilerden oluşan şeritleri, ziyaretçileri park boyunca yönlendiriyor. Her koridorun girişinde ve çıkışında, kullanımda olup olmadığını gösteren bir geçit bulunuyor. Bitkilerden oluşan şeritler 90 cm genişliğinde ve şeritlerin arasındaki mesafe 240 cm. Her koridor yaklaşık 600 m uzunluğunda.


Komşuların Kendi Penceresinden İzlediği Sokak Sinemaları

Berlin’de uygulanan Window Flicks projesi, güvenli bir mesafeden ücretsiz film izleme imkanı sunarken bağımsız sinema salonlarına da destek sağlıyor. Window Flicks karantinada yakın komşuların uzaktan ama beraberce sinema keyfi yaşaması için hizmet veren bir sosyal girişim olarak Şubat ayında doğmuş. Filmler herkesin penceresinden ya da balkonundan görebileceği bir duvara yansıtılıyor. Şimdilik Berlin sakinlerine hizmet veren girişim, en az 20 komşunun talebi ve yansıtma için uygun bir duvarın olması şartıyla başvuruyu kabul edebiliyor.


Cinéma sur l’EauSeine Nehri Üzerinde Yüzen Açık Hava Sineması

Paris belediyesi 2007’den bu yana her yıl, Seine nehri kıyısı ve Bassin de la Villette çevresinde geçici yapay plajlar oluşturuyor ve bu etkinliğe Paris Plages (Paris Plajları) adı veriliyor. Yüzen sinema Cinéma sur l’Eau (su üzerinde sinema) da 18 Temmuz’da bu etkinlik kapsamında kuruldu. Sinema yaz boyunca devam etti ve ücretsiz olarak hizmet verdi. Sinema tutkunları etkinlik için ayrılan 38 elektrikli tekneden – her tekne bir aileye ayrılıdı – 2018 yapımı komedi filmi Le Grand Bain‘in tadını çıkardı.


Kumsalda Sosyal Mesafeyi Koruma Kiti

En kalabalık, en kaotik ve sınır çizmenin en zor olduğu kamusal alanlardan biri olan plajlarda nasıl insanlarla aramızdaki mesafeyi güvence altına alacağız? Mimar kolektifi JAJAxD, Beachbealt adını verdiği bir kitle bu soruna çözüm öneriyor. Beachbealt insanların sosyal mesafe kuralını çiğneyerek yarattığı endişeyi, plajda yerleştiğiniz alanın sınırlarını adeta bir olay yeri bandı gibi belirleyerek önlüyor. Bir tür alan kontrol sistemi.


Sosyal Mesafe Giysileri

Multiply’ın tasarladığı Petticoat Dress, sosyal mesafe kuralını ihlal edip sağlığınızı riske atanlara karşı eğlenceli bir çözüm sunuyor. Yakın gelecekte modayı şekillendirecek olan şeyin sosyal mesafe kuralı olduğunu gösteriyor belki de. Günlük eteklerden mayoya kadar hem erkekler hem de kadınlar için farklı versiyonları mevcut. Koleksiyon, insanlara yüzerken bile sosyal mesafeye saygı duymayı yaratıcı ve biraz da esprili bir şekilde hatırlatan bir “iletişim aracı” olarak nitelendiriliyor. Böylece kuralı ihlal eden komşunuz ya da markette dibinize giren insanlar yüzünden sinir harbi yaşamak yerine giysilerinizle sözünüzü söylemiş oluyorsunuz. Kamusal alanlardaki güvenli alanınıza yönelik saldırı ve tehditlerden de tamamen korunmuş oluyorsunuz.


Sosyal Mesafeyi Korumaya Yardımcı Yalıtımlı Koltuklar

Kateryna Sokolova’nın Capsule Collection‘ı ses yalıtımıyla konsantrasyonu artırmaya yardımcı olurken koza benzeri yapısıyla sosyal mesafeyi korumayı sağlıyor. Casala için hazırlanan Capsule Collection izole bir ortam sağlarken COVID-19 zamanı ofislerde sosyal mesafenin korunmasına yardımcı oluyor. Endüstriyel tasarımcı Sokolova bir yıl önce tasarladığı ürünü çalışma sırasında konsantrasyon sıkıntısı yaşayanları düşünerek hazırlıyor. COVID-19 ile birlikte tasarımın ofis ortamında sosyal mesafeye korumaya da yardımcı olabileceği düşünülüyor.

PLEX’EAT

Geleceğin Restoranları İçin Asma Siperlikler

Christophe Gernigon’un imzasını taşıyan PLEX’EAT, aynı masada oturan restoran ve kafe müşterileri için güvenli bir deneyim sunuyor. Avize gibi tavandan sarkan XXL siperlikler, yemek yiyen insanların üst gövdesinin tamamı için bir virüs kalkanı oluşturuyor. Siperliklerin içine arkalarındaki açıklıktan giriliyor. Şeffaf pleksiglastan yapılmış asılı koniler, aynı masadaki insanların birbirlerini rahatlıkla görebilmesini sağlıyor. Aynı zamanda hafifler ve yeni müşteri gelmeden önce restoran görevlileri tarafından kolaylıkla temizlenebiliyorlar. Ne dersiniz, böyle bir masada kendinizi güvende hisseder miydiniz?


solocoin

Sosyal İzolasyonu Oyunlaştıran Mobil Uygulama

SoloCoin, insanları ne kadar evlerinde kalırlarsa o kadar ödüllendirerek pandemi süresince sosyal izolasyonu teşvik etmeyi amaçlıyor. Bunun için de evde geçirilen süreyi; Amazon, Netflix, Swiggy, Zomato ve karantina süresince sık kullanılan daha pek serviste indirim olarak kullanılabilecek bir sanal para birimine dönüştürüyor. SoloCoin’in pazarlama sürecinde sosyal medya influencer’ları önemli rol oynuyor. Birçok influencer, girişimin açık kaynaklı bir model olması ve COVID-19’la mücadelede sosyal fayda sağlaması nedeniyle ücretsiz olarak katkıda bulunmayı kabul etmiş.

Bonus:

Sosyal Mesafeyi Böyle mi Koruyacağız?

Görsel: Multiply