Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sosyal Mesafeyi Korumaya Yardımcı Yalıtımlı Koltuklar

Sosyal Mesafeyi Korumaya Yardımcı Yalıtımlı Koltuklar

Kateryna Sokolova'nın Kapsül Koleksiyonu ses yalıtımıyla konsantrasyonu artırmaya yardımcı olurken koza benzeri yapısıyla sosyal mesafeyi korumayı sağlıyor.

Jak Studio, konsept tasarımı L20 ile klasik L koltuk konseptini yeniden ele alarak sıradan kanepeleri çalışma kapsülüne dönüştürebilen bir tasarım gerçekleştirmişti. Kateryna Sokolova tarafından Casala için hazırlanan Kapsül Koleksiyonu (Capsule Collection) da izole bir ortam sağlarken COVID-19 zamanı ofislerde sosyal mesafenin korunmasına yardımcı oluyor. Endüstriyel tasarımcı Sokolova bir yıl önce tasarladığı ürünü çalışma sırasında konsantrasyon sıkıntısı yaşayanları düşünerek hazırlıyor. COVID-19 ile birlikte tasarımın ofis ortamında sosyal mesafeye korumaya da yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Ses emici döşemeler sayesinde sessiz bir çalışma ortamı

Yeni nesil ofis koltuklarında ve çalışma ortamlarında odak noktasının sadece işte olması amaçlanıyor. Kapsül Koleksiyonu ev ya da ofis ortamında çevreden soyutlanarak çalışmaya imkan tanıyor. Sarıp sarmalayan tasarımı sayesinde konsantresi çabuk bozulan çalışanların işlerine odaklanmasına yardımcı oluyor. Sağ ve soldan çevrili tekli koltuk ve kanepelerde ses aktarımını önleyici döşemeler kullanılıyor. Bu sayede koltukta oturan başkalarını rahatsız etmeden telefon görüşmesi yapabiliyor. Aynı şekilde dışardan gelen sesler de kullanılan malzeme sayesinde büyük ölçüde emiliyor ve sessiz bir çalışma ortamı sunuluyor.

Kapsül Koleksiyonu COVID-19 zamanı ofis ortamları için uygun çalışma ortamı sunuyor

Konsantre bir şekilde çalışmayı sağlamak için gerçekleştirilen tasarımın sosyal mesafenin de önem kazanmasıyla farklı bir açıdan da çalışanlara yardımcı olabileceği fark ediliyor. Her koltuk çalışan için sadece ona özel kapalı bir çalışma ortamı sunuyor. Her ne kadar endüstriyel tasarımcı ilk zamanlarda bunu düşünerek kapsül koleksiyonunu tasarlamamış olsa da koleksiyondaki koltuklar sosyal mesafeyi korumak için büyük avantaj sunuyor. Çalışma ortamında kullanılabilecek tekli koltuklar tüm çalışanların kendi kozasında çalışmasına imkan tanıyor.

Tasarımcı Kateryna Sokolova içine kapanık biri olduğunu söylerken tasarımda da bunu yansıttığını aktarıyor. Çalışma ortamlarındaki sese ve hareketliliğe dikkat çekerek tasarımın iş konusunda konsantre artırıcı etkisini ön plana çıkarıyor. Kapsül Koleksiyonu, bir yandan ofis ortamında rahat çalışma alanı sunarken öte yandan şık tasarımı ile gizlilik ve kişisel alan ihtiyacını karşılıyor.

Görsel: Vimeo, Kateryna Sokolova