Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sosyal İzolasyonu Oyunlaştıran Mobil Uygulama

Sosyal İzolasyonu Oyunlaştıran Mobil Uygulama

Arbob Mehmood'un geliştirdiği mobil uygulama SoloCoin, evinde kalan kullanıcılara online platformlarda ve yakınlarındaki mağazalarda geçerli indirimler sunuyor.

Dünyanın pandemiyle sınandığı son birkaç ayda en çok tartışılan konulardan biri kurallara uymayan insanların yol açtığı sorunlar. Hükümetlerin ve sağlık çalışanlarının sosyal izolasyon çağrılarına uymayı reddedenler, bu çağrıların ardından gelen sokağa çıkma yasağını bile delmeye çalışanlar salgına kısa sürede yenmek isteyen bilinçli insanların tepkisini çekiyor. Hala zorunlu olmadığı halde sokağa çıkan, sosyal mesafe ve maske takma kuralını çiğneyen insanlar görüyoruz. Ne yazık ki durum tüm dünyada aynı. Ne kadar farkındalık kampanyası yapılırsa yapılsın etkisi sınırlı oluyor. Özellikle baharın gelişiyle insanların sosyal izolasyon konusunda duyarlılığı gittikçe azalıyor. Peki insanları kendi istekleriyle evde kalmaya motive edecek çözümler neler olabilir? SoloCoin adlı mobil uygulama bu konuda yaratıcı bir çözüm sunuyor.

SoloCoin evde kalış süresine göre kullanıcıya Amazon ve Netflix gibi çeşitli platformlardan indirim kazandırıyor

SoloCoin, insanları ne kadar evlerinde kalırlarsa o kadar ödüllendirerek pandemi süresince sosyal izolasyonu teşvik etmeyi amaçlıyor. Bunun için de evde geçirilen süreyi; Amazon, Netflix, Swiggy, Zomato ve karantina süresince sık kullanılan daha pek serviste indirim olarak kullanılabilecek bir sanal para birimine dönüştürüyor.

CODE19 adlı hackathonda üçüncü olan uygulama, Hintli girişimci Arbob Mehmood tarafından yaratılmış. 22 yaşındaki girişimcinin, geliştiricilerin oyunlarını oynayanları kripto para birimleriyle ödüllendirebilmesini sağlayan bir uygulama programlama arayüzü olan Bramble adlı bir başka girişimi daha bulunuyor. Bu açıdan bakarsak Bramble’daki yaklaşımın SoloCoin’e de yansıdığını görüyoruz.

 

SoloCoin’in pazarlama sürecinde sosyal medya influencer’ları önemli rol oynuyor. Birçok influencer, girişimin açık kaynaklı bir model olması ve COVID-19’la mücadelede sosyal fayda sağlaması nedeniyle ücretsiz olarak katkıda bulunmayı kabul etmiş.

Lokasyon bazlı bir uygulama olarak Beta versiyonuyla Google Play’de yerini alan SoloCoin’in geliştirilme süreci hala devam ediyor. Arbob Mehmood çok sayıda yeni özelliğin uygulamaya ekleneceğini belirtmiş. Bu yeni özellikler arasında; el yıkama ve yoga, işe gidip gelmek için daha az kalabalık yolların tercih edilmesi gibi iyi alışkanların ödüllendirilmesi sıralanıyor. Ayrıca kullanıcılara yaşadığı bölgede karantinada olan diğer kişilerle sohbet etme imkanı ve yakındaki önemli mağazaların listelendiği bir harita sunulacak.

Uygulama sayfasına bakıldığında, online platformların yanı sıra kullanıcının yakınındaki mağazalarda da SoloCoin para birimlerinin geçerlilik kazanmaya başladığı görülüyor. Ayrıca kullanıcılar arkadaşlarını belirlenen görevlerde kendileriyle yarışmaya davet edebiliyor. Kazananlar seviye atlayıp lider ünvanı gibi belli armalar kazanabiliyor.

Mehmood’un pandemi sonrası için de uygulamaya eklemeyi plandığı özellikler var. Pandemi sonrası evde kalmak yerine, bir araya gelme ve dayanışma konularında ödüller sunulacak.

Görsel: SoloCoin