Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kumsalda Sosyal Mesafeyi Koruma Kiti

Kumsalda Sosyal Mesafeyi Koruma Kiti

Mimar kolektifi JAJAxD, Beachbealt adını verdiği bir kitle plajda sosyal mesafe ihlallerinin önüne geçmeyi hedefliyor.

Dünya normalleşme sürecinde belirsizliğe doğru yol alırken, yaz sıcaklarının bastırmasıyla çoğu insan bu kararın risklerini sorgulamayı bıraktı ve sosyal mesafe kuralını dahi önemsemeden açık havanın tadını çıkarıyor. Hatta mesafe bırakmasını hatırlattığınızda sinirlenen ve itiraz eden pek çok insanla aynı hayatı paylaşıyoruz ne yazık ki. Peki bu alan işgali sürerken bizler nasıl güvende kalacağız? Yaşam biçimlerimiz, alışkanlıklarımız, sosyalleşme biçimlerimiz nasıl şekillenecek? Bilim insanları, kültür ve sanat organizasyonları, teknoloji uzmanları, mimarlar ve tasarımcılar bu konu üzerine farklı çözümler üretmek için çalışıyor. İzleyiciler arasında boşluk bırakmak için koltukları sökülmüş tiyatro salonları, sosyal mesafeyi garantiye alan giysiler, giyilebilir sosyal mesafe kafesleri, sosyal mesafeyi koruyan labirentli parklar yaşam biçimlerimizin ne yönde evrileceğine dair öngörü niteliğindeydi. Peki ya plajlar? En kalabalık, en kaotik ve sınır çizmenin en zor olduğu kamusal alanlardan biri olan plajlarda nasıl insanlarla aramızdaki mesafeyi güvence altına alacağız? Mimar kolektifi JAJAxD, Beachbealt adını verdiği bir kitle bu soruna çözüm öneriyor.

Alan kontrol sistemi: Beachbealt

Beachbealt insanların sosyal mesafe kuralını çiğneyerek yarattığı endişeyi, plajda yerleştiğiniz alanın sınırlarını adeta bir olay yeri bandı gibi belirleyerek önlüyor. Bir tür alan kontrol sistemi.

Beachbealt

Kitte 5 cm kalınlığında, 16 m ve 11,5 m uzunluğunda renkli naylon kurdeleler bulunuyor. Ayrıca bu kurdeleleri tutabilecek parlak renkli destek çubukları da yer alıyor. Kiti kullanan her kullanıcının da kurulum sırasında diğer kullanıcının alanıyla 2 metre sosyal mesafe bırakmaya özen göstermesi gerekiyor. Çevredeki kullanıcılarla aradaki mesafeyi ölçtükten sonra yerleşilecek alanın sınırlarına renkli destekler dikiliyor. Desteklerin sağlam bir şekilde kuma gömülmesi ve yalnızca 30 cm’lik kısmının dışarıda kalması gerekiyor. Ardından kurdele ile desteklerin etrafı çevriliyor. Kit üçgen, kare, dikdörtgen, daire ya da paralelkenar gibi dilediğiniz şekilde kurulabiliyor.

Beachbealt, salgını umursamayan ve kural tanımayan insanları gerçekten engelleyebilir mi bilinmez ama en azından alan ihlallerini önemli ölçüde azaltabilir gibi görünüyor. Tabii bu alanın dışına çıktığınızda ne yazık ki insanlar yine burnunuzun dibine kadar gireceklerdir. Siz ne dersiniz? Böyle bir kiti kullanır mıydınız?

Beachbealt

Görsel: JAJAxD