Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Açılıp Kapanabilir Sosyal Mesafe Koruyucular

Açılıp Kapanabilir Sosyal Mesafe Koruyucular

Anna-Sophie Dienemann, "Bounding Spaces" adlı aksesuar koleksiyonuyla sosyal mesafenin korunmasını amaçlayan çağdaş tasarımlar sunuyor.

Sosyal mesafe, salgın süresince bizi koruyabilecek en temel kurallardan biri. Ancak bir o kadar da ihlal ediliyor ve kuralları yıkan insanlar yüzünden yolumuzu değiştirmek, ani manveralar yapmak ya da karşıdakini ikaz edip aldığımız sinir bozucu cevaplara katlanmak durumunda kalabiliyoruz. Bu durumun farkında olan tasarımcılar da çözümler önermeye devam ediyor. Bunları sosyal mesafeyi koruyan yaratıcı çözümler başlığı altında derlemiştik. Bunlar içinde en dikkat çekici olanlardan biri Multiply’ın tasarladığı Petticoat Dress idi. Bu tasarımlarla denize ya da havuza girdiğinizde bile sosyal mesafeyi korumak mümkündü. Şimdi aynı yaklaşımla tasarlanmış ve biraz daha pratik görünen Bounding Spaces koleksiyonu var karşımızda.

Bounding Spaces, koruyucu olmanın ötesinde bir sosyal mesafe hatırlatıcısı

Bounding Spaces, Tasarım Akademisi Eindhoven mezunu moda tasarımcısı Anna-Sophie Dienemann’ın imzasını taşıyor. Koleksiyondaki parçalar, insanlar kulalnıcıya çok yaklaştığında kullanıcı tarafından serbest bırakılabilecek bir dizi aksesuardan oluşuyor. Tehlike geçip umursamaz insanlar uzaklaştığında ise kullanıcı aksesuarın uzantılarını katlayıp kapalı duruma geçirebiliyor. Aksesuarlar ister açık ister kapalı konumda olsun gayet şık ve avangart bir görünüme sahip.

Dienemann’ın tasarımı, Londra Tasarım Bienali ve uluslararası politika düşünce kuruluşu Chatham House’un açık çağrısına yanıt olarak sunulan 500’den fazla projeden biri. Çağrıda tasarımcılardan “Design in An Age of Crisis” teması altında, dünyanın her yerinden bugün insanlığın karşı karşıya olduğu en acil sorunların üstesinden nasıl gelebileceğimize dair öneriler istendi.

Dienemann’ın koleksiyonu yedi adet “mesafe koruyucusundan” oluşuyor. Kullanıcının etrafında bir bariyer oluşturmak için basit bir hareketle çadır gibi açılabiliyorlar. Hafif ve suya dayanıklı kumaşlardan üretilen aksesuarlar, çadırların formunu koruması için kullanılan yaylı çelik tellerle güçlendirilmiş. Küçük bir kemer, aksesuarın hareket ederken açılmaması için bükülmeyi sabitliyor. Kullanıcı kemeri serbest bırakıp biraz çektiğinde aksesuar açılıyor. Aksesuarların en dış sınırını çizen borular canlı ve koyu renklerde. Böylece kullanıcının kişisel alanını çerçeveliyor ve karşı tarafa sosyal mesafeye dikkat etmesi mesajın veriyor.

Anna-Sophie Dienemann bu projenin sosyal mesafe için teknik bir çözüm olmaktan öte, insanlara toplum içinde mesafeli kalmanın önemini hatırlatmak için bir moda mesajı olarak kabul edilmesini istiyor. Kullanıcının ötesinde kimsenin sosyal mesafe hakkının ihlal edilmemesi için bir hatırlatıcı gibi. Ne dersiniz, ülkemizde işe yarar mı?

Görsel: Anna-Sophie Dienemann