COVID-19 (coronavirus) salgını nedeniyle ihtiyaç duyulan medikal malzemeleri sağlamak için tasarımcılar ve özellikle 3B yazıcı ağları seferber olmuş durumda. Yetkililerin ve sağlık görevlerinin yanı sıra sanatçılar ve çizerler de toplumu salgına karşı bilinçlendirmek adına üretim yapıyor. Tüm bu bilinçlendirme çalışmalarına rağmen sokaklarda kol gezen vurdumduymazlık salgını ise başka bir tehlike. Sokağa zorunlu olmadığı halde çıkanlardan tutun da sosyal mesafe, dezenfektan kullanımı gibi kurallara uymayanlar hepimizi zor durumda bırakıyor. Zorunlu bir ihtiyacınızı karşılamak üzere dışarı çıktığınızda (markette, banka kuyruğunda vb) görüyorsunuz ki uyarmadığınız takdirde insanlar hala burnunuzun dibine kadar giriyor. Peki bu vurdumduymazlığa karşı insanları koruyan bir aksesuar olsaydı? Michael Jantzen Social distancing aids adlı projesiyle bu konuya değiniyor.
Plastik halkalarla sosyal mesafe: Social distancing aids
Los Angeles merkezli mimar Michael Jantzen, “Social distancing aids” projesinde salgın ve sosyal mesafe konusunu fotoğraf sanatı aracılığıyla işliyor. Proje, birbirimizden güvenli bir şekilde uzak durarak virüsü yaymaktan yakın gelecekte nasıl kaçınabileceğimizi gösteren bir dizi kavramsal görüntü içeriyor. Elbette Jantzen mizahi bir bakış açısı da katmış. İnsanların pozları, yüz ifadeleri ve üzerlerine geçirdikleri plastik kafesler bir parça absürt görünüyor.
Fantastik bir fotoğraf serisi olsa da proje, aynı zamanda salgına karşı neler yapılabileceği konusunda da zihinsel egzersiz niteliğinde. Çünkü salgın bu hızla yayılmaya devam ederse ve ardından başka salgınlar gelecekse, kamusal alanlarda hayatta kalabilmek için etkili aksesuarlara ihtiyaç duyabiliriz. Plastik kafesler, hafif plastikten yapılmış ve kullanıcının kafasına yerleştirilen ve omuzlarına oturan iki dikey destek üzerinde duruyorlar. Bu destekler üzerinde duran dört büyük katlanabilir halka sosyal mesafeyi koruyor. En alttaki halkanın içinde daha küçük bir halka yer alıyor. Kullanıcının bacaklarının etrafında yer alan bu küçük halka, tüm düzeneği düzgün bir şekilde hizada tutmaya yarıyor.
Keşke herkes sosyal mesafe konusunda duyarlı olsa. Ülkemizde “evde kal” çağrılarına bile uyulmadığını düşünürsek, sokaklar sosyal mesafeyi çiğneyenlerin yarattığı tehlikelerle dolu.
Michael Jantzen’in çalışmalarını internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Instagram