Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
20. Yüzyıl Başlarını Belgeleyen 70.000 Fotoğraf İnternete Açıldı

20. Yüzyıl Başlarını Belgeleyen 70.000 Fotoğraf İnternete Açıldı

Albert Kahn'ın "Gezegen Arşivleri" koleksiyonundan, Türkiye'den görüntüler de içeren yaklaşık 70.000 renkli fotoğraf yüksek çözünürlüklü olarak tüm dünyanın erişimine açıldı.

Eski çocuk kitapları, çizgi romanlar, ukiyo-e çizimleri, nostaljik sesler, haritalar ve daha nice kültürel miras son yıllarda ücretsiz olarak dünyanın erişimine açılıyor. Biz de bu haberleri dijital arşiv dosyası altında sizlerle sık sık paylaşıyoruz. Bu defa Albert Kahn Müzesi’nin dünyaya armağan ettiği bir fotoğraf koleksiyonu var sırada.

Koleksiyonda Kurtuluş Savaşı ile ilgili fotoğraflar da yer alıyor

Fransız bir bankacı ve hayırsever Albert Kahn, büyük fotoğraf projesi Archives de la Planète’i (Gezegen Arşivleri) başlatan kişi olarak tanınıyor. 22 yıl süren bu proje, 72.000 renkli fotoğraf ve 183.000 metrelik bir film koleksiyonuyla sonuçlanmış. Kahn projeyi 1908 yılında dünya genelinde insanlığı fotoğraflamak amacıyla başlatmış ve projeyi gerçekleştirmek için 50 ülkeyi gezecek 12 profesyonel fotoğrafçı tutmuş. Proje 1931 yılına kadar devam etmiş. Fotoğrafçılar sadece insanların ve anıtların portrelerini çekmekle kalmamışlar, Türk Kurtuluş Savaşı gibi önemli tarihi olayları da belgelemişler.

Kurtuluş Savaşı

1929’da borsanın çöküşüyle Kahn iflas edince proje durma noktasına gelmiş. 1990’dan beri koleksiyonu Albert Kahn Müzesi yönetiyor. Aslında fotoğraflar daha önce çevrim içi olarak sunulmuş ancak kötü bir arayüz ve düşük çözünürlük nedeniyle tam bir dijital arşiv sıfatını kazanamamış.

Artık arşiv teknolojik açıdan geliştirilmiş ve bu yeni haliyle dünya toplumunun erişimine açılmış. Şu anda Archives de la Planète’ın %80’ine bu arşivden erişilebiliyor. Tek zorluk yaratan unsur, portalın Fransızca olması. Bunu da görüntüleri incelemek için Google Translate’i kullanarak aşabilirsiniz.

Türklerle ilgili fotoğraflara ve videolara buradan ulaşabilirsiniz. Arşivin tamamına ise şuradan erişebilirsiniz. Fotoğrafları yakınlaştırdığınızda, olabildiğince kaliteli bir tarama yapıldığını fark edeceksiniz.

Tarihi fotoğraflar ilginizi çekiyorsa Osmanlı döneminden 6.000 fotoğrafın internete açıldığı şu arşive de göz atabilirsiniz.

Kurtuluş Savaşı

Görsel: Albert Kahn Müzesi


Bigumigu Yazarı
| GENEL