Salgın bitecek mi, ne kadar sürecek? Tekrar geri gelecek mi? Hayat eskisi olacak mı, seyahat edebilecek miyiz? Tüm bu sorular belirsizliğini koruyor. Net olan tek bir şey var o da insan faaliyetleri azaldıkça doğanın iyileşmesi, hava ve su kirliliğinin gözle görülür şekilde azalması. Belki salgın sona erdikten sonra da seyahat konusunda daha ince düşüneceğiz. Narin dünyamıza karbon salımı yapmamak için kitlesel turistik gezilerden kaçınacağız. Yüz binlerce hatta milyonlarca insanın aynı anda aynı noktaya seyahat ederek çevre hasarı yarattığı tüm turizm, sanat ve spor etkinliklerinin yerini bugün olduğu gibi internetten katıldığımız deneyimler alacak belki de. Neden olmasın?
Şu anda sanatçıların gözünden dünyanın her yerini ziyaret edebiliyoruz. Ali Demirel’in dünyanın dört bir yanında meydanları çeken webcam’lerden aldığı görüntülerle hazırladığı film serisi PANDEMICAM serisi bunun en çarpıcı örneklerindendi. Macar fotoğrafçı Milan Radisics de aynı araçları kullanarak Italy Paused: 40 Pictures About Quarantine From Quarantine adlı bir proje hazırladı. 2014 yılından bu yana drone teknolojisini kullanarak çekim yapan sanatçı kardeşler Parker ve Clayton Calvert’in hazırladığı filmler ise Roma, Siena ve bonus olarak da New York’a götürüyor bizleri.
“Leonardo da Vinci bugün yaşıyor olsaydı, drone kullanmak isterdi. “
Parker ve Clayton Calvert’in filmleri, Vimeo’ya 2 hafta önce yüklenmiş ve son dönemde popülerlik kazanmış olsa da aslında bu filmlerdeki çekimler 2014 ve 2015 yıllarına ait. Görüntülerin büyük kısmı, özellikle de New York’takiler pazar sabahları, çoğu insan henüz evinden çıkmadan önce çekilmiş.
Siena, Floransa ve Roma çekimleri, nadir yaşanan bir kar fırtınasıyla bu kentler felç olduktan sonra yapılmış. Böylece ortaya NYC by Air, Siena by Air ve Roma + Firenze by Air adlı kısa film üçlemesi çıkmış. Bir zamanlar ancak olağanüstü durumlarda geçici olarak yaşanan bu evde kalma durumu, şimdinin yeni normali mi olacak, bilinmez.
Clayton Calvert, sanatçıların yeni dijital araçları kullanmaya açık olması gerektiğine inanıyor: “Ben bir yağlı boya ressamıyım ve ilk ilham kaynağım daha önce şehirleri hiç havadan görmediği halde kuşbakışı manzaralar çizen Leonardo da Vinci oldu. Bence Leonardo bugün yaşıyor olsaydı, bir drone uçurmak isterdi.”.
Parker Calvert‘i Instagram’da buradan, Clayton Calvert‘i ise buradan takip edebilirsiniz.
Görsel: Vimeo