Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Olağan Anlarda Beklenmeyeni Yakalamak

Olağan Anlarda Beklenmeyeni Yakalamak

Eric Kogan, doğru anda doğru yerde olmanın ve gözlem yeteneğinin bir fotoğrafçı için ne denli kıymetli olabileceğini gündelik hayatta yakaladığı, olağanüstü tesadüflerle dolu fotoğraf kareleriyle gösteriyor.

Beklenmedik anlarda mükemmel bir zamanlamayla yakalanmış fotoğraf kareleri şans eseri olarak görülse de günün koşuşturmacası içerisinde minik ayrıntıları ve rastlantısal anları yakalamak iyi bir gözlem yeteneği gerektiriyor. Skander Khlif’in, From Rome, With Birds fotoğraf serisi, KangHee Kim’in doğru zamanda yakaladığı gerçeküstü sahneleri ya da Anna Devís ve Daniel Rueda’nın güçlü kompozisyonlara sahip minimalist mimari fotoğrafları bir fotoğrafçıda bakış açısının ne denli değerli olduğunu gösteren örnekler arasında. New York’ta yaşan Rus fotoğrafçı Eric Kogan da kamusal alanlarda dolaşırken çektiği fotoğraflarla gözlem gücünü gösteriyor.

Eric Kogan

Günlük hayatın içinden sihirli kareler

Etkinlik tasarımcısı olan Eric Kogan fotoğrafçılığı aslında bir hobi olarak sürdürüyor. Gençlik yıllarından beri bu tutkusunun peşinden giden sanatçı, yaptığı iş nedeniyle gün içerisindeki vaktinin büyük bir bölümünü dışarılarda geçiriyor ve bu durum onun sokaklarda ansızın yakaladığı kareler için büyük bir fırsat sunuyor.

En güzel karelerinin fotoğrafı çekmek için en az beklediği sürelerde karşısına çıktığını vurgulayan Kogan, sokaklarda gezdiği her anın yeni bir şeyler keşfetmek için büyük potansiyel barındırdığına inanıyor. Yaklaşık on yıldır süre gelen Creatures, People, and Places isimli serisi ise sıradan yerlerde beklenmedik şeyler keşfetmenin cazibesini ortaya koyuyor. Bu serinin içinde tatlı tesadüflerinden, huzur dolu uyumdan, muzip karakterlerden ve doğanın büyüleyici yönlerinden birer parça bulmak mümkün.

Bakış açısı sayesinde yakaladığı olağanüstü anları ölümsüzleştiren fotoğrafçının kendi eserleri içinde en sevdiği karesi, çöp kutusunun içinde yer alan kırık bir aynanın fotoğrafı. New York sokaklarında kırık bir ayna ile karşılaşmanın çok sıra dışı bir şey olmadığını söyleyen sanatçı bu kareyi özel yapan durumun fotoğrafı çekeceği anda bir anda kareye dahil olan kuş olduğunu söylüyor. Gökyüzünün canlı yansımasını barındıran aynanın önünde çöp kutusunun üstüne tüneyen bir kuş, gerçeküstü ancak bir o kadar da günlük hayatın sıradanlığını barındıran fotoğrafın ortaya çıkmasına vesile oluyor.

Kusursuz uyumun yakalandığı bu fotoğraf kareleri için ekipmanın pratikliğine de vurgu yapan sanatçının fotoğraf makinesi tercihi ise SUMMICRON-M 35 mm lensinin takılı olduğu Leica M240. Fotoğrafçı, hızlı çalışmaya ve verimliliğe önem verdiği için böyle bir tercih yapmış. Eric Kogan’ın beklenmedik anlardan kesitler sunduğu işlerini takip etmek için internet sitesine, Instagram ve Twitter hesabına bakabilirsiniz.

Görsel: Instagram