Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Camilerin İçinden Hollanda Manzarası

Camilerin İçinden Hollanda Manzarası

İsviçre'de yetişen Mısırlı ve Amerikalı fotoğrafçı Marwan Bassionu "New Dutch Views" serisi ile Hollanda'daki camileri farklı bir bakışla fotoğraflıyor.

Marwan Bassionu İsviçre’de yetişen ancak düzenli olarak Mısır, Amerikan ve Müslüman kökleriyle temas halinde olan bir fotoğrafçı. Batıdaki Arap ve Müslüman kültürünün yorumlanmasını erken yaşta sorgulayan sanatçı, çıkardığı eserlerde de bu sorgulamanın yansımalarını sunuyor. Bassionu, bir mezuniyet projesi olarak başladığı projesi “New Dutch Views” ile Hollanda’yı baştan sonra gezerek ülkede bulunan camilerin fotoğraflarını farklı bir perspektiften sunuyor.

23 yaşında fotoğrafçılığa merak salan Bassionu’nun geçmişinde görsel sanatlar deneyimi bulunmuyormuş. Ancak ilgisi onu Cenova’daki bir fotoğraf stüdyosunda fotoğrafçı asistanı olarak kariyerine başlamasına sebebiyet vermiş. Bir STK ile insan hakları konusunda kısa belgesel filmler hazırlayan Marwan Bassionu, bu projesinin arından Mısır’a geçmiş. Muammer Kaddafi’nin ölümünden sonra Libya iç savaşından kurtulanları ve ortamın fotoğraflarını çekme isteyen fotoğrafçı altı ay boyunca Mısır’da ve Libya’da kalmış. Her ne kadar hazırladığı belgesel serileri ilgi görse de kendisi gazetecilik ve fotoğrafçılık üzerine ilgisini olduğunu fark ettiği için 29 yaşında yaptığı lisans eğitimini bu konu üzerine gerçekleştirmiş.

Marwan Bassionu caminin içini ve dışını ayrı ayrı fotoğraflıyor

Sanatçı New Dutch Views serisini Ocak 2018 ve Şubat 2019 arasında Hollanda’yı dolaşarak hazırladı. 30 fotoğraflık bu seride Hollanda’da bulunan camilerin pencerelerinden dışarıyı objektifine yansıttı. Bassionu, bu fikrin aklına son ders yılında geldiğini söylüyor. İslam’ın temasını yakalamak aynı zamanda farklı bir bakış açısı yakalamak için doğru bir alan bulduğunu hisseden fotoğrafçı kendi bakış açısına yakın bir şekilde din ile ilgili söylemini fotoğraflar üzerinden göstermeye çalışıyor.

Işığı ayarlamak ve kompozisyonu doğru aktarmak için caminin içini ve pencereden gözüken manzarayı ayrı ayrı fotoğrafladıktan sonra bu görüntüleri birleştirerek sonuca ulaşıyor. Bassionu, çoklu pozlama ile netliği daha çok arttırarak manzarayı ve caminin içini eşit olarak odağa almayı amaçlıyor. Böylelikle hem caminin içindeki mimari hem de dışardaki manzara izleyici tarafından aynı oranda ilgi görüyor.

İslam kimliğinin batı kültürü ile karma tasviri

Hollanda sanayi bölgeleri, küçük köyleri, şehirleri, dış banliyöleri de dahil olmak üzere toplam 400’den fazla camiye sahip. Farklı mekanlarda bulunana camilerin etrafındaki yerleşim alanları da farklılık gösteriyor. Bu durum caminin penceresinden gözüken alanın her fotoğrafta bambaşka olmasını sağlıyor. Ortaya çıkan sonuçta güçlü bir görsel deneyim sağlanırken, İslam kimliğinin ve toplumunun batı kültürü ile karma bir tasviri meydana geliyor. New Dutch Views isimli serinin tüm fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz.

Görsel: Marwan Bassionu

Manşet görseli düzenlenmiştir.