Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Pierre-Louis Ferrer’in Périg’Or Jaune Serisi ile Kızılötesi Fotoğrafçılıkta Sonbahar Etkisi

Pierre-Louis Ferrer’in Périg’Or Jaune Serisi ile Kızılötesi Fotoğrafçılıkta Sonbahar Etkisi

Fransız fotoğrafçı Pierre-Louis Ferrer, Orta Fransa'dan güneye doğru inince karşınıza çıkan Dordogne bölgesini kızılötesi fotoğraflarıyla sarıya bürüyor.

Sonbaharı seven kişilerdenseniz renklerini de seviyor olmanız kimse tarafından yadırganmaz. Ya da pardesü giymeyi sevmeniz de. Mevsimle uyumlu olmak adına daha toprak renkler giyerseniz ve o renkler sezonun rengi değilse dahi ayıplanmazsınız. Ne olacak canım, siz sarıyı seviyorsunuz, sonbaharı sarı yaşıyorsunuz sadece. Fransız fotoğrafçı Pierre-Louis Ferrer’in fotoğrafları da Fransa’nın Dordogne bölgesini sarıyla yıkanmış büyüleyici bir ülkeye dönüşüyor.

Orta Fransa’dan güneye doğru inince karşınıza çıkan Dordogne zaten bölgede doğal güzelliğiyle nam salmış bir yer. Pierre-Louis Ferrer sarıya çalan fotoğraflarıyla da ülkenin coğrafyasını, ağaçların üzerindeki yaprakları, çalılıkları, sarıya kapılan her bir canlı formu dikkat çekici bir noktaya taşıyor. Pierre-Louis Ferrer, fotoğraf çekerken ilk olarak çevresini gözlemliyor ve o bölgede kullanacağı fotoğraf tekniğine karar veriyor. Sanatçının portfolyosunu yahut Instagram hesabını incelerseniz bazen kırmızı, bazen beyaz, kısacası gittiği yere yakışacak bir renk bulup fotoğraf çekimi yaptığını görebilirsiniz. Kızılötesi ve ultraviyole fotoğraf alanlarına ilgisi olan sanatçı, ayrıca ışığın görünmez savaşçılarını sevdiği kadar uzun pozlama gibi teknikleri de kullanmayı seviyor.

Sarının En Huzurlu Hali

Dordogne fotoğrafları için sanatçı, parlak sarılarda manzarayı yakalamasına izin veren bir kızılötesi fotoğraf tekniği kullanmış. Dordogne’in sarı etkisindeki fotoğrafları görünür ve kızılötesi ışığın karışımından meydana geliyormuş. Bu sayede her bir bitki formu da bu karışıma farklı bir tepki veriyor ve böylece sarıdan bir renk yelpazesi yaratılıyor. Bunun nedeni sanatçının kızılötesi ışığın büyük bir kısmını ve görünür ışığın küçük bir kısmını geçiren seçici bir filtre kullanıyor oluşu. Bu filtrelerin en önemli özelliğiyse ağaç ve yaprak gibi bitki formlarının verdikleri farklı ve anlık tepkiler.

Bu serisi ile sarının doğada bulunan bir renk olmasına rağmen standart olmamasını da gözler önüne seriyor fotoğrafçı. Evet, sarı doğada fakat genel renklerin arasında dikkat çekmeyece bir şekilde bizimle. Bu serideki gibi yoğun sarı toplulukları doğada her gün karşımıza çıkmıyor. İnsan gözü, kızılötesi ışığa alışkın olmadığından ötürü de Ferrer’in fotoğrafları, izleyicileri Dordogne’yi farklı bir boyutta gibi görmeye davet ediyor. Ayrıca Pierre-Louis Ferrer fotoğraflarıyla sakin bir etki bıraktığını da söylemeliyim. Renk dağılımları, fotoğraflara uzun süre bakılma sonrasında rahat hissettiriyor. Böylece fotoğraflar doğanın sakinleştirici, huzur veren öneminide vurguluyor.

Sanatçının işlerini sitesi, Facebook ve Instagram hesaplarından inceleyebilirsiniz.

Görsel: plferrer.photos