Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kızılötesi Makro Çekimle Uzaylı Gibi Duran Bitkiler

Kızılötesi Makro Çekimle Uzaylı Gibi Duran Bitkiler

Londralı yaratıcı stüdyo FIELD, Suprachromacy'de Kanarya Adaları'ndaki çekimde fotoğrafladıkları bitki örtülerinin dünya dışı tür gibi görünmelerini sağladı.

Fotoğrafçılık “sadece bir kameram var ve doğru anı yakalıyorum” demek değil. Bir yandan da görmek istediğin anı yaratmak. Basın fotoğrafçılığı gibi anı yakalama üzerine kurulu çekimler de var; Paul HoiPaolo Pettigiani ve Kate Ballis’in çekimleri gibi kızılötesi fotoğrafçılıklar da. Şimdi de bahsedeceğimiz çekim sanki uzayda yeni keşfedilmiş bir bitki örtüsü gibi dursa da işin aslı öyle değil. Londralı yaratıcı stüdyo FIELD yeni fotoğraf serileri Suprachromacy’de Kanarya Adaları’nda gerçekleştirdikleri çekimde fotoğrafladıkları bitki örtülerinin sanki yeni keşfedilmiş bir dünya dışı tür gibi görünmelerini sağladılar.

Saykodelik Uzaylılar mı Yoksa Bitki Örtüsü mü?

FIELD’in yaratıcı yönetmeni Markus Wendt’in tam spektrumlu makro fotoğrafları Lanzarote’nin florasını sanatsal bir şekilde sunuyor. Adanın doğal bitki örtüsü sukkulentlere benziyor ve kendilerini su eksikliğine adapte ediyorlar. Böylece kızılötesi olarak fotoğraflandıklarında sanki üzerlerinde teknolojik derimsi bir doku varmış gibi görünüyorlar. Proje Isaac Newton’ın “For the Rays, to speak properly, are not colored. In them, there is nothing else than a certain power and disposition to stir up a sensation of this or that color” sözünden ilham almış.

Dijital olarak manipüle edilen fotoğraflarda yaratıcı ekip bizlere üzerine düşüneceğimiz bazı şeyler soruyorlar. Renkler bir nesnenin parçası olduklarında bunlar hala birer renk mi oluyor yoksa his mi diye soruyor ekip. Makro fotoğrafçılığın derinliklerinde böylece renkler saykodelik bir şekilde yeniden keşfediliyor. Bana göre ekibin sorduğu sorunun cevabı renklerin bu gibi durumlarda hislere karşılık geldiği üzerine. Ekibin çektiği fotoğrafları incelerseniz gerçekten de bitkilerin sanki anlatmak istediği bir şey varmış gibi göründüklerini görebilirsiniz. Bu yüzden Suprachromacy fotoğraf serisi için doğaya gerçeküstü ve soyut bi yaklaşım olmuş diyebiliriz. Proje, izleyicilerin çıplak gözle gördüklerini tekrar gözden geçirmelerini ve bir renkle ilgili değişikliklerin bir nesneye ilişkin olarak tamamen farklı bir tepkiyi nasıl ortaya çıkarabileceğini çok renkli bir şekilde gösteriyor.

Fotoğrafların detaylarını FIELD’in sitesinden ve Behance’lerinden inceleyebilirsiniz.

Görsel: FIELD