Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Katlanır Kahve Bardağı

Katlanır Kahve Bardağı

Yeniden kullanılabilir origami bardak Uphold Cup, katlandığında neredeyse bir kapak kadar yer kaplıyor.

Kahve alırken en son dikkat ettiğimiz şey belki de kahve bardağı. Basit bir nesne gibi görünen bu tek kullanımlık eşyaların ardında aslında tasarım açısından önemli bir zihinsel emek yatıyor. Louise Harpman ve Scott Specht’in kapak koleksiyonunu anlatan kitapta, yalnızca kapaklarının ardında yatan tasarım zekasını görebilirsiniz. Elbette bu zekanın, insana dair çoğu buluşta olduğu gibi bir noktada açık verdiğini de kabul etmek gerekiyor. Bu açık, tek kullanımlık olması ve geri dönüşümünün zor olması nedeniyle tek yuvamız olan gezegenimize verdiği hasar. Kapaksız ve biyobozunur kahve bardağı ButterflyCup ve plastik kapağa ihtiyaç duymayan doğa dostu kahve bardağı Unocup bu soruna çözüm bulmayı amaçlayan bardaklardandı. Bu bardaklar aynı zamanda yer tutmayan yapılarıyla da dikkat çekiyordu. Bu haberin konusu olan Uphold Cup ise yeniden kullanılabilir ve katlanabilir oluşuyla fark yaratıyor.

“Tek kullanımlık” kültürünü reddeden bir tasarım: Uphold Cup

Origami ilkelerine göre tasarlanan Uphold Cup, katlandığında adeta düz bir diske dönüşüyor. Katlanabilir, taşınabilir, yeniden kullanılabilir bir seyahat kabı olarak tanımlayabiliriz onu. Bardak, gıda sınıfı malzemelerden üretilmiş. BPA içermiyor ve 100 °C’ye kadar sıcaklıktaki içecekleri taşıyabiliyor. Gövde malzemesi Polipropilen (PP). Kırılmadan birçok kez katlanabilen sağlam bir ürün. Eravolution‘dan Eric Tong ve Hannah Morris’in imzasını taşıyan Uphold Cup, ilk olarak 2018 yılında tanıtılmış. Hala adından söz ettiren tasarım, geçtiğimiz yıl Goldreed Endüstriyel Tasarım Ödülü alarak farkını ortaya koymuş.

Uphold Cup’ın benzersiz formu, teleskoptan ilham alan bir katlama hareketiyle açılıp kapanıyor. Bu formu metodik ve matematiksel bir tasarımla kazanmış. Hem soğuk hem de sıcak içecekler için kullanılabiliyor. Formu, işlevsel avantajlarının yanı sıra onu görsel ve dokunsal bir haz nesnesi haline getiren özellikler kazandırıyor bardağa.

Uphold Cup

Uphold Cup, kahve bardağı tasarımına yeni bir soluk getirerek yeniden kullanılabilirlik ve kompaktlık konusunda çıtayı yükseltiyor. Tek kullanımlık kültürün reddi olarak üretilmiş. Temizlemesi de kolay. İçindekilerin dökülmesini önlemek için hava geçirmez bir silikon kapağı bulunuyor. Alüminyum kılıfıyla birlikte çantanıza koyduğunuzda bardak, katlanmış/kapalı halini koruyor.

Origamiden ilham alan işlere ilgi duyuyorsanız buradaki projelere göz atmak isteyebilirsiniz.

Uphold Cup Uphold Cup Uphold Cup

Görsel: Eravolution