Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Plastik Kapağa İhtiyaç Duymayan Doğa Dostu Kahve Bardağı

Plastik Kapağa İhtiyaç Duymayan Doğa Dostu Kahve Bardağı

Unocup, sıradan plastik kapaklı kahve bardaklarının geri dönüşüm ve doğada çözünme konusunda yarattığı engellere origamiden ilham alan tasarımıyla çözüm getiriyor.

Yaygın olarak kullanılan karton kahve bardaklarının ne yazık ki önemli bir kusuru var; tasarımlarının geri dönüşümü zorlaştırması. Bardağın kartondan, kapağının plastikten yapılmış olması ayrı ayrı geri dönüşüme girmelerini gerektiriyor ki bu ayrıştırma işlemi de çoğu zaman gerçekleştirilemiyor. Hatta bu bardakların çoğunda bardağın kendisinde de plastik bir astar bulunuyor. Bu da geri dönüşümü imkansız hale getiren bir özellik. Daha önce yer verdiğimiz ButterflyCup, kapaksız ve plastik astarsız tek parça bardak tasarımıyla bu soruna çözüm getiren çok önemli bir adımdı. Ayrıca bardağın dışında kullanılan mürekkeplerin tamamı bitki bazlı idi. Şimdi de ona benzer bir yaklaşımla geliştirilen Unocup adlı bir başka doğa dostu kahve bardağı var karşımızda.

Unocup doğada %100 çözünebiliyor

Origamiden esinlenerek yaratıan Unocup yakın zamanda Fast Company tarafından Tasarımla İnovasyon Ödülü’ne (ambalaj kategorisinde) layık görülmüş. Ürünle aynı adı taşıyan şirket Unocup’a göre her yıl yaklaşık 8,25 milyon ton plastik atık okyanusa karışıyor. Okyanus ve deniz yaşamına ciddi zararlar veren bu atıkların tamamen kaybolması milyonlarca yıl sürebilir. New York bile tek başına tüm dünyayı üç kez kaplayacak kadar plastik kapak atığı üretiyor. Unocup bu sorunu çözmek ve elbette kahvenin dökülmesini de önleyebilmek Unocup kendi özel tasarımı geliştirmiş. Tasarımı basitçe tarif etmek gerekirse, kendi içine katlanan ergonomik bir kağıt bardak. Geleneksel kağıt bardakların aksine kolay çökmeyen güçlü bir gövdeye sahip.

Her kanadı içe doğru katladıktan sonra en üsttekini alttaki kanadın içine geçirebildiğiniz basit bir kilit mekanizması var. Bu şekilde kapalıyken yolda kahveninizi yudumlayabileceğiniz minik bir boşluk da oluşuyor ucunda. Bu kısım, düz kapakların aksine dudaklara doğal olarak uyacak şekilde özel olarak tasarlanmış.
Kapalı konumdayken tam kanatların kilitlendiği noktaya hafifçe bastırdığınızda, kanatlar kolayca açılıyor. Dolayısıyla öyle “dökecek miyim” korkusuyla dikkat kesilmenize gerek kalmıyor.

Unocup’ın bugünkü haline gelebilmesi için yüzlerce prototip hazırlandı

Unocup’ın tasarımı Tom Chan ve Kaanur Papo’nun imzasını taşıyor. İlk prototipi 2015 yılında geliştirilmiş ve o zamandan beri mükemmel ergonomik tasarıma erişmek için 800 kez yeniden gözden geçirilmiş. Yeni makine veya yatırım gerektirmeden üretim, depolama ve taşımada önemli maliyet ve enerji tasarrufu sağlayacak şekilde optimize edilmiş. Mevcut bardak yapım makinelerini kullanarak seri üretime hemen geçilmesi mümkün bir tasarım. Önce basit bir origami bardak olarak temel gövde hazırlanmış. Bunu kahve dükkanlarıyla yapılan sayısız fikir alışverişi ve yüzlerce prototip izlemiş. Nihayet 2019’da bugünkü versiyona en yakın olan Unocup doğmuş. aynı yıl Kickstarter’da da başarıyla fonlanmış.

Görsel: Unocup