Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nesnelerin İç Dünyası

Nesnelerin İç Dünyası

Andrei Duman, "X-ray" serisinde; bilgisayar, oyun konsolu, telefon, otomobil, motosiklet ve oyuncak gibi nesnelerin içindeki mekanizmayı ortaya koyuyor.

ABD’li reklam fotoğrafçısı Andrei Duman’ın X-ray serisi, deneysel yaklaşımla ilerleyen kişisel bir proje. Dolayısıyla iş dışındaki zamanlarında bu projeye ağırlık veriyor. Seri; elektronik cihazlar ve oyuncaklar da dahil sıradan nesnelerin içindeki gizli dünyayı ortaya koyuyor. Bu yaklaşım bana bir parça “Architecture in Music” projesini anımsattı. Profesyonel bir çellist olan olan Charles Brooks bu seride enstrümanların içinde gizlenen dünyaları fotoğraflıyordu.

Projenin en çok zaman alan kısımlarından biri, X-ışınlarına maruz kalacak doğru ürünleri seçmek olmuş. LEGO parçaları, video oyun konsolları ve denetleyicileri, drone’lar, kulaklıklar gibi genel teknoloji ürünleri, geniş bir Apple ürünleri yelpazesi ve BMW motosiklet seriye dahil edilen ürünler arasında. Farklı iPhone modellerini bulması da uzun zaman almış, çünkü bunlardan bazıları artık oldukça eski ve onları elinde tutan insan kalmamış. Aynı şekilde elektrikli keytar, kaset, televizyon kumandası koleksiyonu, çocuk oyuncakları da emek isteyen serinin parçası olmuş. Son dönemde insan vücudundan parçaları da seriye eklemiş.

Röntgen görüntüleri çekmek için kullandığı tablet 64 x 64 cm civarında. Dolayısıyla Duman çekimlerde bu boyut kısıtlamasına göre hareket etmek zorunda. Bununla birlikte, bazı öğeler tabletten daha büyükmüş ve birleştirilmesi gereken farklı bölümlerin çoklu çekimlerini gerektiriyor. Duman, bunların en zor süreçler olduğunu belirtmiş. Küçük düzenlemeler ve genel ayarlamalar yapmak için Capture One’ı ve son rötuşları uygulamak için Adobe Photoshop’u kullanıyor.

Andrei Duman’ın X-Ray serisindeki diğer işlerini, ticari ve kişisel fotoğrafçılık çalışmalarını internet sitesinde görebilir; Instagram’ı üzerinden yeni çalışmalarını takip edebilirsiniz.

Bu haber ilginizi çektiyse, elektronik bileşenlerin rengarenk iç kesitlerini gösteren Open Circuits serisine de göz atmanızı öneririm.

Görsel: Andrei Duman