Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Evdeki Tüm Eşyaların Kayıt Altına Alındığı Fotoğraf Serisi: Katalog

Evdeki Tüm Eşyaların Kayıt Altına Alındığı Fotoğraf Serisi: Katalog

Barbara Iweins evindeki 10 binin üzerindeki nesneyi fotoğraflayıp kullanma sıklığı ve renkler gibi kategorilerde sınıflandırarak Katalog isimli fotoğraf serisi ortaya çıkardı.

Belçikalı fotoğrafçı Barbara Iweins işlerinde samimiyete ve insan kırılganlığına yoğunlaşıyor. İnsanın kişisel alanının sınırlarını ne kadar zorlayabileceğini deneyimliyor. Fotoğrafa olan ilgisi yaklaşık 11 yıl önce sokakta hiç tanımadığı insanları çektiği sırada başlıyor. Yabancıların kişisel yaşamlarına ne kadar girebileceğini sorgulayan Iweins kendi tabiri ile röntgenci gibi insanların en savunmasız anlarının fotoğrafını yakalıyor ve 7 AM / 7PM isimli bir seri hazırlıyor.

Bu serinin ardından kendi içine dönmeye karar veren fotoğrafçı kendi özel hayatını tüm çıplaklığıyla en ince ayrıntısına kadar anlatacak bir fotoğraf serisine girişiyor. Katalog ismini verdiği bu proje ile çevresindeki nesnelerle olan ilişkisini sorguluyor.

İki yıl boyunca haftada 15 saat çekim

Kendini adeta tecrit altında tutarak iki yıl boyunca haftada 15 saat çekim yaparak evdeki tüm objeleri tek tek kayda alıyor. Toplamda 10,532 nesnenin tamamını fotoğraflıyor. Barbara Iweins sahip olduğu her şeyle titiz bir şekilde yüzleşmek için bu projeye başlıyor. Kullandığı malzemeleri sıklığına, duygusal değerlerine ve renklerine göre sınıflandırarak geniş bir katalog oluşturuyor. Bilye veya LEGO parçası gibi en ufak eşyadan mutfaktaki tüm malzemelere ve çekmecedeki eşyalara kadar hayatında olan tüm eşyalar Katalog’a dahil oluyor. Barbara Iweins çekimlerde bazı eşyalara da sınırlandırmalar getiriyor. Tuvalet, lavabo gibi evin sabit parçalarını fotoğraflamıyor. Geçici oldukları için yiyecekleri, iki boyutlu olup belirli bir hacme sahip olmadığı için tek parça kağıtları kayıt altına almıyor. LEGO gibi küçük ama hepsi aynı olan malzemeler için ise en fazla 30 nesnenin fotoğrafını çekiyor. Aynı olan diğer nesneleri çekmiyor.

Katalog serisi eşyanın hayatımızdaki yerini ve önemini sorgulatıyor

Fotoğrafçı, çevresindeki nesnelerin yaşadığı bu kaotik dünyada kendisi için bir referans noktası olduğunu düşünüyor. Katalog serisi ile nesnelere verilen değeri ve eşyalarla olan ilişkisini sorgularken aslında bir kişinin bile ne kadar fazla şeye sahip olduğunu göstermiş oluyor. Sahip olduklarının hacmi ile hayatı boyunca yapmış olduğu tüketim tüm çıplaklığıyla ortaya çıkıyor. Seri, gerekli veya gereksiz birçok eşyanın hayatımızı nasıl kalabalıklaştırdığını ama aynı zamanda bu parçaların belli bir maddi ve manevi değeri olduğunu hatırlatıyor.

Barbara Iweins, takıntılı bir koleksiyoner olarak bir şeyleri toplamanın, kategorilerine ayırmanın ve sergilemenin kendisine zevk verdiğini söylüyor. Her nesneyi açık gri arka planda çekerek nesneleri renklerine, kullanma sıklığına, bulunduğu odalara ve yangında ilk kurtarılacak eşyalara göre kategoriye ayırıyor. Fotoğrafçının Katalog için sıradaki hedefi 10 binin üzerindeki fotoğrafı anıtsal bir şekilde sergilemek.

Görsel: katalog / barbara iweins