Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sürdürülebilir Enerji Kaynaklı Çevre Dostu Kule: Spiral Tower

Sürdürülebilir Enerji Kaynaklı Çevre Dostu Kule: Spiral Tower

Şehrin cazibe noktası ve gözlem kulesi Spiral Tower sürdürülebilir, yenilikçi ve enerji tasarrufu odaklı tasarımıyla çevre dostu bir yapı olacak.

Şehirlerin tasarım odaklı cazibe noktaları bölgeye turistik açıdan bir yatırım olduğu gibi kentin estetik görünümünü de etkiliyor. Örneğin, İngiltere’nin en popüler turistik merkezlerinden biri olan 135 metre yüksekliğindeki London Eye her yıl ortalama 3 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor. Ayrıca kurumsal sponsorlar tarafından destekleniyor. Bu maddi gelirin yanında şehrin ikonu olma özelliğini de taşıyor. London Eye’dan etkilenen ama bununla birlikte sürdürülebilir bir yapı tasarlamak isteyen Hollandalı şirketlerden oluşan bir konsorsiyum Spiral Tower ile geleceğin turizm çekim merkezini tasarlıyor.

Spiral Tower rüzgar ve güneş enerjisinden kendi enerjisini üretiyor

KCI’dan mühendisler, Bosch Rexroth’dan elektrik uzmanları, Hillebrand şirketinden demir ustaları ve NorthernLight yaratıcı ajans çalışanları bir araya gelmesi sonucu bu ilgi çekici yapının tasarımı ortaya çıkıyor. Enerjisini güneş panellerinden ve rüzgarlardan sağlayan Spiral Tower dünyanın ilk iklim dostu yüksek katlı cazibe merkezi olacak.

Çelik gövdenin en tepesinde yer alan yel değirmeni ve alt bölüme yerleştirilecek güneş panelleri elektrik üretecek. Bununla birlikte Kabinler inerken ortaya çıkan potansiyel enerji elektrik üretimi için kullanılacak. Kulede yer alan yolcu kabinleri enerji tüketimini ve bakım ihtiyaçlarını azaltacak akıllı bir sistem ile kontrol edilecek.

Kulenin tepesine yolculuk 10 dakika sürecek

Kulenin 60 ila 150 metre arasında olması planlanıyor. Dört ila on altı arasında kabinin çelik yapı üzerinde dönerek seyahat edebileceği hesaplanıyor. Her kabine yaklaşık 12 kişi binebiliyor. Kabinlerin sarmal bir şekilde yukarı ve aşağı gitmesinin 3 ila 10 dakika arasında değişebileceği söyleniyor. Kabin pencerelerinde yer alan artırılmış gerçeklik bilgi alanları kentin tarihi ve önemli noktaları hakkında bilgi veriyor. Ayrıca kentsel gelişmeler ve sürdürülebilirlik girişimleri konusunda bilgiler de bu pencerelerde yer alıyor.

Bu projeyi oluşturmak için bir araya gelen dört şirket üst düzey mühendisleri, elektrikli hareket teknolojisi konusundaki uzmanları ve çelik konstrüksiyon yapı alanında ustaları bir araya getiriyor.

NothernLight, konsorsiyumun geri kalanıyla birlikte Spiral Tower konseptini gerçeğe dönüştürmek için destek arıyor. Kulenin yapıldığı bölgeye yılda 500 bin ile 3 milyon arasında turisti çekebileceği öngörülüyor.

Görsel: YouTube, Spiral Tower, northernlight