Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çevresinden Soyutlanmış Evler

Çevresinden Soyutlanmış Evler

Chris Hytha, Rowhomes serisiyle birlikte detaylarıyla büyüleyen müstakil evlerin etrafındaki dikkat dağıtıcı unsurları rötuşlayarak mimari yapıların görünürlüğünü artırıyor.

Philadelphia’da yaşayan tasarımcı ve görsel sanatçı Chris Hytha, mimarlığa ve fotoğrafçılığa duyduğu ilgiyi kimi zaman metropolün en merkezi alanlarında kimi zamanlar da kıyada köşede kalmış mahallerde yakaladığı karelerle gösteriyor. Kenti keşfetme duygusuyla çıktığı geziler sonucunda ortaya çıkan Rowhomes serisi de Philadelphia’nın kültürünü ve mimarı dokusunu yansıtıyor.

Kentin mimarisiyle öne çıkan evleri

Sanatçı, kentin periferi alanlarında (merkezden uzak mahaller) kalan terk edilmiş evleri fotoğraladığı Rowhomes serisinde her bir evin kendine has karakterini vurgulamayı amaçlıyor. Bu tasviri güçlendirmek için Adobe Photoshop ve Lightroom uygulamalarını kullanarak evleri bulundukları ortamdan soyutluyor ve daha belirgin hale getiriyor. İki ya da üç katlı evlerin etrafındaki elektrik hatlarını, direkleri, araçları ve diğer dikkat dağıtıcı unsurları minimum seviyeye indirerek evlerin kendi karakterlerini yansıtması için onlara alan açıyor. Mahallelerin bugünü ve geçmişi hakkında bir ipucu barındıran her bir ev karakteristik özelliklerini bu sayede ön plana çıkarabiliyor.

Belirli kompozisyon dahlinde oluşturulan seride sahipleriyle birlikte zamana yenik düşen ancak kendilerine özgü karakterleriyle hale bulundukları mahallelerin dikkat çekmeyi başaran yapılar yer alıyor. Her evin kendine özgü hikayesi Chris Hytha’nın objektifiyle yeni bir doku ve ruh kazanıyor. Dikkat dağıtan ve estetiği bozan parçalardan ayrılan evler adete birer minyatür ev gibi gözüküyor.

100 eserlik Rowhomes aynı zamanda bir NFT projesi

Proje, Philadelphia’nın kentsel dokusunu yansıtmasının yanı sıra kentte farklı mimariye sahip müstakil evlerin bir nevi veri havuzunu oluşturuyor. Mahalle aralarında gezmeyi sevdiğini belirten fotoğrafçı, bu seride yer alan evlerin birçoğunu kentin batı ve kuzey mahallerinde yakalamış. Toplamda 100 eserin bulunduğu Rowhomes aynı zamanda bir NFT projesi.

Chris Hytha’nın Rowhomes serisi için kurduğu en büyük hayal ise bu projede yer alan evlerden birini almak ve onarmak. Sanatçının internet sitesinden, Twitter ve Instagram hesaplarından hem Rowhomes serisinde yer alan evlerin tamamına hem de diğer projelerine göz atabilirsiniz. Rowhomes projesini beğendiyseniz Manuel Pita’nın yalnız evleri fotoğrafladığı Hunter of Lonely Houses projesine ve Ken Ohyama’nın binaların kendi renklerini, motiflerini, detaylarını vurguladığı mimari fotoğraf serisine bakmanızı öneririm.

rowhomes rowhomes rowhomes rowhomes rowhomes rowhomes