Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sıradan Nesnelerin İşlemeli Keçe Heykelleri

Sıradan Nesnelerin İşlemeli Keçe Heykelleri

Alicja Kozlowska keçe ve nakış tekniklerini kullanarak, hızlı tüketim ürünlerinin gerçekçi heykellerini yapıyor.

Sıradan eşyaların el işiyle ne kadar ilginç eserlere dönüştüğünü Ulla Stina Wikander’in kanaviçeli heykellerinde görmüştük. Polonyalı sanatçı Alicja Kozlowska da aynı yaklaşımla gündelik nesnelere odaklanıyor. Ancak onun kullandığı malzeme keçe. Kozlowska, sanat eserleriyle gündelik tüketilebilir ürünler arasındaki ilişkiyi göstermek için bu nesnelerin 3 boyutlu işlemeli keçe heykellerini yaratıyor.

Alicja Kozlowska, tüketicinin dikkatini ürün ambalajlarındaki yaratıcılığa çekiyor

Tüketimden olduğu kadar çevremizdeki gerçeklikten de ilham alan Alicja Kozlowska pop art estetiğiyle gerçekçi heykeller üretiyor. Bu yolla izleyicileri, önemsiz görünen bu nesneler üzerine yeniden düşünmeye teşvik ediyor.

Sanatçı, keçe iğnesini adeta resim fırçası gibi kullanıyor. Yazı ve etiket yaparken de nakış ve dikiş tekniklerini uyguluyor. Dikerek boyamak sanatçı için kültürel olarak inşa edilmiş kayıtsızlığa işaret ediyor.

Kitlesel tüketim ürünleri rafa ulaştıklarında ölüyor sanatçıya göre. Ambalaj tasarımcılarının, çalışmaları çoğu zaman tanınmayan en yaratıcı sanatçılardan olabileceğini vurguluyor. Tanınmıyorlar çünkü tüketiciler bu ambalajlardaki sanat üzerine hiç düşünmüyor. Bu nedenle tüketicilerin günlük nesnelere veya ürünlere farklı bir perspektiften bakmalarına yardımcı olmak istiyor.

Kozlowska, paylaşımlarından da fark etmiş olduğunuz üzere pop art estetiği ve özellikle de Andy Warhol’dan oldukça etkilenmiş. Bu durumu “Warhol’un çalışmalarında beni en çok etkileyen şey, resimlerinin mutlak zarafeti, sadeliği ve açıklığıydı” şeklinde dile getiriyor. Alicja Kozlowska çalışmaları hakkında yaptığı açıklamalarda “Sanatım günlük yaşam, sosyal ve kitle iletişim araçları bağlamlarıyla yakından bağlantılı ve bu da yalnızca işlerimin anlamını değil, aynı zamanda bir sanatçı olarak beni de tanımlamaya yardımcı oldu” diyor.

Görsel: Instagram