Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Rahatsız Edici Keçe Kafalar

Rahatsız Edici Keçe Kafalar

Paolo Del Toro, keçe ile yaptığı büyük boyutlu kafalarla; fantastik, sinir bozucu ancak bir o kadar da yaratıcı bir heykel serisine imza atıyor.

İngiltere doğumlu heykeltıraş Paolo Del Toro’nun büyük boyutlu ve biraz da sinir bozucu yüz hatlarına sahip keçe heykelleri, dünya genelinde ilgi topluyor. Sanatçı en büyük ilham kaynaklarını; 80’lerin korku filmleri, geleneksel halk sanatı ve peri masalları olarak sıralıyor. Paolo Del Toro, Art brut (ham sanat) ve bilim kurgu romanlarının yanı sıra yazar ve ressam Tove Jansson, fantastik edebiyat yazarı Terry Pratchett ve yine dünyaca ünlü yazar Haruki Murakami’den de oldukça etkilendiğini belirtiyor.

Paolo aslında illüstrasyon konusunda eğitim almış ancak 20’li yaşlarını çiftliklerde çalışarak geçirmiş. O yıllarda ahırların ve taş duvarların onarılması gibi el işçiliği gerektiren işlerle uğraşmış. Her zaman elleriyle çalışmayı çok sevmiş ancak bu sevgiyi yaratıcılıkla birleştirip heykel yapmak istediğini anlaması uzun sürmüş. 6 yıl önce 3 boyutlu yaratıcı işler yapmak üzere kolları sıvamış. Öncelikle ahşap oyma kafalardan oluşan küçük boyutlu bir heykel bir serisine imza atmış. Pensilvanya’ya yerleştiğinde ise kendini geliştirmeye karar vermiş. Uzun süre küçük boyutlu çalışmalar yapmış olduğunu düşünerek bu defa büyük boyutlu işler üzerinde çalışmaya koyulmuş. Ahşap çok pahalı olduğundan malzemeyi değiştirmesi gerekmiş. Yerel bir fuarda keçe ile broş ve benzeri ürünler yaratırken heykellerde de keçeyi kullanabileceğini düşünmüş. Broşlardan arta kalan keçe ile deneysel heykeller yapmaya başlamış. Paolo, iğne keçesi kullandığından heykellerin yapım süresinin çok sancılı olduğunu ve tamamlanmalarının da aylar sürebildiğini belirtiyor. Ancak ortaya çıkan ürünler tartışmasız çok etkileyici.

Heykeller sergilenmediği zamanlarda Paolo ve eşinin yaşadığı küçük apartman dairesinde duruyormuş. Dolayısıyla heykellerle aynı yerde yaşamanın da çıldırtıcı bir tarafı olduğununu belirtiyor.

Paolo şu sıralar şimdiye kadarki en büyük keçe kafa üzerinde çalışıyor. Bu yeni çalışmayı, böceklerle ve çiçeklerle kuşatılmış bir taç giyen ve ağzında bir kurbağa olan kadın kafası olarak tarif etmek mümkün. Ölüme ve yaşama dair bir tanrıça figürü. Paolo yeni çalışmasında geleneksel ataerkil dini heykellerden esinlenmiş olduğunu ancak bu imgelemi, büyücülük ve paganizmde bulunan anaerkil temalarla bozulmaya uğrattığını belirtiyor.

Aşağıdaki yarasa, kedi ve bıyıklı insan kafası şeklindeki kutular da Paolo’nun küçük boyutlu ahşap çalışmalarından örnekler:

Görsel: Paolo Del Toro