Teknoloji ilerlediğinden artık her senenin CES’i daha heyecanla bekleniyor. Eskiden “ay acaba teknolojide n’oldu” diyorduk, şimdiyse teknoloji gündelik konuşma konularımız arasına sızdığı için “ay acaba şu şirketin şöyle bir konseptini görür müyüz”e döndü cümlelerimiz. Son yıllarda sürücüsüz otomobillere, drone’lara şaşırırken, bu yılki CES’in yıldız teknolojilerinden biri de hava taşıtlarıydı. Uber’in Web Summit’te tanıttığı NASA ve Bell Helicopter’le birlikte geliştirdiği uçan taksilerinin dışında başka bir uçan taksi daha vardı elbet CES 2018’de. Intel’in Volocopter‘i de oradaydı.
Evimize Pencereden ya da Balkondan Gelip Gideceğimiz Günler Yaklaşıyor
Intel, Volocopter VC200 olarak ya da Volocopter 2X bilinen 18-rotorlu uçan taksi prototipini CES 2018’de havalandırarak ilk kez Kuzey Amerika’da da uçmuş oldu. Hava taşıtı tasarım olarak kafanızda canlanan gibi bir uçan araba ya da o konseptte değil. Daha çok üzerine oturabildiğiniz devasa bir drone’a benziyor. Çok da havalı bir araç kendileri. Almanya merkezli bir girişim olan Volocopter’in bu kadar büyümesinde otomotiv şirketi Daimler ve teknolojinin kalbi olan Intel gibi şirketlerden büyük yatırımlar alması da var tabii.
CES 2018 sahnesinde ve Kuzey Amerika’da ilk kez uçan Volocopter, böylece CES 2018’de ilk resmi yolcusunu da taşıdı. Intel’ın CEO’su Brian Krzanich ilk yolcu oldu. Tabii ki CES’in içerisinde mega-drone gibi görünen uçan taksiyi gerçekten uçurmadılar. Intel CEO’su Brian Krzanich daha öncesinde bu uçuşu deneyimlemişti. Böylece uçusun video kaydını CES 2018 sahnesinde yayınladılar. Volocopter VC200, tek seferde tek bataryayla maksimum 30 dk ve 27 km uçabiliyor. Uçan taksi iki kişi taşıyabiliyor.
Intel’in rakibi teknoloji şirketi Nvidia da CES 2018’de Volkswagen ve Uber’le birlikte onların yeni projelerinde yer alacağını açıklamıştı. Bunun dışında Intel’in Volocopter’i “biz de bunları geliştiriyoruz” tadında tanıtması aslında şu an piyasanın ne kadar rekabetçi olduğunu da gösteriyor. Volocopter de kendini 2020’ye hazırlıyor ve halen Dubai’de deneme uçuşları yapıyor.
Görsel: Intel, Volocopter