Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Borunun İçinde Yaşamak Ne Kadar Kötü Olabilir?

Bir Borunun İçinde Yaşamak Ne Kadar Kötü Olabilir?

James Law Cybertecture'ın "OPod Tube Housing" adlı tüp ev projesi, düşük bütçe ile sahip olunabilecek, konforlu, mikro yapılar öneriyor.

Kent yaşamındaki yerleşim sorunlarına çare bulmak ya da kentten uzaklaşıp doğaya sığınmak için pek çok kapsül ev ve sürdürülebilir mimari projesi üretiliyor. Park yeri kadar alan kaplayan mikro ev TIKKU, Nice Archhitects’in imzasını taşıyan eko-kapsül ev, evsizler için bina dışına eklenen cumba barınaklar, Alice Bleton’ın geçici kaçış alanı olması için tasarladığı The Monade Capsule, kent insanının sorunlarına deva olmayı amaçlayan mikro yapı projeleri arasında hafızalarımıza kazındı. Hong Kong’lu mimarlık ofisi James Law Cybertecture’ın OPod Tube Housing adlı projesi de beton drenaj borularından yapılan mikro barınma alanları öneriyor.

Değer yaratan, toplumsal sorunlara çözüm bulan mimari

James Law Cybertecture; daha akıllı bir dünya için tasarım anlayışını tanımlayan siber mimari felsefesini benimsemiş.  Bu felsefe; yeni mimari, iç mekan, sanat eserleri, teknoloji ve stratejinin bir arada kullanıldığı sürdürülebilir tasarımları ifade ediyor. James Law Cybertecture, insanlığın bir tür Rönesans gibi hızlı bir değişim sürecine girdiğine inanıyor ve bu yüzden tasarladıkları her projenin daha iyi bir dünyaya katkıda bulunacak sürdürülebilir çalışmalar olmasını amaçlıyor. Çalışmalarının  toplumsal sorunlara da çare olabileceğine inanıyorlar ve  projelerinde “değer yaratma” prensibini gözetiyor. OPod Tube Housing projesiyle de amaçladığı Hong Kong’daki barınma sorununa çözüm bulmak.

Düşük bütçeli tüp evler

OPod Tube Housing, Hong Kong’daki evlerin yüksek fiyatlı oluşuna karşı çözüm olarak tasarlanmış, düşük bütçeli ve deneysel bir mikro ev projesi. Projeyle 2,5 m çapındaki beton su boruları eve dönüşüyor. 1 ya da 2 kişinin barınabileceği bu evlerin hiçbir eksiği yok. 9,3 metrekare büyüklüğündeki tüp evlerde birer oturma odası, mutfak ve banyo bulunuyor. Çevrim içi erişimi sağlanabilen akıllı telefon kilitleri ve yerden tasarruf sağlayan mobilyalarla donatılmışlar. Proje, binalar arasındaki atıl boşlukların da değerlendirilebileceği istiflenebilir modüler yapılar öneriyor. Böylece alt gelir grubuna mensup insanlar için kısa sürede düşük katlı bina ve modüler kümeler yaratılabileceğine inanıyor.

Ne dersiniz, borulardan yapılma tüp evlerde oturmak ister miydiniz?

Görsel: Facebook
Manşet görseli düzenlenmiştir.