Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sadece İnsanlara Değil Vahşi Doğaya da Ev Sahipliği Yapan Apartman

Sadece İnsanlara Değil Vahşi Doğaya da Ev Sahipliği Yapan Apartman

Mimaride dikey orman trendinin son örneklerinden biri Amsterdam'da hayata geçiyor.

Şehirleşme, artan nüfus ve aynı hızla devam eden ormansızlaşma en belirgin etkilerinden birini mimari alanda gösteriyor. İlk kez 2014 yılında Milano’da İtalyan mimar Stefano Boeri imzasıyla hayata geçen mimaride dikey orman trendi Boeri’nin de önemli katkılarıyla dünya genelinde yaygınlaşmaya devam ediyor. Biyo-çeşitliliğin yenilenmesini, CO2 ve toz parçacıklarının emilimini, oksijen üretilmesini sağlayan Milano’daki Bosco Verticale büyüyerek gelişen cephesiyle adeta yaşayan bir bina. Bir diğer yaşayan bina ise birkaç yıl içinde Hollanda’da yükselecek.

Amsterdam’da hayata geçmeyi bekleyen yeni bir proje, insanların yanı sıra diğer canlı türlerine de ev sahipliği yapacak.

Kuşlar ve yarasalar için cephesinde yuvalar ve böcek otelleri bulunan, çevre düzenlemesi kirpi ve balıklar için uygun binanın, şehrin yok olmaya yüz tutan kelebek gibi türlerine de ev sahipliği yapması bekleniyor. Aynı zamanda yağmur suyu depolayıp bitkileri sulamak için birleştirilmiş bir sistem içeren ve her katı birbirinden farklı teras tasarımlarıyla farklı yüksekliklerde mikro habitatlar yaratılacak.

Tasarımı DS Landschapsarchitecten, planlaması ise VenhoevenCS imzalı, Proto-Zoöp Zeeburg adı verilen  bina, inşa edileceği yer bakımından da çevre ile son derece uyumlu. Zira binanın yer alacağı şehrin içinden geçen Amstel nehri üzerindeki adada, daha önce atık su arıtma tesisi bulunuyordu. Tesisin kapatılması ve yeni çevre düzenlemesiyle araçsız ve sürdürülebilir bir mahalleye dönüştü. 2024 yılında inşaatına başlanacak binanın 2026 yılında tamamlanması planlanıyor.

Amsterdam’ın Bitmeyen Konut Sıkıntısı

Bir yandan kentleşmeye ekolojik çözümler getirmeye çalışan Hollanda’nın başkenti Amsterdam, uzun bir süredir konut sorunuyla gündemde. Mevcut konut stoğundaki yetersizlik ve yüksek kiralar, kentte protestolara neden olan bir barınma sorununu ortaya çıkardı. Ev sahiplerinin önemli bir kısmı yüksek kira beklentisi nedeniyle evlerini uzun süre boş tutmayı tercih ediyor. Hollanda İstatistik Kurumu verilerine göre, Amsterdam’daki evlerin yaklaşık yüzde 6’sı uzun süredir boş. Belediye meclisi yakın zamanda, belirlenen süre içinde evlerini kiraya vermeyenlere para cezası verileceğini açıkladı.

Görseller: VenhoevenCS, Instagram.